FROKOSTSLIPP: Granola, yoghurt, pålegg og havregrøt: Her er noen av frokostnyhetene som kommer i butikk denne uken. Foto: PRODUSENTENE
FROKOSTSLIPP: Granola, yoghurt, pålegg og havregrøt: Her er noen av frokostnyhetene som kommer i butikk denne uken. Foto: PRODUSENTENEVis mer

Nye dagligvarer: Nyheter til frokostbordet

Yoghurt, frokostblandinger, ost og pålegg - nå kommer dette i butikk.

Denne uken slippes omtrent 1.700 nye matvarer i butikk.

Noen er splitter nye, noen er variasjoner over eksisterende matvarer, og noen har fått ny innpakning, som den rosa brunosten til Tine.

- I år er det mange nye frokostprodukter, vi får inn rundt 80 frokostnyheter, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, til Dagbladet.

- Nå tar det helt av!

Det er yoghurt, müsli, knekkebrød, og ulike varianter av grøt og kjeks som også egner seg til frokost, eller mellommåltider. Noen av dem kan du se i fotoalbumet øverst i artikkelen.

- Mellommåltidskategorien vokser også, mat på farten er populært, sier Søyland.

PÅ FARTEN: Havregrøt med smak fra Fjordland. Foto: ELISABETH DALSEG
FLOW: Dessertyoghurter fra Synnøve Finden. Foto: ELISABETH DALSEG
KAVIAR Ny kaviar fra Mills med ekstra høyt innhold av Omega-3. Foto: ELISABETH DALSEG
LETT: Snøfrisk med mindre fett fra Tine. Foto: ELISABETH DALSEG
SMAK: Skivet Norvegia med smak fra Tine. Foto: ELISABETH DALSEG
LAKS: Påleggsalat med varmrøkt laks fra Delikat. Foto: ELISABETH DALSEG
NYTT: Kornmo får flere bein å stå på: Nå også sunnere knekkebrød. Foto: ELISABETH DALSEG
NYE SMAKER: Q-meieriene lanserer Skyr med blant annet grønn te, kaffe og vanilije, og glutenfrie müsliblandinger. Foto: PRODUSENTEN
BRITISK FROKOSTBLANDING: Dorset Cereals lanserer Honey Granola, Simply Fruity müsli, Simply Delicious müsli, Really Nutty müsli og Fabulous high fibre müsli. Foto: PRODUSENTEN
BOKSTAVKORN: Frokostblanding formet som bokstaver, uten tilsatt raffinert sukker eller salt. Foto: PRODUSENTEN
PÅMACKAN: Havrebasert alternativ til Philadelphia. Foto: PRODUSENTEN
FROKOSTYOGHURT: I pose fra Q-meieriene. foto: PRODUSENTEN
FYLDIG: Ekstra tjukk yoghurt fra Tine med tre smaker. Foto: PRODUSENTEN
POSEYOGHURT. Ella's kitchen lanserer yoghurt i flere smaker for spebarn og to smaker for småbarn. Foto: PRODUSENTEN
FROKOSTBLANDING: Müsli og granola fra Vita hjertego Foto: PRODUSENTEN
TAR HELT AV: Her er noen av de rundt 80 frokostnyhetene som NorgesGruppen har tatt inn i år. Foto: PRODUSENTENE
HAVREGRØT: Det kommer flere grøtprodukter som kan spises på farten, Tine utvider 14-serien med smak av jordbær og granateple. Foto: PRODUSENTEN

Her bygger produsentene på det store slippet som kom for et par år siden, og introduserer nye smaker og varianter i kjente serier.

Se Bramats ernæringstest av gresk yoghurt

Sunnere En stor trend er også at frokostproduktene blir sunnere, blant annet lanseres det frokostblandinger uten tilsetningsstoffer og med mindre sukker.

Samtidig skal vi ikke glemme kosen, og det vil også være noen ikke fullt så sunne frokostprodukter, når du vil kose deg litt ekstra. Som Frost-frokostblandingen fra Kellogg's.

- Er du opptatt av sunnhet er det stort sett enkelt, se etter nøkkelhullmerket, råder Søyland.

Se ernæringstest av frokostblandinger for barn og av de mest populære frokostblandingene på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meieriene fortsetter å kutte sukkerinnholdet i yoghurt. Noen erstatter med søtningsmidler, men det er også alternativer det det kun er redusert.

- Nå er det så mange produkter at vi kanskje får se en reell helseeffekt. Klarer vi å endre hva som er standarden for "søtt nok", er det et stort skritt i riktig retning i et folkehelseperspektiv, sier Søyland.

Her er noen av middagsløsningene som skal hjelpe deg å lage maten (nesten) selv.

Her er noen av nyhetene som kommer i butikk denne uken:

Nye yoghurtvarianter: Q-meieriene byr på noen morsomme utfordringer for smaksløkene når de nå lanserer Skyr med flere nye smaker.

Kaffe, vanilje, kokos og grønn te er blant de nye smakene som introduseres. Flere av disse er smaker som dukker opp etter innsendte ideer fra forbrukerne. Skyrvariantene med müsli kommer nå med glutenfrie alternativ. Q-meieriene har også kuttet sukkerinnholdet i yoghurten, noen er kuttet helt, mens andre er søtet med Stevia i stedet.

GUIDE: Kesam, kvarg, skyr, yoghurt, rømme eller crème fraîche - se hva du bør bruke når.

Q-meieriene utvider også serien med yoghurt på pose, for dem som har skikkelig dårlig tid om morgenen, Frokostyoghurt med blåbær og med melon og pasjonsfrukt. Ella's Kitchen, kjent for fruktmos for barn på pose, lanserer også to yoghurter i klemmepose for litt større barn, i tillegg til å utvide spedbarnsserien.

FLOW: Dessertyoghurter fra Synnøve Finden. Foto: ELISABETH DALSEG
FLOW: Dessertyoghurter fra Synnøve Finden. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Tine lanserer ekstra tjukk yoghurt, Tine Fyldig, i naturell, med pasjonsfrukt og med vanilje.

Yoplait utvider Doble 0%-serien med en naturell variant av gresk yoghurt. Denne er helt fettfri, akkurat som resten av serien.
Norgesgruppen utvider sin egne meieriserie som ble lansert et par år tilbake med en ny variant av Kvarg med pæresmak.

Ikke fullt så sunne er de to Flow-variantene fra Synnøve Finden; men det er likevel et sunnere alternativ til dessert: Bringebæryoghurt med frysetørkete bringebær og sjokolade, samt kremet mintyoghurt med sjokoladedryss.

Smørepålegg Fra Delikat kommer en spennende nyhet: Påleggssalat med varmrøkt laks. Denne skal være rik på omega-3.

Det skal også Polar kaviar, den nye kaviaren fra Mills, være. To skiver med denne kaviaren skal dekke dagsbehovet for omega-3.

Oatly, den svenske serien med havrebaserte erstatninger for meieri- og soyaprodukter, har lanserer Oatly PåMackan som et alternativ til smøreost av Philadelphiatypen. Denne skal kunne brukes både på skiven (som det svenske navnet indikerer) og i baking.

Orkla Foods lanserer peanøttsmør med Polly peanøtter, og en sukkerfri Nugatti.

LAKS: Påleggsalat fra Delikat. Foto: ELISABETH DALSEG
LAKS: Påleggsalat fra Delikat. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi har smugtittet og smakt på nesten alle nyhetene fra Orkla Foods.

Stridens ost Det er nok ingen som har gått glipp av at Synnøve Finden har lansert Kongsgård, en ost som skal ta opp konkurransen med Tines Jarlsberg-ost. Tine på sin side har rebrandet brunosten med hjelp av Moods of Norway, noe som har fått en litt blandet mottakelse.

Langt mer spennende er de nye Norwegia-ostene fra Tine, en med pepper- og en med paprikasmak. Tine lanserer også en lettere Snøfrisk, samt flere nye importerte oster gjennom Ostecompagniet.

Synnøve Finden lanserer en ny prim i barneserien Herkules prim.

I tillegg lanserer selskapet en rekke nyheter i samarbeid med Berit Nordstrand; blant annet skivet gulost med D-vitamin, gresk yoghurt med smak, og granola.

Grøt Det er mange nye grøtprodukter på vei, og flere av disse egner seg nok like godt som mellommåltid som frokost.

Tine 14-serien utvides med havregrøt med jordbær og granateplesmak. Toro lanserer to rett-i-koppenhavregrøtvarianter, en med gresskarkjerner og bær og en med rosiner, eple og kanel, i tillegg til to ferdige "super"grøter, en med bygg havre og quinoa, og en med bygg, havre, rug og hvete.

Fjordland har to havregrøttyper i beger som kan spises på farten, til frokost eller lunch. En med hagebær og en med eple og kanel.

KAVIAR Ny kaviar fra Mills med ekstra høyt innhold av Omega-3. Foto: ELISABETH DALSEG
KAVIAR Ny kaviar fra Mills med ekstra høyt innhold av Omega-3. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Se også hva vi synes om de nye ferdigmiddagene.

Kornprodukter Den britiske frokostblandingserien Dorset Cereals lanserer i Norge med fem frokostblandinger, fire müsli og en granolablanding.

Bear Alphabites fullkorn er en frokostblanding myntet på barn, fri for raffinert sukker og salt. Frokostblandingen er formet som små bokstaver, som er laget av fullkornsvete, havre, fullkornsbygg, mais og ris, go er søtet av kokosblomstnektar.

Vita hjertegod lanserer tre nye frokostblandinger, to granola og en müsli.

Kornmo utvider fra kjekskategorien til knekkebrød, og lanserer en variant med havre og solsikkefrø og en med urter og havsalt, og Ryvita kommer med knekkebrød med smak av eple og kanel.

Friggs lanserer et alternativ til riskaker av mais, litt tynnere, slik at de egner seg til å spise med pålegg, som en slags knekkebrød. De glutenfrie maiskakene kommer i to varianter, med smak av chiafrø og havsalt, eller hampfrø og svart pepper.

Toro lanserer fem nye bakeblandinger for brød, scones og rundstykker, og Schär kommer med glutenfrie halvstekte grove rundstykker.

SMAK: Skivet Norvegia med smak fra Tine. Foto: ELISABETH DALSEG
SMAK: Skivet Norvegia med smak fra Tine. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Når noen skal inn må andre ut: Syv av ti matnyheter flopper

PÅ FARTEN: Havregrøt med smak fra Fjordland. Foto: ELISABETH DALSEG
PÅ FARTEN: Havregrøt med smak fra Fjordland. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
NYTT: Kornmo får flere bein å stå på: Nå også sunnere knekkebrød. Foto: ELISABETH DALSEG
NYTT: Kornmo får flere bein å stå på: Nå også sunnere knekkebrød. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer