Nykommer og klassiker deler førsteplassen

Sjekk din favorittis.

SEKSER TIL DE MINSTE: Mens noen av de største isene gir deg like mye kalorier som en liten middag eller en stor lunsj, vil en mindre is være et greit lite mellommåltid. Foto: ERIK HELGENESET
SEKSER TIL DE MINSTE: Mens noen av de største isene gir deg like mye kalorier som en liten middag eller en stor lunsj, vil en mindre is være et greit lite mellommåltid. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Hvert år kommer det nye typer is på markedet.

En av årets nykommere har fått terningkast 6 i denne testen.

Det er flere grunner til dette: Den inneholder lite sukker, den inneholder lite fett, og den gir deg lite kalorier.

Størrelsen teller! Er du ikke opptatt av kalorier, sukker og vekt, velger du sannsynligvis den isen du liker best. Kanskje er det en av de største isene du finner i isdisken.

Er du derimot opptatt av hvor mye sukker og kalorier du får i deg, har du mye å hente på å velge en mindre is.

 Mens noen av de største isene gir deg like mye kalorier som du får ved å spise en liten middag eller stor lunsj, vil en mindre is være et greit lite mellommåltid.  

Mellommat eller ekstra kalorier Is er absolutt ikke det verste du kan spise.

Men spiser du is ofte, er det en ting som er avgjørende for om isen legger seg på sidebeina eller ikke: Spiser du isen i tillegg til alt annet, kan det fort bli for mye sukker og kalorier.

Tar du den derimot med i det totale kaloriregnskapet, og spiser isen som et lite mellommåltid, kan det være et helt greit alternativ til andre typer mellommat.

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pinneis laget på melk, fløte eller soya, som er å finne på bensinstasjoner og matbutikker.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, protein, fett, og karbohydrater de inneholder per is, altså ikke per 100 gram. Mengden kalorier, karbohydrater og fett trekker ned, mens protein trekker opp. Men ettersom is ikke er en stor kilde til protein, har vi latt dette telle halvparten av de andre verdiene.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Easy Lite kalorier, minimalt med sukker og lite fett gjør denne isen til en klar vinner for deg som er opptatt av vekt og sunnhet. Karakter: Produsent: Hennig-Olsen Is AS Pinup Lite kalorier, sukker og fett gjør denne isen til en av testens to vinnere. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Creme Chocolat Lys Størrelsen og mengden sukker og kalorier gjør denne til et greit lite mellommåltid. Karakter: Produsent: Hennig-Olsen Is AS Gullpinne Greit med kalorier og sukker. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Creme Chocolat Mandel Greit med kalorier og fett. En del av fettet kommer dessuten fra mandlene. Karakter: Produsent: Hennig-Olsen Is AS Sol-is Ikke så mye kalorier og fett. Et greit mellommåltid. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Creme Chocolat Salt & Søtt Midt på treet når det kommer til kalorier, sukker og fett. Karakter: Produsent: Hennig-Olsen Is AS Sommerbær Ikke så mye fett og kalorier, et fint lite mellommåltid. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Royal mandel En del kalorier. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Royal mørk Helt ok med kalorier og sukker. Et greit mellommåltid. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Tofuline Päron Greit med kalorier og karbohydrater. Karakter: Produsent: Ingman Glass AB Royal karamell & pecan Relativt mye sukker og fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Royal hasselnøtt Nokså mye kalorier, sukker og fett. Tilsvarer en liten lunsj. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Royal trippel Veldig mye kalorier, sukker og fett. Denne isen tilsvarer et lite middagsmåltid. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Les mer på Bramat.no:
Ikke dropp fettet hvis du vil unngå hjertesykdom!
Ned i vekt til sommeren
Øker egg kolesterolet?