Ny vår for «Europas styggeste by»

Ville du lagt ferien til denne fæle byen?

(Dagbladet): Charleroi i Belgia skrøt en gang i tida av å være «verdens største industriområde». Belgierne tok kanskje litt i med det slagordet, men det er iallfall bedre enn tilnavnet Charleroi har fått nå.

Ifølge flere undersøkelser, sist en fra Nederland, er det nemlig denne byen folk flest i Europa tenker på når de blir spurt hva som er kontinentets styggeste by.

Ikke så rart, kanskje, når man ser videoen over. Byen, som var en av vertene under EM i 2000, forfaller og råtner nærmest på rot. Siden 90-tallet er det blitt verre og verre i byen, sier Nicolas Buissart, en turistguide som har klart bragden å gjøre Charleroi om til en turistmagnet.

- Som en annen verden Han tar med seg turistene på urban safari gjennom den fæle byen. Stor gjeld og eskalerende kriminalitet førte til at den tidligere industristormakten plutselig forvitret på 90-tallet.

- På bare en dag er det som om jeg tar deg med til en annen verden, sier Buissart.

 STREIK:  Streikeviljen er stor i den tidligere industristorheten. Her har streikere blokkert inngangen til flyplassen i Charleroi under en streik i januar i år. Foto: AFP PHOTO / BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR
STREIK: Streikeviljen er stor i den tidligere industristorheten. Her har streikere blokkert inngangen til flyplassen i Charleroi under en streik i januar i år. Foto: AFP PHOTO / BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR Vis mer

Første stopp på turene hans er byens metro. De grandiose hallene vitner om store planer, men da pengene tok slutt ble metroen stående ubrukt. De eneste togene som har kjørt her er de som testet den før den skulle tas i bruk.

Metroen tok ett tiår å reise og kostet flerfoldige millioner. Nå står den igjen som en slags spøkelsesmetro, godt egnet til å vise fram sivilisasjonens forfall.

Neste stopp er den tidligere metallfabrikken som ble omgjort til et zoo. Da en løve flyktet en dag og tok seg en tur i byen var det imidlertid kroken på døra for zooet, og nå står hallen og området tomt igjen.

Misliker safari-turene Buissart viser også fram jerngruvene som står igjen som et vitne for at byen en gang i tiden opplevde sine glansdager.

- Det er helt tydelig at dette en gang var et flott og storstilt sted, en industrihavn i denne delen av verden, sier Daniel Prior, et medlem av den britiske EU-kommisjonen, mens han ser ut over byens øde områder.

 OPPTØYER:  Charleroi var en av EM-vertene i 2000. Da brøt det ut store gatekamper mellom engelske og tyske tilreisende i forkant av kampen mellom de to stormaktene. England vant 1-0. Foto: (AP Photo/Peter Dejong)
OPPTØYER: Charleroi var en av EM-vertene i 2000. Da brøt det ut store gatekamper mellom engelske og tyske tilreisende i forkant av kampen mellom de to stormaktene. England vant 1-0. Foto: (AP Photo/Peter Dejong) Vis mer

Myndighetene i Charleroi er ikke særlig fornøyd med de urbane safari-turene til Buissert, og heller ikke med kallenavnet «Europas styggeste by».

Men pengene turistene bringer med seg kommer godt med. De har skapt flere nye arbeidsplasser i en by som desperat trenger en ny vår.

Selv ikke EM i 2000 eller etappene i Tour de France som har vært innom byen har klart å sette den skikkelig på turist-kartet. Kanskje burde byen i stedet begynne å spille på ryktet som en av Europas styggeste?

 TOMT:  I denne hallen skulle det ha vært full trafikk. Men metroen i Charleroi kom aldri lenger enn til test-stadiet.
TOMT: I denne hallen skulle det ha vært full trafikk. Men metroen i Charleroi kom aldri lenger enn til test-stadiet. Vis mer