UTSKJELT:  Kinakålen er ikke populær. Arne Brimi mener vi skal gi den en ny sjanse. Han anbefaler både smørkokt kinakål med varmrøkt ørret og kinakål trukket i myse. Foto: METTE MØLLER
UTSKJELT: Kinakålen er ikke populær. Arne Brimi mener vi skal gi den en ny sjanse. Han anbefaler både smørkokt kinakål med varmrøkt ørret og kinakål trukket i myse. Foto: METTE MØLLERVis mer

Nykål er smaken av sommer

Slik beholder du sprøheten i kålbladene.

For Arne Brimi er kål smaken av sommer. Han byr gjerne på kinakål og sommerkål.

Kål er godt, sunt og billig. Kålen har så mange gode egenskaper at den ville rødmet av skrytet. Akkurat nå bugner det av deilig og sprø sommerkål i grønnsaksdiskene.

FRISTENDE KÅL: Arne Brimi er glad i både sommerkål og kinakål. Her dampet sommerkål og skinke. Foto: METTE MØLLER
FRISTENDE KÅL: Arne Brimi er glad i både sommerkål og kinakål. Her dampet sommerkål og skinke. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Du kan lage utrolig mye godt med kål. Har du for eksempel smakt makrellrøre på sprø blader av sommerkål?

For mange av oss finnes det knapt noe bedre enn nydampet sommerkål med litt godt smør på toppen.

Sprøheten - Kål er en fenomenal råvare, og så utrolig enkel å tilberede. Det viktigste med ny og fersk kål er å ikke varmebehandle den for lenge. Vi må beholde den fine sprøheten i kålbladene, sier Arne Brimi.

Han damper et irrgrønt kålhode i en høy gryte. Kålen er delt i fire båter som sitter fast i stilken, og rikelig med smør er dyttet ned i kålen. Den dampes kun med litt vann som akkurat dekker bunnen av kjelen.

Sommerkål er en fantastisk råvare som kan brukes til nesten alt.

- Smørdampet sommerkål dampet i sin egen væske og servert med sprø skiver spekeskinke. Det smaker godt, det. Vi burde spise kål to ganger om dagen om sommeren. Det er enkelt å tilberede og veldig sunt også, sier Brimi.

Sommerkålen er svært rik på C-vitaminer, og inneholder også mye folat og kostfiber, samtidig som den er kalorifattig.

God kinakål Kokken på Vianvang er også glad i å bruke kinakål. Den smaker nydelig når den smørdampes, og kan gjerne serveres sammen med røkt fisk, rømme og urter.
 
Arne Brimi koker kinakål i myse. Slik blir kålen ekstra smakfull.

- Din egen myse lager du ved å koke opp kefir og så sile av mysen. Det er mye smak i mysen, og kinakål trukket i myse og litt smør er spennende. Kvarken som blir igjen når du siler av mysen, kan du lage en god og sunn dressing av.

Bland kvarken med rikelig med finhakket dill og persille, og server sammen med den lune kinakålen. Røkt laks passer godt til. Dette er et skikkelig godt sommermåltid, sier Brimi.