RENGJØRES: Matsalen på "Vision of the Seas" (bildet) skal atter rengjøres og desinfiseres for å ta knekken på smittekilden som de siste ukene har plaget hundrevis av passasjerer. Foto: RCCL
RENGJØRES: Matsalen på "Vision of the Seas" (bildet) skal atter rengjøres og desinfiseres for å ta knekken på smittekilden som de siste ukene har plaget hundrevis av passasjerer. Foto: RCCLVis mer

Nytt smitte-utbrudd på sommerens Oslo-cruiseskip

For andre gang på ei uke er passasjerer på sommerens Oslo-cruiseskip "Vision of the Seas" slått ut av mageonde. Et annet skip, "Celebrity Mercury", har avbrutt seilasen etter tredje utbrudd på tre uker.

|||I følge CNN har U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gått til det uvanlige skritt å utstede en anbefaling om seilingsforbud for "Celebrity Mercury". Skipet vil bli gjenstand for minst fire dagers rengjøring.

Avbrøt seilasen
Dette skipet er for tredje gang på like mange uker rammet av massivt utbrudd av norovirus. Det ble mandag ettermiddag bestemt at cruiset skulle avbrytes. Skuta har satt baugen mot land for ny nedvask.

Samme leksa
Ombord på "Vision of the Seas" gikk det heller ikke mange dagene før magesjauen på nytt slo ut et større antall passasjerer.
Det skjedde få dager etter det kraftige utbruddet da minst 310 passasjerer ble matforgiftet. Skipet seiler i øyeblikket på brasilianske havner.

"Oslo-skip"
"Vision of the Seas" eies av Royal Caribbean Cruiselines (RCCL) og setter 5. april kursen mot Norge for å seile en rekke turer ut fra Oslo, København og Stockholm.

Virus på ferde
Denne gangen melder brasilianske helsemyndigheter at det sannsynligvis er noroviruset og ikke bedervet mat som er på ferde.
- Minst 47 av passasjerene er rammet av mageonde som vi tror er forårsaket av noroviruset, heter det i en melding fra National Agency for Sanitary Vigilance i Brasil.

Matforgiftet
Uka i forveien ble "Vision of the Seas" beordret til å ankre opp utenfor Rio de Janeiro i påvente av at helsemyndighetene skaffet seg oversikt over situasjonen. Da var minst 310 passasjerer rammet av matforgiftning.

- Ingen smittefare
Da "Vision of the Seas" fredag anløp Santos, fikk de 2.000 passasjerene bevege seg fritt i land.
- Årsaken var at ingen passasjerer var alvorlig syke og at det ikke forelå smittefare, meldte helsemyndighetene.
"Vision of the Seas" skal enda en gang underkastes grundig desinfeksjon og rengjøring, i et nytt forsøk på å få bukt med det gjenstridige viruset.

Normalt ufarlig
Noroviruset betegnes som ekstremt smittsomt. Spredningsveien er nesten uten unntak via avføring og oppkast.
Vanligvis forårsaker viruset kun kraftig magesyke med oppkast og diare. Friske mennesker løper vanligvis ingen fare, utover tildels sterkt ubehag - og ødelagt ferie.
Derimot kan barn og eldre personer dø som følge av uttørking, dersom man ikke er påpasselig nok.
Det har ikke lyktes Dagbladet i få kommentarer fra den nordiske avdelingen av RCCLs Norden-avdeling.

Slått ut for tredje gang
Mens  "Vision of the Seas" rammes for andre gang på to uker, står det enda verre til ombord i "Celebrity Mercury". Dette skipet eies av RCCLs datterselskap Celebrity Cruises og er på åttedagers cruise i Karibia.
For tredje cruise på rad, er passasjerer i rikt monn blitt syke ombord på "Celebrity Mercury".

Avbryter cruiset
Mandag ettermiddag besluttet rederiet å avbryte det igangværende cruiset og returnere til Charleston en dag før tiden.

- Ombord er 342 av de 1.829 passasjerene slått ut av noroviruset, opplyser RCCLs talskvinne Cynthia Martinez.
Når nesten hver femte passasjer ombord er smittet, sier det seg selv at situasjonen er alvorlig.

Ny nedvask
I følge USA Today skal skipet skal gjennomgå en to dagers dyprens og desinfeksjon i Charleston. Dette ble også gjort da det første utbruddet ble konstatert 26. februar.
Passasjerene ombord i "Celebrity Mercury" vil få kompensasjon tilsvarende en dags cruise-pris, samt en fremtidig rabatt tilsvarende 25 prosent av det man betalte for dette cruiset.

IKKE BARE IDYLL: "Vision of the Seas" er på nytt rammet av utbrudd av mageonde blant passasjerene. Foto: RCCL
IKKE BARE IDYLL: "Vision of the Seas" er på nytt rammet av utbrudd av mageonde blant passasjerene. Foto: RCCL Vis mer