STRANDPAKKE: Takket være lavprisflyene er tilbudet til typiske sydendestinasjoner større enn noensinne. Mange dropper den klassiske charterturen og lager egne pakker. Illustrasjonsfoto: JOHN T. PEDERSEN
STRANDPAKKE: Takket være lavprisflyene er tilbudet til typiske sydendestinasjoner større enn noensinne. Mange dropper den klassiske charterturen og lager egne pakker. Illustrasjonsfoto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Ny trend: Lager egen sydenpakke med noen få tastetrykk

Slik sørger du for at du er dekket av Pakkereiseloven.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Kanskje har du opplevd det selv. Du vil til sol og sommer. Bo nær stranda, i gåavstand til byen. Du vil ha basseng og høy standard.

Problemet er at du kan reise onsdag, mens charterturen går søndag. Hva gjør du da? Du lager din egen pakke.

- Stadig flere nordmenn går for skreddersøm, sier daglig leder Jason Eckhoff i restplass.no, en av de største aktørene i bransjen.

DIN EGEN STRAND: Malta er et av reisemålene hvor du lett kan lage din egen pakketur. Her stranda Imgarr ix-Xini Foto: SIV J.SEGLEM
DIN EGEN STRAND: Malta er et av reisemålene hvor du lett kan lage din egen pakketur. Her stranda Imgarr ix-Xini Foto: SIV J.SEGLEM Vis mer

På hans nettsted utgjør de selvpakkede reisene nå 35 prosent.

Med noen tastetrykk lager du din egen sydenpakke. På restplass.no slipper du å søke på ett og ett reisemål. I stedet kan du skrive «Kanariøyene» eller «Syden», kombinere med dine krav og få opp det reisemålet som passer best.

Rutefly
- Mannen i gata vil bestemme sjøl, sier Eckhoff.

- Chartertur fra søndag til søndag passer ikke alle. Mange ønsker halve uker. Noen vil gjerne på sydentur fra lørdag til søndag, sier han.

SVIPPTUR: Finner vi ikke turen i charterkatalogen, lager vi dem selv. Lavprisflyselskapene flyr i sommer til enda flere typiske sol-og bad steder og selger deg gjerne hotell og leiebil på kjøpet.  Foto: JON TERJE PEDERSEN
SVIPPTUR: Finner vi ikke turen i charterkatalogen, lager vi dem selv. Lavprisflyselskapene flyr i sommer til enda flere typiske sol-og bad steder og selger deg gjerne hotell og leiebil på kjøpet. Foto: JON TERJE PEDERSEN Vis mer

I år er konkurransen om kundene hardere enn noen gang.

Charterselskapene utfordres av det enorme ruteflytilbudet og hoteller med gode priser. Lavprisfly er blitt dagligdags på flyplasser som før aldri så annet enn charterfly.

Vokser Hege Bergsløkken, sjef for nettreisebyrået Travellink Norge, er sikker på at selvpakkede reiser kommer til å vokse.

Byrået utfordret aktører som Restplass og Finn i mars og på to måneder har deres nye tilbud, fleksible sol-og badereiser, vokst til 15 prosent av salget.

Her velger du selv avreisedag, reiselengde, reisemål og hotellstandard. Du kan også legge inn antall hotellstjerner, avstand til strand og om hotellet skal ha basseng.

SKREDDERSYR: Vi er blitt flinkere til å reise og ordner opp sjøl. Mallorca i er i vinden som aldri før. Stadig flere tar det som en langhelg. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SKREDDERSYR: Vi er blitt flinkere til å reise og ordner opp sjøl. Mallorca i er i vinden som aldri før. Stadig flere tar det som en langhelg. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Det nye tilbudet omfatter rundt 5000 strandnære hotellet på reisemål i blant annet Kroatia, Hellas, Tyrkia, Spania og Malta.

Tryggere
Mange av oss kjøper flybillett hos et flyselskap og hotell på en hotellbookingside.

Hvis flyselskapet er ditt foretrukne selskap og hotellet ett overnattingssted du har blinket deg ut, er det kanskje best. Rent formelt er dette ingen pakkereise.

Det kan gjøre at du står svakere,dersom noe skulle skje.

KUNDEN BESTEMMER: Travellink har fått god respons på sine fleksible sol-og badferiepakker, forteller Hege Bergsløkken. Foto: TRAVELLINK
KUNDEN BESTEMMER: Travellink har fått god respons på sine fleksible sol-og badferiepakker, forteller Hege Bergsløkken. Foto: TRAVELLINK Vis mer

- Bare når fly og hotell er kjøpt samlet er du dekket av pakkereiseloven. Det er det ikke alle som vet, sier Bergsløkken.

Pakkereiseloven sikrer deg mot blant annet eksempel konkurser og uforutsette naturhendelser.

De pakkereisende som ble rammet av vulkanutbrudd på Island og satt «askefast» i Europa for et par år siden, stilte for eksempel sterkere enn de som hadde kjøpt fly og hotell separat.

Billigere
Å kjøpe alt på ett sted kan være rimeligere fordi reiseselskapene og hotellene inngår avtaler som privatkunder ikke får.

REISEVANTE: Folk har ofte få dager til rådighet. Mange vet hva de vil ha og ordner opp selv, sier Jason Eckhoff i Restplass.no. Foto: RESTPLASS
REISEVANTE: Folk har ofte få dager til rådighet. Mange vet hva de vil ha og ordner opp selv, sier Jason Eckhoff i Restplass.no. Foto: RESTPLASS Vis mer

Eckhoff i Restplass.no mener forbrukerne bør gå bredt ut når de søker på nettet.

- Start med en søkemotor som sammenlikner priser for både rutefly og charter. Når du har funnet det ideelle alternativet kan du søke etter hotell, sier han.

Eckhoff understreker at hans selskap er nøytralt.

- Vi selger ingenting. Vi finner bare reisen. Til enhver tid ligger det 20 millioner reiser som våre motorer kan søke i. Men det er som en trakt. Ved å snevre inn på datoer, hotellstandard, pris og totalt flytid, ender du kanskje opp med 30 reiser.

Lever annerledes
- Er vi i ferd med å bli så bortskjemte at hver detalj må passe før vi er fornøyd?

- Nei, jeg tror heller at nye tider skaper nye behov. Vi reiser oftere og lever annerledes, sier Bergsløkken.

Hun ser tendens til at en ferie deles opp på flere.

- Kanskje kommer far og barn først, så tar mor over, til slutt kommer besteforeldrene. Flere deler på «feriekaka». Det krever en annen fleksibilitet enn en tradisjonell chartertur, sier hun.

GJENOPPDAGET: Mange lager sin egen pakke til Mallorca, hvor hovedstaden Palma har fått sin renessanse. I sommer er det opptil åtte direktefly hit på en dag fra Gardermoen. Her Cafe Lalonja Foto: JOHN T. PEDERSEN
GJENOPPDAGET: Mange lager sin egen pakke til Mallorca, hvor hovedstaden Palma har fått sin renessanse. I sommer er det opptil åtte direktefly hit på en dag fra Gardermoen. Her Cafe Lalonja Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Flere tilbud
Norges største charteroperatør, Ving, merker godt at den klassiske ukesturen til syden møter konkurranse.

- Nordmenns reisevaner har endret seg drastisk i takt med den teknologiske utviklingen. Folk surfer mye og titter på priser og destinasjoner før de bestiller. Vårt mål er å tilby ferien som passer folks individuelle behov, sier Sophie Frisholm, presseansvarlig i Ving.

Selskapet satser i sommer tungt på fleksible ferielengder til sol- og bad-reisemål.

- Ofte er det ikke mere enn et par dager på stranden med sol og sommer og avslapning som skal til, og batteriene er ladet igjen, sier Frisholm.

MATREISE: Mange av oss velger reisemål ut fra den lokale maten.Her oster fra byen hvor Chopin bodde på Mallorca. Foto: JØRN H. MOEN
MATREISE: Mange av oss velger reisemål ut fra den lokale maten.Her oster fra byen hvor Chopin bodde på Mallorca. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

Også på deres nettsider kan du søke på rutefly. Hotellene er kvalitetssikret.

- Mange synes det er trygd med hoteller som vi har valgt ut. Vi har dessuten personale på stedet. Å ha pakkereiseloven i lomma hvis noe skulle skje, gjør også sitt til at folk kan senke skuldrene, sier Frisholm.

Flyselskaper følger etter
Også flyselskapene vil ha sin del av kaka. På deres nettsteder får du både leiebil og hotell. Norwegian er et av selskapene som satser tungt.

- Mange benytter seg av pakketilbudet vårt, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

Norwegian brukte inntil i fjor byrået Travellink til å drifte hotelldelen. Nå står flyselskapet for hotelltilbudet selv. Hvor stor andel av passasjerene som kjøper hotell vil ikke selskapet ut med, men Sandaker-Nielsen bekrefter at antallet er økende.

- Dette er en bedre og enklere måte å bestille reiser på. Dessuten omfattes passasjerene da av pakkereiseloven, sier han.

Syden-vekst Mallorca er et av stedene som i sommer får besøk av enda flere nordmenn.

SAS og Norwegian flyr nesten daglig i tillegg til charterflyselskapene. Enkelte dager i juli har Oslo lufthavn åtte direktefly til Palma.

Vel framme venter sol og sommer - og for stadig flere - et skreddersydd opplegg.

VELG OG VRAK:  Avstand til stranda og basseng er blant søkekriteriene du kan velge mellom.Foto: KIRSTEN M. BUZZI
VELG OG VRAK: Avstand til stranda og basseng er blant søkekriteriene du kan velge mellom.Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Noen går for tre dager romantikk, andre for ti dager på fitnesshotell.

Guiden som venter tålmodig på flyplassen og skysser dem inn i bussen, får de ikke. Selvpakkerne må fikse transferen selv.