GØTEBORG:  Trygt innelåst.  Pascal Cotte, Lumiere Technologyi Paris låser inn det nyoppdagete Leonardo da Vinci på renessanseutstillingen i Eriksbergshallen i  Gøteborg.
Alle foto: Kirsten M. Buzzi/Dagbladet
GØTEBORG: Trygt innelåst. Pascal Cotte, Lumiere Technologyi Paris låser inn det nyoppdagete Leonardo da Vinci på renessanseutstillingen i Eriksbergshallen i Gøteborg. Alle foto: Kirsten M. Buzzi/DagbladetVis mer

Nyoppdaget Leonardo da Vinci i Gøteborg

Her vises maleriet fram for første gang siden det ble kjent at det var en ekte Leonardo da Vinci, kjøpt for 142 000, nå verdt en milliard kroner.

||| GÖTEBORG (Dagbladet): En liten trekoffert ankommer med politieskorte. Og store, tøffe vakter. En litt mindre mann med hvite hansker åpner den forsiktig.

Det er Pascal Cotte, fra Lumiere Tecnology i Paris. Han setter kofferten på et bord. Åpner den forsiktig. Tar ut et lag papir, en treplate, et lag papir til. Endelig. Den vakre prinsessen kommer til syne,

For første gang
Vi er i Eriksbergshallen, et tidligere skipsverft i Göteborg. For aller første gang vises maleriet La Bella Principessa offentlig, siden det ble kjent som et ekte maleri av Leonardo da Vinci. Verdens største renessansekunstner.

Maleriet av Göteborgs nye prinsesse er ikke større enn et vanlig A4-ark. Malt på en treplate, som så mange hobbymalere gjør. Men dette maleriet taksert til en milliard svenske kroner.

Hos Skavlan
Siden 2007 har maleriet vært innelåst i et bankhvelv i Sveits. Til sist torsdag.

Du så det kanskje på Skavlan forrige fredag. Da fortalte eieren av maleriet, kunstsamleren Peter Silverman historien om bildet han kjøpte på en kunstauksjon hos Christie's for 19 000 dollar. I 1998 var det ca. 142 000 norske kroner. Den kanadiske kunstsamleren solgte etter hvert bildet videre. Men han fikk det aldri ut av hodet. I 2007 fikk han kjøpt det tilbake, for samme beløp.

Detektivhistorien
Så startet Silverman ferden verden rundt med bildet sin vanlige reisekoffert, for å finne ut hvem som egentlig hadde malt bildet.

Michael Kemp, professor emeritus ved Oxford fastslo at bildet forestiller Bianca Sforza. Hun var datter en av datidas mektigste menn, hertug Ludovico Sforza, og hans elskerinne Bernadina de Corradis. Bildet var malt rundt 1490.

Lumiere Technology i Paris, en av verdens fremste på kunstetterforskning, klarte ved hjelp av avansert datateknologi å finne Leonardo da Vincis fingeravtrykk på bildet. Det var satt der samtidig som bildet ble malt. Leonardo var keivhendt og fingeravtrykket står litt ovenfor nesa på prinsessen.

Verdens rundt
Bildet, som kalles La Bella Principessa, den vakre prinsessen er vårens sensasjon i nabolandet.

I juni blir det prinsessebryllup i Stockholm. Men til da leder Göteborg med det nå verdensberømte prinsessebildet. Hele byen bærer preg av renessanseutstillingen «And there was light» som også viser originalverker av Michelangelo og Rafael. Hele utstillingen i Eriksbergshallen med totalt 50 originalverk er forsikret for 2 milliarder kroner.

Den tidligere skipsverftet er bygget om både i vegger og tak for utstillingen som skal gå verden rundt i åtte år etter at den stenger i Göteborg i august.

FAKTA:

 VISES FRAM:  Pascal Cotte fra Lumiere Technology åpner kofferten med maleriet som nå er taksert til en milliard kroner.
VISES FRAM: Pascal Cotte fra Lumiere Technology åpner kofferten med maleriet som nå er taksert til en milliard kroner. Vis mer

Åpent alle dager i påsken kl. 10- 20. Ellers stengt mandager fram til skoleslutt. 

Les mer: www.and-there-was-light.com.

DA VINCI: 20100317, Leonardo da Vincis bilde Den  MALERIET: Bildet som kalles La Bella Principessa er malt omkring 1490 og forestiller Bianca Sforza, datter av Ludovico Sforza, hertug av Milano, og hans elskerinne Barnadina de Corradis. 

Foto: Excellent Exhibitions
DA VINCI: 20100317, Leonardo da Vincis bilde Den MALERIET: Bildet som kalles La Bella Principessa er malt omkring 1490 og forestiller Bianca Sforza, datter av Ludovico Sforza, hertug av Milano, og hans elskerinne Barnadina de Corradis. Foto: Excellent Exhibitions Vis mer