Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nye dagligvarer 2016: Nå blir det lettere å lage middag - nesten fra bunn

Mange smarte middagsløsninger i butikk i februar.

MYE NYTT: Her er noen av matnyhetene som straks slippes i norske dagligvarebutikker. Foto: PRODUSENTENE
MYE NYTT: Her er noen av matnyhetene som straks slippes i norske dagligvarebutikker. Foto: PRODUSENTENE Vis mer

15. februar er det tid for årets største og viktigste produktlansering i dagligvarerforretningene.

Ikke alle produsentene og kjedene har sluppet nyhetene ennå, det er tross alt en drøy uke til slippet offisielt er, men nyhetene tikker stadig inn i innboksen vår, og noen produkter er allerede rullet ut i butikk.

Blant trendene som peker seg ut i år, er løsninger som skal gjøre det litt lettere å få middagen på bordet. Kjapt.   
Ulike sauser, baser, ferdigskåret kjøtt og -kuttete grønnsaker kan hjelpe deg med hele eller deler av middagen, samtidig som du må gjøre noe selv.

Vi har allerede fått smugsmake litt på produktnyhetene fra Orkla, blant annet Nugatti med salatfiber og den nye takeaway-inspirerte pizza Grandiosa.

Plukk og miks for 100 kroner Rema 1000 har en stund tilbudt oppskrifter med tilhørende råvarer som skal gi familien middag for under hundrelappen, som de nå relanserer med en ny vri: De har gjort enda mer av jobben for deg: Nå kan du velge blant ulike råvarer som kjøtt, fugl eller fisk - og mikse med grønnsaksblandinger og ferdige sauser.

MIDDAG TIL 100 KRONER: Plukk og miks blant ulike proteiner, sauser og grønnsaksblandinger på Rema 1000. Disse er allerede lansert i enkelte butikker. Foto: REMA 1000
MIDDAG TIL 100 KRONER: Plukk og miks blant ulike proteiner, sauser og grønnsaksblandinger på Rema 1000. Disse er allerede lansert i enkelte butikker. Foto: REMA 1000 Vis mer

Noen av råvarene, blant annet fiskestykker og grønnsaksblandinger kommer i aluminiumsformer, slik at det bare er å sette rett i ovnen.

Sausene varierer fra de tradisjonelle som fiskesaus, brun sans og tomatsaus, til mer eksotiske sauser som pang gang, oyster, chop suey og sweet & sour.

Rema 1000 har fått endel kritikk for Under hundrelappen-konseptet, fordi en ikke akkurat folkelig oppfatning av hva som er basisråvarer som man bør ha i hus har ført til at prisen på middagen har endt opp mot det dobbelte, om man skulle følge oppskriften, og det gjenstår å se hvordan dette løses nå.

Ferdige baser og sauser  Ferdig oppskåret og porsjonert kjøtt, fisk eller grønt finnes allerede i ulike varianter, men oppvakte forbrukere vet at det koster å la andre strimle kyllingen eller kutte opp gulrøttene.

NYTT FRA TINE: Tine kommer også med middagsbaser, i tillegg til ekstra fyldige yoghurter - og mye spennende nytt fra ostedisken - blant annet Norvegia med smak. Foto: TINE
NYTT FRA TINE: Tine kommer også med middagsbaser, i tillegg til ekstra fyldige yoghurter - og mye spennende nytt fra ostedisken - blant annet Norvegia med smak. Foto: TINE Vis mer

For mange er det nok nettopp ferdigsausene og grytebasene som vil være mest aktuelle. Tilbudet øker, og vi har aldri sett så mange nye sausevarianter før.

Tine er hovedsaklig en leverandør av råvarer til frokost, men nå vil de også inn på middagsbordet med Tine Nå middagsbaser. De starter med tre varianter, arrabiata (sterk tomatbasert pastasaus, red.anm.), thai red curry, samt en base til klassisk fiskegryte. Sausene skal inneholde mellom 25 og 70 prosent grønnsaker.

Oppskriftene er utviklet av Karla Siverts, kjøkkensjef på Smalhans restaurant i Oslo - og en av Dagbladets faste kokker.

KALDE SAUSER: Svenske Lohman's kalde sauser lanseres nå på det norske markedet. Bearnaisesausene kan også varmes opp. Foto: LOHMAN'S
KALDE SAUSER: Svenske Lohman's kalde sauser lanseres nå på det norske markedet. Bearnaisesausene kan også varmes opp. Foto: LOHMAN'S Vis mer

Tine har fra før pai- og pizzabunner, samt pizzasaus i Nå-serien.

Kalde sauser har lenge vært populære i vårt naboland i øst, og Mills lanserer nå kalde sauser fra Lohmanders på det norske markedet.

Foreløpig kommer fem varianter: Remulade, aioli, chili aioli, kremet bearnaise og bearnaise hot. Bearnaisesaus hot er hot som i sterk, men de to bearnaisesausene skal også egne seg for oppvarming, for dem som foretrekker det.

NYE SAUSER: Blue dragon lanserer flere spennende nye dippsauser, blant annet en mild wasabimajones passer perfekt til sushi - og en sesamsaus som kan sette et litt mer eksotisk preg på biffmiddagen. Foto: HAUGEN-GRUPPEN
NYE SAUSER: Blue dragon lanserer flere spennende nye dippsauser, blant annet en mild wasabimajones passer perfekt til sushi - og en sesamsaus som kan sette et litt mer eksotisk preg på biffmiddagen. Foto: HAUGEN-GRUPPEN Vis mer

Se Dinsides test av ferdig peppersaus og ferdig bernaisesaus.

Blue Dragon lanserer også noen nye japanskinspirerte sauser. En wasabimajones, en teriyakisaus og en sesamsaus - i tillegg til en justering av klassisk søt chilisaus.

Ferdigmiddag Har du skikkelig dårlig tid, finnes det selvsagt helt ferdige løsninger. Fjordland fortsetter å utvide sortimentet sitt, og det er ikke overraskende overvekt av kylling.

Kyllingsalget har falt markant de siste årene
, men den norske kyllingen er trygg å spise dersom du tilbereder den riktig - og enklere enn å sette noe i mikrobølgeovnen kan det vanskelig gjøres.

Det er kyllingsuppe, karibisk kyllinggryte og kylling teriyaki, samt kreolsk gryte med svinekjøtt, szechuan svinegryte og biffstrimler tex mex med rømmedressing og tortillachips.

DRESSING I NY DRAKT: De klassiske kraft-dressingene har fått en liten oppgradering. Foto: HAUGEN-GRUPPEN
DRESSING I NY DRAKT: De klassiske kraft-dressingene har fått en liten oppgradering. Foto: HAUGEN-GRUPPEN Vis mer

I tillegg utvider Fjordland mellommåltidsortimentet med et par ferdige havregrøtvarianter.

Se vår test av ferdigmiddager fra dagligvareslippet i høst.

Findus kommer med en ny variant av fiskegrateng med smårettbacon - og folkefavoritten God gammeldags fiskegrateng har fått kortere steketid.

ALT I EN: Fjordland lanserer flere ferdigmiddager, både store middagsretter og litt mindre porsjoner til lunch. Vi tipper tex-mex-biffstrimlene vil slå an hos tacoglade nordmenn. Foto: FJORDLAND
ALT I EN: Fjordland lanserer flere ferdigmiddager, både store middagsretter og litt mindre porsjoner til lunch. Vi tipper tex-mex-biffstrimlene vil slå an hos tacoglade nordmenn. Foto: FJORDLAND Vis mer

Se vår smakstest av frossenpizzaene som ble lansert i høst

Nye råvarer - når du vil lage mat fra bunnen Så hvor er grønnsakene? Og frukten? Eller fisken?

Det er ikke så ofte vi ser helt nye tomater og grønnsakssorter i butikk - eller kuraser, for den saks skyld. Det er lenge mellom hver gang naturlige råvarer for deg som ønsker å lage maten helt fra bunn kommer i butikk, og av naturlige grunner er det vanskelig å sette en dato.

Det hender imidlertid at det dukker opp nye sorter av både frukt og grønnsaker i butikk - slik vi så i høst da rosettkålen gjorde sitt inntog i norske butikker.

Den lille kålen er en krysning av grønnkål og rosenkål.

HELT OG DELT: Findus lanserer ny fiskegrateng og ferdig frossenpasta, samt ulike grønnsaksblandinger. Folkefavoritten God gammeldags fiskegrateng lanseres i en ny og raskere utgave. Foto: FINDUS
HELT OG DELT: Findus lanserer ny fiskegrateng og ferdig frossenpasta, samt ulike grønnsaksblandinger. Folkefavoritten God gammeldags fiskegrateng lanseres i en ny og raskere utgave. Foto: FINDUS Vis mer

På det tidspunktet var den så ny at den ikke hadde fått et offisielt navn, den gikk ved det engelske navnet flower sprout, og Dagbladets lesere fikk forøvrig være med å bestemme hva den nye grønnsaken skulle hete.

Dinside kommenterer: Lanseres matvarenyheter kun for å øke prisene?

MIDDAG PÅ PØLSE: Gryter og supper i praktisk innpakning med lite emballasje. Foto: Rema 1000
MIDDAG PÅ PØLSE: Gryter og supper i praktisk innpakning med lite emballasje. Foto: Rema 1000 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media