Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Nyttårsraketter har ikke noe om bord å gjøre

Fly eller tog de neste dagene? Slik blir juletrafikken.

IKKE BAGASJE: Visst er det fint, men kjøp fyrverkeriet der du skal feire. Mye underlig finner veien ned i kofferten i disse dager. Foto RUNE I. MYHRE
IKKE BAGASJE: Visst er det fint, men kjøp fyrverkeriet der du skal feire. Mye underlig finner veien ned i kofferten i disse dager. Foto RUNE I. MYHRE Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Jula er høytida vi flytter på oss. Mange som ellers holder seg hjemme er ute og reiser. Det byr på noen utfordringer på flyplassene. Hvert år er det for eksempel noen som slukøret mister stjerneskudd og fyrverkeri som skulle ta nyttårsfesten til nye høyder.

- Nyttårsraketter tilhører kategorien «eksplosive stoffer» og skal ikke inn i et fly, verken som håndbagasje eller i det du sjekker inn, sier Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor.

-Kjøp heller fyrverkeriet der du skal feire nyttår, oppfordrer hun.

Tenk to ganger Hun oppfordrer alle som skal ut å reise å tenke seg om to ganger når de pakker, slik at overraskelsene kan komme under juletreet og ikke på flyplassen.

SJEKK BARNEKOFFERTEN: Har du sett et barn blitt fratatt en kjær eiendel i sikkerhetskontrollen på en flyplass, skjønner du hvorfor.  Foto:Arne V. Hoem
SJEKK BARNEKOFFERTEN: Har du sett et barn blitt fratatt en kjær eiendel i sikkerhetskontrollen på en flyplass, skjønner du hvorfor. Foto:Arne V. Hoem Vis mer

Gå for eksempel kritisk gjennom håndbagasjen. Vinflaska, kremen og parfymen du hadde tenkt å gi bort, kan lett bli tatt i sikkerhetskontrollen.

-Må du ha med deg drikkevarer i bagasjen, pakk flaskene i egne beholdere, så unngår du lekkasjer, sier hun.

Se også gjennom bagasjen til ungene. Da kan du forhindre hylene, som helt sikkert kommer dersom sikkerhetskontrollen skulle begynne å konfiskere forbudte gjenstander.

Mindre kaos Litt kø og trengsel må du regne med. Likevel: Skal du ut og reise tidlig i neste uke, vil du antagelig oppleve reisen som lite kaotisk.

Torsdag og fredag denne uka blir de travleste dagene på norske flyplasser, mens lørdag og søndag blir de store utfartsdagene med tog.

IKKE SLIK: Julaften på en tirsdag, mange julefly og spredd trafikk gjør at juletrafikken sannsynligvis vil gli bedre enn på flere år. Køer som denne vil du neppe oppleve. Foto: JON T. H. HANSEN
IKKE SLIK: Julaften på en tirsdag, mange julefly og spredd trafikk gjør at juletrafikken sannsynligvis vil gli bedre enn på flere år. Køer som denne vil du neppe oppleve. Foto: JON T. H. HANSEN Vis mer

Verken Norwegian, SAS eller NSB frykter det store kaoset i juletrafikken. For det første spres trafikken over mange dager. For det andre er kapasiteten god.

Banestrekningene til NSB har fått 25 000 ekstra seter og både Bergensbanen, Sørlandsbanen, Dovrebanen, Nordlandsbanen og Rørosbanen er klare for storinnrykk.

- Vi har fordelt antall ekstra seter godt mellom disse strekningene, sier Håkon Myhre, kommunikasjonsrådgiver i NSB Persontog.

SAS har enkelte dager opp til 150 flighter og 20.000 passasjerer bare ut fra Gardermoen.

MER SLIK: Reiser du de siste dagene før julaften, slipper du mye av rushet. Den største utfarten skjer torsdag og fredag i uka før jul. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MER SLIK: Reiser du de siste dagene før julaften, slipper du mye av rushet. Den største utfarten skjer torsdag og fredag i uka før jul. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- Norge er allerede i toppen på innenlandstrafikk, og dette forsterkes i jula, sier Tormod Sandstø, pressekontakt i SAS.

Julefly To rundturer med ekstrafly mellom Oslo og Andenes, tre rundturer mellom Oslo og Lakselv pluss ekstraavganger lillejulaften på andre innenriksruter. Slik er fasiten for Norwegian før jula ringes inn.

- Alle skal komme seg hjem til jul, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian.

Avinor venter størst trafikk på Sola, Flesland, Gardermoen og Værnes. Rådet er å møte opp én til halvannen time før avgang på innlandsreiser og to timer før utenlandsreiser.

Er du blant dem som ikke har bestilt ennå, hiv deg rundt.

- Mange tog er utsolgt allerede. Dersom du venter til det siste, risikerer du å ikke komme deg av gårde, sier Håkon Myhre i NSB.

For NSB blir de travleste returdagene tredje og fjerde juledag. På flyplassene ventes det også stor trafikk 2-5. januar.

-Julaften ligger gunstig til med tanke på fridager. Mange benytter muligheten til en noe lenger juleferie, sier Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media