Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

2017 - FNs år for bærekraftig turisme

Ny turisttrend: Vil se truede destinasjoner før de blir borte - langt flere vil til Nordpolen

- Et paradoks, sier Børge Ousland. 

SEVERDIGHET: Flere eksperter forventer at flere vil søke seg til polpunktene. - Et paradoks, sier polfarer Børge Ousland. Foto: NTB Scanpix
SEVERDIGHET: Flere eksperter forventer at flere vil søke seg til polpunktene. - Et paradoks, sier polfarer Børge Ousland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN har utpekt 2017 som «Internasjonalt år for bærekraftig turisme». Og selv om alle ekspertene forventer en dreining mot det mer øko-vennlige reisevaner kommende år, ikke minst initiert av reiselivsbransjen selv, er det lite som tyder på at verdens befolkning vil reise mindre. Snarere tvert i mot.

Mange destinasjoner opplever en turistboom. Den vil vedvare også neste år, spår så godt som alle eksperter.

- Men mye vil endre seg. Innovative reisebyråer, nye apper og andre produkter vil endre reisevanene våre. Blant annet vil det bli langt mer fokus på lavere utslipp, mener redaktør Rebecca Warren i Lonely Planet.

- Vi ser en stadig økende bevissthet rundt økoturisme, både blant hotellene, turoperatørene, og ikke minst de reisende selv. Selv tror jeg at dette vil føre til at flere velger å feriere nærmere hjemme. Stadig flere kvier seg for de transatlantiske flyreisene hvor du på hver tur bidrar til utslipp på linje med et års bilkjøring, sier Warren til usnews.com.

Hun tror også stadig flere vil velge miljøvennlige hoteller og restauranter, noe ikke minst norske turoperatører allerede arbeider aktivt med.

Vil se polene

Paradoksalt kan klimaendringene også være en pådriver for eksotiske reisemål. Trendforskerne regner med at det vil bli økt trafikk både til sør- og nordpolen de kommende åra.

SØRPOLEN: Sør-Georgia nær Antarktis pekes ut som et av områdene stadig flere ønsker å se. Foto: NTB Scanpix
SØRPOLEN: Sør-Georgia nær Antarktis pekes ut som et av områdene stadig flere ønsker å se. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mange vil gjerne se steder før de blir borte, eller altfor endret, skriver den anerkjente reisespaltisten Everett Potter i USA Today.

NORDPOLEN: i 1994 ble Børge Ousland førstemann til å gå ski til polpunktet uten hjelp eller etterforsyninger underveis. Det tok ham 52 dager. Siden den gang har eventyreren opplevd store endringer med isen. Foto: NTB Scanpix
NORDPOLEN: i 1994 ble Børge Ousland førstemann til å gå ski til polpunktet uten hjelp eller etterforsyninger underveis. Det tok ham 52 dager. Siden den gang har eventyreren opplevd store endringer med isen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Både Arktis og Antraktis vil oppleve flere tilreisende. Det samme vil trolig skje i Australia der mange vil til Great Barrier Reef for det forsvinner, sier han.

- På mange måter et paradoks, sier Nordpol-veteranen Børge Ousland til Dagbladet. Han har arrangert skiturer til polpunktet i en årrekke, og har registrert at forholdene har endret seg mye siden han startet på 90-tallet. På skiturene, som ikke akkurat kan betegnes som masseturisme, gjør han også vitenskapelige målinger av isforholdene.

- Det har skjedd store forandringer. Det ser vi også på Grønland og i Patagonia. Det vil være et stort paradoks om folk skulle begynne å valfarte dit, sier han.

Det har i noen år vært mulig å komme seg til Nordpolen som turist, blant annet via russiske selskap, som frakter reisende med isbrytere.

Også Patagonia, som ligger mellom Chile og Argentina og er kjent for sine enorme isfjell, står på lista over destinasjoner i stor forandring. Isen smelter i alarmerende tempo.

Cuba-boom

Cuba er en destinasjon mange vil oppleve mens det fortsatt er genuint. Barack Obamas administrasjon har som kjent åpnet opp på sanksjonene og etablert diplomatiske forbindelser med Cuba.

ATTRAKTIVT: Stadig flere vil se oppleve Cuba mens den karibiske øya fortsatt «er seg selv». Foto: NTB Scanpix
ATTRAKTIVT: Stadig flere vil se oppleve Cuba mens den karibiske øya fortsatt «er seg selv». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kjølvannet av den nye situasjonen går det nå an å fly direkte med direkte rutefly til flere byer på Cuba direkte fra Florida. Flere cruiseskip har også innlemmet Cuba i reiseruta, og det er ventet at kommunist-staten vil turistifiseres og miste noe av sin autentiske «sjel» om den karibiske øya blir gjenstand for amerikansk masseturisme.

Dødehavet dør

Det er dessverre ikke vanskelig å finne steder om en leter etter destiasjoner som er i ferd med å dø, eller endres til det ugjenkjennelige.

Det mest bokstavelige eksemplet er Dødehavet, som rett og slett er i ferd med å tørke inn. Den ekstremt salte innsjøen er regnet som et av vendens sju underverker, men pessimistene mener Dødehavet i ferd med å forsvinne.

Hoteller og landsbyer som for noen år siden lå helt nede på stranda langs sjøen som skiller Israel og Jordan ligger nå flere kilometer inne på land, og lite tyder på at situasjonen vil reversere seg.

Maldivene er også en utsatt destinasjon. Med 80 prosent av arealet kun en meter over havnivå, sier det seg selv at situasjonen blir kritisk om havet stiger, noe som ifølge forskerne er en uungåelig konsekvens om det ikke tas grep for å stanse klimaendringene.

I såfall vil også Venezia være truet. Byen synker, mens havet ifølge prognoser vil stige. De mest pessimistiske forskerne hevder at Venezia vil ligge under vann om 70 år.

Taj Mahal stenges?

VERDENSARV: Fantastiske Taj Mahal nord i India kan bli stengt for turister om noen år. Foto: NTB Scanpix
VERDENSARV: Fantastiske Taj Mahal nord i India kan bli stengt for turister om noen år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rundt fire millioner mennesker besøker Taj Mahal, Indias mest kjente turistattraksjon hver år.

Det fantastiske mausoleet som ble bygget på 1600-tallet, tåler imidlertid ikke tilstrømmingen. For mange mennesker, kombinert med kraftig luftforurensing har ført til at de hvite steinfasadene forvitrer.

Myndighetene har antydet at Taj Mahal må stenges for publikum i løpet av fem år om underverket skal reddes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!