FERIEPERLE: I en palmelund i Ao Nang i Krabi-provinsen i Thailand, finner du «The Krabi Cookery School». Foto: TORMOD BRENNA
FERIEPERLE: I en palmelund i Ao Nang i Krabi-provinsen i Thailand, finner du «The Krabi Cookery School». Foto: TORMOD BRENNAVis mer

Nyter du denne utsikten, er du mest sannsynlig god og mett

Under palmene her blir du kokk på tre timer.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

AO NANG (Dagbladet): Både kroppslig og verbalt er Chonlaya Laothong - eller «Ya», som hun vil kalles - ei frodig dame.

TRADISJONSMAT: «Ya» kjenner godt til det tradisjonelle thaikjøkkenets hemmeligheter etter nesten 30 år som kokk. På kurset hennes stifter du bekjentskap med råvarer som chili, ingefær, hvitløk, sitrongress og hvordan de brukes i klassiske thairetter. Foto: TORMOD BRENNA
TRADISJONSMAT: «Ya» kjenner godt til det tradisjonelle thaikjøkkenets hemmeligheter etter nesten 30 år som kokk. På kurset hennes stifter du bekjentskap med råvarer som chili, ingefær, hvitløk, sitrongress og hvordan de brukes i klassiske thairetter. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Hun prater som ei mitraljøse, og håndterer grønnsaker, kjøtt, fisk, krydder og kjøkkenredskaper som Messi håndterer en fotball på en god dag.

Chonlaya Laothang var ferdig utdannet kokk i 1983.

KLAR TIL DYST: Råvarene er preparert. Foto: TORMOD BRENNA
KLAR TIL DYST: Råvarene er preparert. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Siden har hun laget tradisjonell thaimat på restauranter i Indonesia, Malaysia, Luxembourg, Austraila og selvsagt hjemme i Thailand.

Yas kokkeskole - Du vet, jeg var ikke pen nok til å giftes bort så foreldrene mine sendte meg på kokkeskole, ha-ha-ha, skratter Ya, mens hun med vante fingre deler ut råvarer til det som tre timer seinere skal bli en thailandsk festmiddag - om ting går som de skal.

For noen år siden åpnet Ya egen kokkeskole i Ao Nang i Krabi-provinsen i Thailand.

Og, «The Krabi Coolery School» er din mulighet til å lære deg å tilberede de deiligste thairetter, om du investerer tre-fire timer av ferien din i Ya's storkjøkken i en palmelund i ferieperlen Ao Nang.

Klassisk thai På kurset lærer du deg å håndtere råvarene og tilberede flere klassiske thairetter.

Og ikke minst, «Ya» lærer deg å omgås heftige ingredienser som chili, ingefær, hvitløk, sitrongress, curry og eddik - og ikke minst miksen dem i mellom.

KONSENTRERT: Anne-Lise strever med nudlene. Foto: TORMOD BRENNA
KONSENTRERT: Anne-Lise strever med nudlene. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

- Det skal være nok av alt, men ikke for mye av noe, er hennes mantra.

Mr. Red Curry Jeg har fått utdelt forkle, grønnsaker, noen boller og en morter. Ya synes ikke det går fort nok.
 
- Det skal være kontante pang-pang-pang, ikke dvaske dask-dask-dask. Du vet, unge kvinner som opererer morteren med energiske støt, blir ikke bare sett på som gode kokker, men som fremragende koneemener. Så Mr. Red Curry, kjør på. Pang-pang-pang, hæ-hæ-hæ, ler Ya.

Etter hver begynner den ene retten etter den andre å ta form. Ya er overalt og tegner og forklarer, prøvesmaker og kommer med hint og råd.

FORBEREDELSER: Anne Lise går gjennom oppskriftene. Foto: TORMOD BRENNA
FORBEREDELSER: Anne Lise går gjennom oppskriftene. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Hun er rå og røff, men en flink pedagog og nøye med at alle i «klassen» får meg seg alt som skjer.

Thaikrydder og sjøluft Gassblussene suser og oppi wokpannene freser det. De egenlagede vårrullene ligger i det kokende oljebadet sitt.

Eimen av thai-krydret mat konkurrerer med sjølufta som pålandsvinden bringer inn fra Ao Nang Beach og øyparadiset utenfor.

THAIMAT: Det ser godt ut, og lukter enda bedre. Foto: TORMOD BRENNA
THAIMAT: Det ser godt ut, og lukter enda bedre. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Tre timer etter at vi møttes på Yas kjøkken, sitter sylferske norske og svenske thaikokker rundt bordet og mesker seg med selvlagede vårruller, kyllingsuppe med kokosmelk, Wok-stekt kylling med stekte nudler og rød karri-pasta, papaya salat og flere andre godbiter.

Unik kunnskap Det smakte overraskende bra.

Ikke er det dyrt heller. Et kurs hos Ya koster deg 250 kroner.

FORRETT: Egenproduserte vårruller. Foto: TORMOD BRENNA
FORRETT: Egenproduserte vårruller. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

For den summen får du unik kunnskap om thai-matens hemmeligheter.

Og følger du med i timen, får du et herlig måltid på kjøpet.

NAM-NAM: Kylling i rød karripasta. Foto: TORMOD BRENNA
NAM-NAM: Kylling i rød karripasta. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer
TIL BORDS: Tre timer senere er alt omsider klart. Foto: TORMOD BRENNA
TIL BORDS: Tre timer senere er alt omsider klart. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer