Intervju: Nå kan alle passasjerer som skal til USA bli nødt til å gjennomgå et intervju før avgang. Her er et bilde fra Gardermoen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
Intervju: Nå kan alle passasjerer som skal til USA bli nødt til å gjennomgå et intervju før avgang. Her er et bilde fra Gardermoen. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Flyreiser:

Nye USA-regler: Nå skal alle passasjerer intervjues før avgang

Allerede torsdag kan tiltaket bli innført av flere store flyselskaper.

Flere store flyselskaper varsler at passasjerer som skal til USA, kan bli nødt til å besvare en rekke spørsmål før avgang. Tiltaket skal styrke sikkerheten.

Allerede torsdag kan tiltaket bli innført av flere av selskapene. Bakgrunnen er nye krav fra amerikanske myndigheter som skal styrke sikkerheten på flyginger til USA.

- Vi ber om at reisende til USA fra i morgen av beregner seg ekstra god tid til innsjekk. De som har reist til USA, vet at det er flere dokumenter som skal kontrolleres. Når vi nå får en utvidet sikkerhetssjekk må vi ta høyde for at dette tar mer tid enn før, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Aftenposten og fortsetter:

- Hvis reisende følger oppfordringen om å komme litt tidligere til flyplassen enn de normalt ville, håper vi at den nye prosedyren ikke skal skape problemer for USA-avgangene.

Gjelder alle

De nye reglene gjelder for alle flyselskaper som flyr til USA. Alle som sjekker inn, vil måtte svare på fem-seks spørsmål fra flyselskapenes personale før de kan starte på reisen.

- Bestemmelsene er slik at dersom våre mannskaper ikke får svar som de synes er tilfredsstillende i disse sikkerhetsintervjuene, vil reisende i verste fall måtte nektes å fly. Det håper vi selvsagt å unngå, sier Johansen.

Overfor nyhetsbyrået AFP bekrefter Norwegian at bestemmelsene også gjelder for deres passasjerer på avganger til USA.

Ifølge selskapet vil passasjerene motta instruksjoner på SMS om de nye rutinene. Innsjekkingsskrankene til Norwegian kommer også til åpne så mye som fire timer før avgang for å unngå problemer.

Også mellomlandinger

Reglene gjelder over hele verden og dermed også for reisende som mellomlander i andre land.

Air France opplyser at deres passasjerer på vei til USA på flyplassene Orly og Charles de Gaulle vil få utdelt et spørreskjema de må besvare.

De som reiser med Lufthansa, kan måtte gjennomgå korte «intervjuer» når de sjekker inn eller ved gaten. Emirates vil innføre intervjuer for passasjerer som reiser fra Dubai til USA.

Også EgyptAir og Cathay Pacific Airways opplyser at deres passasjerer må belage seg på sikkerhetsintervjuer hvis de skal til USA.

(NTB)