Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ny trend på fjellet: Fatbike er en sykkel med nesten tre ganger så tjukke dekk

- For bare fem år siden hadde ingen i Norge hørt om det.

REKKE OG RAD: Du sykler med fatbike i opptråkkede løyper. Kunsten er å holde seg på stien, for utenfor i løssnøen er det lett å velte. Foto: RONNY FRIMANN
REKKE OG RAD: Du sykler med fatbike i opptråkkede løyper. Kunsten er å holde seg på stien, for utenfor i løssnøen er det lett å velte. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

• Flere reisesaker på  db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Fjellski, randonee, langrenn, slalåm, snowboard - alt du kan gjøre på snø, har jeg gjort. Dette er enda en fantastisk måte å komme se ut og oppleve snøen på, sier danske Mette Hagen-Petersen (37).

Hun skal straks legge ut på sin aller første sykkeltur på fatbike i løypenettet på Geilo.

- Hva jeg forventer? At det blir gøy.

LØYPE: Hundespann og langrennsløpere har forkjørsrett, og fatbikesyklistene må vente til løypa er klar. Foto: RONNY FRIMANN
LØYPE: Hundespann og langrennsløpere har forkjørsrett, og fatbikesyklistene må vente til løypa er klar. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Det startet som en liten aktivitet for spesielt interesserte i Alaska og New Mexico for et par tiår siden, på henholdsvis snø og sand. Nå er fatbike i ferd med å bli verdens aller hotteste aktivitetstrend.

Tar av - Lenge var fatbike bare et fenomen i USA. For bare fem år siden hadde ingen i Norge hørt om fatbike, men de siste tre-fire åra har det tatt helt av, sier Nina Gessler (41), som har startet sykkelturer og utleie av fatbikes på Geilo.

Fatbike er tilnærmet en normal sykkel, men med nesten tre ganger så tjukke dekk. Med den sykler du på opptråkkede løyper eller harde stier, og målet er å få et fartsfylt eventyr ute i naturen.

- Hold farten, råder Gessler.

- Når du akselererer klarer du det meste. Også bruker vi litt lavere gir oppover og i ulendt terreng enn du ville gjort på vanlig sykkel. Ellers er det ganske likt.

Fartsfylt moro Turene på Geilo går minst mulig i de vanlige skiløypene, og Nina Gessler har derfor selv tråkket opp løyper med truger. Ellers er de er en del av løypenettet til hundespannene som kjører her.

Med disse rådene er turen i gang. Godt innpakket med luer, hjelm, bøff og tjukke hansker, er alle klare til å utfordre skifolket og hundespannene - på to hjul.

Straks syklene er ute i løypa går det helt av seg selv, og det føles som du flyter oppå snøen.

Løypa strekker seg hardpakka og fin over Ustedalsvannet og inn i horisonten langt der framme. På rekke og rad smyger syklistene seg videre.

Løssnøkjøring Det går så lett, nesten som å sykle på grus om sommeren. Helt til det kommer en liten bit med løsere snø og vips - der ligger vi i løssnøen og kaver.

- Det går faktisk fint å sykle i løssnø, mener Gessler.

FARTFYLT MORO: For danske Mette Hagen-Petersen er fatbike nok en måte å komme seg ut og leke i snøen på. Hui, hvor det går. Foto: RONNY FRIMANN
FARTFYLT MORO: For danske Mette Hagen-Petersen er fatbike nok en måte å komme seg ut og leke i snøen på. Hui, hvor det går. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Men da må du justere dekkene og ha mindre luft, så du får enda større flate å sykle på. I dag har vi nok med å tråkke bortover vannet, svinge rundt et tre og fly over en bakketopp. Hui, det går unna.

Mette Hagen-Petersen fikk rett - det var gøy.