Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Ny studie: Dårlig nytt for de med kroniske smerter. Men slik kan du bli bedre

Forskenere ved NTNU fulgte 3500 personer gjennom fire år. Her er deres funn, i tillegg til ni råd ved kronisk smerte.

HAR BEKHTEREV: For Hanne Schjerverud (56) er turene i marka helt alfa og omega for å holde sykdommen i sjakk, både fysisk og psykisk. Foto: Jørn H. Moen
HAR BEKHTEREV: For Hanne Schjerverud (56) er turene i marka helt alfa og omega for å holde sykdommen i sjakk, både fysisk og psykisk. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Da Hanne Schjerverud (56) var 18 år kjente hun på smertene for første gang. De satt i nedre del av ryggen og var til slutt så vonde at hun ikke klarte å gå.

- Jeg dro til legen, men ble sendt hjem med beskjeden: «Slapp av og ta to Paracet. Det er over om to uker», sier Schjerverud.

Denne episoden skulle gjenta seg flere ganger. Hun byttet etter hvert fastlege, men fikk da beskjed om å ta seks Ibux om dagen, så skulle hun igjen være frisk om fjorten dager.

- Jeg husker jeg ble så sint. Jeg klarte knapt å utføre jobben min som barnehagelærer fordi jeg hadde så vondt, sier hun.

Det var først etter 14 år og enda en ny fastlege at det ble tatt en blodprøve og hele sykdomsbildet hennes ble vurdert for alvor. Da fikk hun diagnosen Bekhterevs sykdom, en kronisk revmatisk betennelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?