Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Ny studie: Demens kan forkorte levetiden med 10 år

70-åringer flest kan forvente å leve til de blir 85. For demenspasienter forkortes levetiden dramatisk.

RAMMER MANGE: I Norge lider mellom 80 000 og 100 000 av demens i dag. Ny norsk studie viser hvor mange år livet reduseres med denne sykdommen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock
RAMMER MANGE: I Norge lider mellom 80 000 og 100 000 av demens i dag. Ny norsk studie viser hvor mange år livet reduseres med denne sykdommen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

- Demens er en dødelig sykdom. Det har vi visst fra før, men dette er den første norske studien vi har gjort på dette. Alle de forskjellige demenstypene gir kortere levetid, men hvor mye varierer, forteller seniorforsker Heine Strand i Folkehelseinstituttet og Aldring og helse.

Hver femte nordmann vil rammes av demens i løpet av livet, viser beregninger fra Folkehelseinstituttet (Fhi). Prognoser anslår at det vil være 142 000 demente i Norge i 2050. Levetid fra symptomene inntreffer er to til 15 år, med et gjennomsnitt på 7,5 år.

- Hvis vi tar utgangspunkt i 70 år gamle menn, kan de generelt forvente å bli 85 år, altså har de 15 år igjen å leve. Men de 70-åringene som har en demenssykdom, kan forvente å få livet forkortet med 10 år, eller sagt med andre ord, de har knappe 5 år igjen å leve, sier Strand.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?