- Gir en ekstra trygghet: Gunn Irene Suhr (62) synes det er uklokt å kutte i etterlatteytelsene. -&nbsp;<span style="background-color: initial;">Det blir vanskeligere å dekke utgiftene dersom man blir alene i husholdning for to. Det gir en ekstra trygghet å vite at man får litt ekstra pensjon, sier Alta-kvinnen. Hun opplevde som barn at mor ble enke.</span><div>- Da pappa døde tidlig, fikk mamma mulighet til å studere på grunn av pensjonen hun fikk etter ham, sier Suhr, som er i Oslo for å besøkte datteren Mathilde Hemminghyth (24). Foto: Nina Hansen</div>
- Gir en ekstra trygghet: Gunn Irene Suhr (62) synes det er uklokt å kutte i etterlatteytelsene. - Det blir vanskeligere å dekke utgiftene dersom man blir alene i husholdning for to. Det gir en ekstra trygghet å vite at man får litt ekstra pensjon, sier Alta-kvinnen. Hun opplevde som barn at mor ble enke.
- Da pappa døde tidlig, fikk mamma mulighet til å studere på grunn av pensjonen hun fikk etter ham, sier Suhr, som er i Oslo for å besøkte datteren Mathilde Hemminghyth (24). Foto: Nina Hansen
Vis mer

Pensjon

Nytt forslag: Kan gi store pensjonskutt for etterlatte

Kvinner får mindre - økt individualisme - flere minstepensjonister.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sammenliknet med dagens regler er det klart at mange etterlatte vil få lavere alderspensjon fra fylte 67 år, mener Alexandra Plahte, uavhengig pensjonsrådgiver i Gabler, Steenberg & Plahte.

- Merpensjonen fra fylte 67 år var imidlertid primært ment å skulle kompensere for manglende/lav egenpensjonsopptjening hos den etterlatte grunnet arbeidsfordelingen i hjemmet. Samfunnsutviklingen medfører at langt flere nå har en høyere egenpensjon, men det gjelder selvsagt ikke alle, sier hun.

Dette betyr endringene

Hva gir gjenlevendetillegget til ulike årskull med nytt forslag?

Eksempel 1:

Begge ektefellene har jobbet i 40 år fram til fylte 67 år. Avdøde har hatt en gjennomsnittlig årslønn på 600 000 kr, og den gjenlevende har hatt en gjennomsnittlig årslønn på 450 000 kr.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn