DEILIG SOMMERDESSERT : Bringebær-clafoutis laget på grillen. Desserten kan stekes ferdig mens dere spiser hovedretten. Foto: JØRGEN NORDBY/MENY.
DEILIG SOMMERDESSERT : Bringebær-clafoutis laget på grillen. Desserten kan stekes ferdig mens dere spiser hovedretten. Foto: JØRGEN NORDBY/MENY.Vis mer

Ny vri: Legg kaka på grillen

Et hint av røyk på baksten pirrer smaksløkene.

Skalldyr, grønnsaker, frukt og kaker.

Det er egentlig ingen grenser for hva du kan legge på grillen

- Grillen kan bli den ultimate stekeovna og gi en ekstra smak av sommer, sier Espen Lie, leder av Menylauget og dommer i programmet Norges Grillmester på TV.

Det lille hintet av kull og røyk du får baksten er akkurat det som pirrer smaksløkene og gir følelsen av å spise noe nytt og annerledes.

Grille i kveld? Da bør du lære deg disse fire tallene.

Lettere enn du tror Å bruke grillen som stekeovn krever grill med lokk. Utover det kan de fleste griller brukes som en stekeovn.

Utfordringen kan være å få riktig og jevn steketemperatur. Du må følge med. Indirekte varme er også nødvendig — altså ikke varme rett under der du griller.

Slå av et bluss eller la være å legge kull rett under kaka. Og lukk lokket.

- Med litt erfaring går det veldig greit. Bonusen er at gjestene blir imponert når også desserten trylles ut av grillen, sier Espen Lie.

Mandelkake med marsipan Grillkokken Jan Ivar Nykvist er glad i marsipan, men spiser den gjerne i annen form enn klassisk marsipankake.

Nykvist, akkurat nå aktuell med grillboka «Glød», kombinerer stekeovn og grill når han baker.

Han serverer ofte marsipanen sprø, sammen med annen kake.

- Sprø marsipan, mandelkake og jordbær er noe alle liker, sier han.

Nykvist steker mandelkaka i ovnen, men deler den opp i skiver, som han griller rett før servering. Marsipanen deler han også opp og steker noen minutter i ovnen før han serverer.

IMPONERER: Grillkokk Jan Ivar Nykvist steker kaka på forhånd. Deretter skiver han den, gir den et dynk og legger den på grillen. Mandelkaka serverer han med sprø marsipan og og jordbær. - En herlig dessert som alle liker, sier han. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL
IMPONERER: Grillkokk Jan Ivar Nykvist steker kaka på forhånd. Deretter skiver han den, gir den et dynk og legger den på grillen. Mandelkaka serverer han med sprø marsipan og og jordbær. - En herlig dessert som alle liker, sier han. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL Vis mer

- Alt kan forberedes før gjestene kommer. Den eneste du trenger å gjøre når desserten skal serveres, er å grille og dynke.

Lyst til å prøve? Oppskriften finner du nedenfor.

Se også Nykvists tips til den perfekte grillburgeren

GRILLET MANDELKAKE MED JORDBÆR, MARSIPAN OG VANILJEKREM

(4 pers)
Tilberedingstid: 60 min

MANDELKAKE
Du trenger:
200 g meierismør
50 g lønnesirup
200 g melis
200 g eggehviter
80 g mandelmel
80 g hvetemel
½ ts bakepulver
En klype salt

Vaniljekrem
½ liter H-melk
1 vaniljestang
100 g sukker
4 eggeplommer
40 g maisenna

Jordbær
2 dl vann
2 dl sukker
1 lime skall og saft
1 vaniljestang
200 g markjordbær
(eller vanlige jordbær)

Sprø marsipan
100 g ekte marsipan
1 ss melis

Slik gjør du:
Mandelkake: Brun smøret, bland det med lønnesirupen. Avkjøl. Pisk eggehviter og melis til marengs. Når du kan snu bollen opp ned, er den stiv nok.

Sikt mandelmel, hvetemel, bakepulver og salt oppi marengsen og vend det forsiktig inn. Vend inn den avkjølte smør- og sirupsblandingen.

EPLER: Eplene får et smaksløft av en tur på grillen. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL
EPLER: Eplene får et smaksløft av en tur på grillen. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL Vis mer

Ha i en godt smurt form og sett på indirekte varme på grillen som holder ca. 200 °C i 20 minutter. Du kan også gjøre dette inne i ovnen.

Avkjøl kaken og ta den ut av formen. Dette kan gjøres i god tid før servering. Rett før servering kutter du mandelkaken i skiver, og griller dem på begge sider på direkte varme.

Til servering:
50 g brunet smør og 50 g lønnesirup blandes. Dynk mandelkaken med denne blandingen
rett før servering.

Vaniljekrem: Del vaniljestangen i to på langs og ha i en kjele sammen med melk og sukker. Kok opp. Pisk sammen eggeplommer og maisenna i en bolle. Hell den varme melkeblandingen over eggeplommene mens dupisker.

Ha blandingen tilbake i kjelen og kok opp forsiktig mens du rører hele tiden.Idet første boble kommer i vaniljekremen er den ferdig, og du må handle raskt. Ta kjelen vekk fra varmen og sil den umiddelbart over i en annen bolle. Hvis vaniljekremen blir stående i den varme kjelen, vil den fortsette å koke, og resultatet blir ikke perfekt. Sett vaniljekremen til avkjøling.

Jordbær: Kok opp vann, sukker og vaniljestang som du deler i to på langs.La koke til sukkeret er løst opp. Avkjøl. Ha i saft og skall fra 1 lime. Rens jordbærene og legg i sukkerlaken 15 minutter før servering.

Sprø marsipan: Kjevle ut marsipanen så tynt du klarer. Bruk melis på benk og på kjevle slik at marsipanen ikke setter seg fast. Kutt marsipanen i ønsket form, og legg på bakepapir. Stek i ovnen på 150 °C til de er gylne. Dette tar ca. 8—10 minutter. Følg med, for mot slutten går det fort!

Servering: Grill skivene med mandelkake på direkte varme til de får fint grillmønster. Anrett skivene på en tallerken og dynk dem med brunet smør og lønnesirup. Topp med vaniljekrem, marinerte jordbær, litt av laken jordbærene har ligget i og sprø marsipan. Pynt gjerne med mynteblader i tynne strimler.

Oppskrift: «Glød», Gyldendal