MINDRE KOFFERTER: Et forslag til nye internasjonale retningslinjer kan føre til at håndbagasjen må bli mindre. Foto: Donna McWilliam / AP Photo / NTB scanpix
MINDRE KOFFERTER: Et forslag til nye internasjonale retningslinjer kan føre til at håndbagasjen må bli mindre. Foto: Donna McWilliam / AP Photo / NTB scanpixVis mer

Nytt forslag vil krympe håndbagasjen til millioner av flypassasjerer

Kan få følger for reisende verden over.

(Dagbladet): Flere internasjonale flyselskaper har annonsert nye retningslinjer for håndbagasje for å frigjøre mer plass i trange bagasjehyller.

Retningslinjene vil å krympe håndbagasjen tillatt ombord i flyene.

Det er ikke klart hvordan retningslinjene vil bli implementert, og dette kan variere fra flyselskap til flyselskap, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP). Det er heller ikke alltid disse reglene blir like strengt håndhevet.

Må sjekke inn Men de nye anbefalingene kan føre til at passasjerene nå må sjekke inn kofferter de tidligere kunne ta med ombord i flyet. Dermed kan reisende verden over bli nødt til å kjøpe mindre kofferter for å fortsatt kunne reise med håndbagasje.

Det er den internasjonale organisasjonen International Air Transport Association (IATA) som foreslår at en «optimal håndbagasje» skal være 53,75 centimeter høy, 33,75 centimeter bred og 18,75 centimeter dyp.

Det er mindre en maksstørrelsen som i dag er tillatt av mange flyselskaper. SAS og Norwegian tillater i dag håndbagasje med maksimum høyde på 55 centimeter, bredde på 40 centimeter og dybde på 23 centimeter.

Lufthansa inkludert Dagbladet har vært i kontakt med pressevaktene i de to flyselskapene, som ikke kjenner til noen nært forestående endringer av håndbagasjereglene, mens Lufthansa er blant selskapene som har sagt at de vil implementere de nye retningslinjene innen kort tid.

Dette gjelder også Air China, Avianca, Azul, Cathay Pacific, China Southern, Emirates og Qatar.

IATA-talsperson Chris Goater sier til AP at de antar flere flyselskaper snart vil følge etter.

Han sier videre at det nye forslaget ikke nødvendigvis vil erstatte flyselskapenes regler om størrelse på håndbagasjen, men at retningslinjene kan gi et «uniformt mål» som vil bidra til mindre ulikheter fra selskap til selskap.

«Cabin OK» Dersom disse retningslinjene blir fulgt, er det også antatt at alle passasjerer på et fly med 120 seter eller mer, vil få plass til håndbagasjen sin i bagasjehylla.

I dag må ofte de rundt 20 siste passasjerene sjekke inn håndbagasjen sin fordi det ikke er plass.

Flere koffertprodusenter jobber nå angivelig for å produsere godkjente kofferter, som vil bli merket «Cabin OK». Disse er trolig på plass i butikkhyllene mot slutten av året.