Nysgjerrig på hva naboen tjener?

Oppdaterte ligningstall legges ut i morgen.

FORTSATT LOV Å SNOKE: Er du nysgjerrig på hva naboen, sjefen eller kjendisene tjener? Du må logge inn på Skatteetatens nettsider for å få svar. Illustrasjonsfoto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
FORTSATT LOV Å SNOKE: Er du nysgjerrig på hva naboen, sjefen eller kjendisene tjener? Du må logge inn på Skatteetatens nettsider for å få svar. Illustrasjonsfoto: PER ERVLAND / DINSIDE.NOVis mer

Fredag 18. oktober legges de oppdaterte skattelistene for inntektsåret 2012 ut for offentligheten.

For selv om det i 2011 ble gjennomført en innstramming i reglene for å publisere skattelistene, er det fortsatt mulig å sjekke hva både naboen og sjefen tjener. Lurer du på hva skatten din blir neste år, må du imidlertid se i DinSides skattekalkulator.

Dette trenger du Skattelistene for inntektsåret 2012 legges på skatteetaten.no, og her må du logge deg inn med MinID/innlogging fra ID-porten for å starte snokingen. Du kan også bruke Bank-ID for å logge inn.

Du har tilgang til 500 visninger per kalendermåned. Det er forskjell på søk og visninger. Først når du klikker på en enkeltperson for å se likningsopplysningene, telles det som en visning.

Har du problemer med innloggingen? Skatteetaten henviser til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) for hjelp.

Mange søker At skattelistene ikke lenger er enkelt tilgjengelig gjennom nettavisene, skremmer ikke nordmenn fra å hente ut informasjon om andres skatt og inntekt. Mange har benyttet seg av den nye søkeordningen siden den ble innført høsten 2011.

- Rundt 709 000 har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for 2010. Det er gjort nærmere 13 millioner søk, opplyste kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i forbindelse med fjorårets oppgjør.

Nei, de får ikke vite at du snoker Selv om du må logge deg inn, forsikrer Skatteetaten at søkene anonymiseres.

Skatteetaten sporer altså ikke søkene dine, og ingen andre får beskjed om at du har søkt på dem.

Det eneste skatteetaten gjør, er å telle antall søk og antall personer som søker.

De anonyme søkene kan imidlertid snart være en saga blott. I sin politiske plattform skriver nemlig den nye regjeringen følgende:

«Sikre at uvedkommende ikke har tilgang til personsensitiv informasjon om inntekt og formue i skattelistene, og gi den enkelte opplysning om hvem som har bedt om innsyn.»

Les også:
Statsbudsjettet 2014: Slik blir selvangivelsen neste år
Skattesmell for 141 000 ektepar
Seks av ti sier nei til skattesøk