Nyttårsaften: Tips og triks for perfekt kalkun

Alt du trenger å vite for en smakfull kalkunmiddag i kveld.

Er du en av dem som skal spise kalkun på nyttårsaften bør du lese videre; vi har samlet alt du trenger å vite om den populære festfuglen!

- Det viktigste for å unngå tørr kalkun er å legge den til tining i tide, oppfordrer Steve Westerby, produktutvikler i Nortura.

• Så lenge skal kalkunen tine

I videoen over gir Westerby sine beste tips for å få perfekt stekt kalkun. 

Slik redder du kalkunmiddagen Har du glemt å legge kalkunen til tining? Fortvil ikke, det finnes løsninger hvis du står der med en dypfrossen fugl!

• Slik tiner du kalkunen best

BRUKER SPRØYTE: Steve Westerby får saftig kalkun ved å injisere væsken rett i kjøttet ved hjelp av en sprøyte. Foto: DBTV / ANDERS STAI FOUGNER
BRUKER SPRØYTE: Steve Westerby får saftig kalkun ved å injisere væsken rett i kjøttet ved hjelp av en sprøyte. Foto: DBTV / ANDERS STAI FOUGNER Vis mer

- I nødstilfeller kan du bruke et kjøleelement for å hurtigtine kalkunen på benken, tipser Westerby.

- Husk at du aldri må bruke varmt vann, micro eller andre varmekilder for å tine kalkunen, advarer han.  

• Sånn prepper du kalkunen

Sprøyte-trikset Som et alternativ til marinering kan du injisere væsken under skinnet på kalkunen med en sprøyte.

• Få skikkelig saftig kalkun

Vår matskribent Andreas Viestad benytter seg også av sprøytetrikset når han skal lage kalkun.

Utnytt smakene Gjør som Viestad og fyll langpanna under kalkunen med grønnsaker. De får mye god smak av å ligge under fuglen, og dessuten er det lettvint.

• Slik steker du hel kalkun

- Ta deg god tid til steking av kalkun, anbefaler Westerby.

• Det beste tilbehøret til kalkun
  
- Når man skal lage mat til mange, er det lurt å lage stuffing og annet tilbehør dagen før, anbefaler Westerby.
 
• Derfor må du aldri kaste innmaten 

Så mye kalkun trenger du Lurer du på hvor mye kalkun du trenger for å mette gjestene dine? Bruker du oppskrift og handlelisten vår smart, regner vi ut for deg, men som hovedregel regner vi et halvt kilo kalkun per person.

• Bruk oppvaskmaskinen som dampmaskin

Det høres kanskje mye ut, men husk at det er mye bein i en kalkun, som du ikke skal spise. (Men ikke kast beina, legg dem i kjøleskap eller fryser og kok kraft på dem når du skal være hjemme noen timer en kveld.)

• Fire personer: To kilo
• Fem personer: To og ett halvt kilo
• Seks personer: Tre kilo
• Åtte personer: Fire kilo
• Ti personer: Fem kilo
• Tolv personer: Seks kilo

• Med denne metoden kan du sette hele fuglen på bordet