Offisielt er det regntid i Thailand, men du finner både sol og billige billetter

Her er Thailands sommerfavoritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Magasinet Reiselyst): Selv om det offisielt er regntid i Thailand helt til oktober, er ikke det noen grunn for å kansellere flybillettene. Snarere tvert imot - regntid betyr at det er billigere både å fly og bo.

Men noen steder er bedre enn andre på denne tiden, og den lille øya Koh Samet i Thailandsbukten er et av de beste.

Det regner nemlig langt mindre i Thailandsbukten enn ute ved Andamanhavet, og her er det heller ikke farlige maneter som på Phuket på denne tiden.

Annerledes
Ikke et vondt ord om de populære resortene på fastlandet. Men det avslappende slaraffenlivet vi ser etter denne gangen, er vanskeligere å finne i langstrakte Hua Hin og hektiske Pattaya.

Ved havna i Ban Phe, to timers rask kjøretur fra flyplassen i Bangkok, går det ferjer ut til Koh Samet. Men sjekker du inn på noen av øyas mer fasjonable overnattingssteder, fraktes du med privat speedbåt.

Overfarten tar knapt et kvarter. Det føles som å reise fra én verden til en annen.

Så fort vi får vann på alle kanter, senkes skuldrene. Det føles automatisk mer avslappende.

Vest er best
Koh Samet er det klassiske bildet av thailandsk idyll. Den t-formede øya har grønn regnskog på midten, beskyttet som Khao Laem Ya nasjonalpark, med gule og hvite sandstrender i øst og vest.

Strendene har vaiende palmer på den ene siden, og krystallklart vann på den andre.

Det er stranda som er attraksjonen på seks kilometer lange og på det største to kilometer brede Koh Samet - eller Samed Island som den også er kjent som. Mens brorparten av hotellene og gjestehusene våkner til soloppgang i øst, er strendene på det eksklusive strekket Ao Prao velsignet med solnedgangens varme farger.

Vest er best på Koh Samet, og det er nettopp her vi skal sjekke inn.

Tour de Beach
Ao Prao Resort er av typen «rustikk luksus». Trehyttene er som integrert i naturen, og fra avstand er det vanskelig å se at det finnes bebyggelse her i det hele tatt.

Turisme er den store inntektskilden på Koh Samet, men ettersom øya har status som beskyttet nasjonalpark, er det begrensede utbyggingsmuligheter. Fram til 1981 var det faktisk ulovlig å overnatte på Koh Samet.

Etter at myndighetene åpnet for turisme, har det gradvis blitt mer og mer populært - og bungalower bygges på de underligste steder. Men det er befriende fritt for høyblokker.

Typisk Thailand I en strandstol nedenfor resorten nyter russiske Yulie Pavlycheva det late livet i sola. Hun er overbegeistret for Koh Samet - og savner bare en ting før hjemreisen til Vladivostok

ROLIG ØYGRUPPE: Koh Chang har rolige strender og ligger også nært Kambodsja. Foto: MARTE VEIMO
ROLIG ØYGRUPPE: Koh Chang har rolige strender og ligger også nært Kambodsja. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

- Jeg skulle hatt mere tid! Tidligere har vi feriert i Pattaya, men dette er jo noe helt annet. Det er sånn jeg egentlig har sett for meg Thailand, sier hun - og svarer følgende på spørsmål øyas høydepunkt:

- Solnedgangen, her på Ao Prao. Den er helt fenomenal! Og flammeshowet når mørket har senket seg er heller ikke så verst.

Billig scooter Det er lenge til sola synker ned i horisonten og fakirene våkner opp, så etter en kjapp middag på Lima Coco drar jeg ut på en ettermiddagsetappe av Tour de Beach.

- En scooter, takk!

Førerkort? Ikke så nøye, så lenge du betaler 400 baht og legger igjen en kopi av passet ditt hos utleieren.

Trafikken er begrenset av dårlige veier, og selv om øya er under ei halv mil fra topp til tå, er det langt å gå.

Iggy-kloning En rask titt på kartet avslører at det burde vært mulig å spasere rundt hele øya. Men med 30 fuktige varmegrader blir mye av moroa borte. Etter en kjapp rundtur til noen av de minst befolkede strendene i sør, parkerer jeg i skyggen av en palme ved enden av Ao Hin Khok. Her sitter en thailandsk kloning av Iggy Pop og trer perler på ei snor.

- Det skal bli armbånd, forklarer den tynne mannen med det lange håret som selger ulik håndverkskunst.

Iggy-kopien heter Jet Leang, og foruten utseendet har han fint lite til felles med den amerikanske rockeartisten.

Thailand

Hovedstad: Bangkok
Innbyggere: 62 millioner
Valuta: Thai baht. 100 THB = 22 NOK
Tidssone: UTC + 7
Vaksiner: Standard reisevaksine, mot hepatitt A, difteri og stivkrampe.
Religion: 94,6 prosent er buddhister, 4,6 prosent er muslimer, mens kristendom og andre religioner har under én prosent følgere.
Visum: Ingen visumplikt for opphold inntil 30 dager for nordmenn.

- Jeg kom hit for 28 år siden. Hvorfor? Aner ikke!

Han smiler forsiktig og tenner en tjukk selvrullet røyk, før han stirrer søkende ut i luften gjennom en sky av tobakksrøyk.

- I feel ok here.

Og det må vi jo si oss veldig enige i - vi føler oss også veldig ok her.

Koh Samet

Komme hit
Fly til Bangkok med Thai Airways eller Norwegian fra Oslo Lufthavn. Priser fra kr 4000 t/r. Flytid 11-12 timer. Sjekk også for billige tilbud med Qatar, Emirates og Turkish Airlines, som har svært lave priser med to stopp, helt ned i kr 3500 ved kampanjer. Ca. to timer taxi fra flyplassen til havna Ban Phe på fastlandet, og 20 minutter med ferge derfra. Skal du bo på hotellene i Samet Resorts, er det speedbåt direkte til resortene. Star Tour, Ving og OrkidéEkspressen har Koh Samet i sine reiseprogram for Thailand.

Her bor du
Vi bodde på Ao Prao Resort, med øyas mest idylliske beliggenhet — med berømte hotell. Stilig, men avslappende fra kr 740 per natt i dobbeltrom, frokost inkludert. På samme strand ligger Le Vimarn Cottages and Spa, som har deluxe rom fra kr 1300 per natt. Det finnes massevis av billige bungalower og enkle småhotell ved de fleste strendene.

Komme rundt
Lei scooter en femtilapp per døgn. Husk hjelm - og at trafikken i Thailand går på venstre side av veien. Store pick-ups er øyas eneste taxier, og bestilles fra barer eller restauranter. Du kan også leie sykkel eller ATV, eller gå til fots.

Mat og drikke
Til tross for sin lille størrelse har Koh Samet et stort utvalg restauranter. Sjømat er populært, enten direkte på grillen eller i klassiske thailandske retter som pad thai eller tom yum. Friske frukter betyr deilige fruktdrinker - med eller uten alkohol. Ao Prao Resort og Lima Coco har gode restauranter på Ao Prao Beach - husk sticky mango-ris til dessert!

Beste tid
Høysesong fra desember til april. Offisielt er det regntid fra juni til oktober, men det regner mindre i Thailandsbukten enn ute ved Andamanhavet (Phuketsiden). På Koh Samet er derfor lavsesongen (norsk sommer) stort sett solrik og fin - og med færre folk.

Passer for
Den som vil bort fra storbyens kjas og mas, men ikke reise for langt. Koh Samet er verken festsentral eller shoppingeldorado, så hit kommer du for å slappe av på stranda.

Aktiviteter
Sol, strand og slaraffenliv. Lei scooter eller sykkel og rull rundt på jakt etter din favorittstrand. Dykking, vannscooter eller padle kajakk. Snorkling fra land ved de fleste strendene, men best med organisert båttur utenfor den kronglete sørkysten.

Les mer: kosamet.net, tourismthailand.org

Fem andre sommerfavoritter

Phang Nga Bay

Hemmelig øyparadis

Mens Phukets vestkyst dessverre får en del maneter om sommeren, er det fritt frem for badeferie på østsiden av øya. «Alle» har hørt om Phi Phi-øyene syd for Phuket, takket være filmen The Beach. Noe som har ført til en overflod av besøkende. Men langt mer glemt, heldigvis, er øyene øst for Phuket, i Phang Nga-bukten. Her går det fortsatt an å finne tilbake til backpackerstemningen, eller synke inn i luksusboblen på bryllupsreisesteder som Six Senses Yao Noi og Santhiya Koh Yao Yai Resort & Spa. Laidback luksus!

Passer for: Tidligere backpackere som vil ha den gode, gamle stemningen - bare med litt mer luksus.

Hua Hin

Nært Bangkok

Thailands eldste ferieparadis. er fortsatt en stor attraksjon, og den kongelige families favoritt. Deres sommerhus her ble bygget allerede i 1926, og de kommer fortsatt hit på ferie. Sentralt er det også: Hua Hin er bare litt over to timer fra Bangkok. En tre kilometer lang bystrand huser store, internasjonale hoteller som Hyatt, Hilton og Marriott, og her er ellers alt en kan tenke seg av sparesorter, barer og gode restauranter.

Passer for: Hua Hin er definitivt ikke utenfor turisttråkket, her er til og med høye bygninger og irske barer. Men veldig sentralt, da.

Cha Am

De lokales favoritt

Med beliggenhet bare tre timer fra Bangkok, er Cha Am litt det samme for thaier i Bangkok som Sørlandet er for oslofolk hjemme. Så her i Cha Am på «Sørlandet» finnes en god blanding av lokale, thaier på ferie og internasjonale turister, hvorav mange er av typen som liker å bo i leilighet og smelte inn i lokalsamfunnet. Kanskje ikke Thailands mest billedvakre sted, sjarmen ligger mer i folkene.

Passer for: Den som gjerne vil feriere med thaier (og skandinaver som leier leilighet).

Koh Samui

Luksusøya

Koh Samui er en av de mest populære i Thailandsbukta, og vel utviklet for den som søker gode hotell og mange aktiviteter. Kanskje landets største tetthet av luksuriøse hotell, og det sier jo sitt i et land med overflod av dem. For variasjon er det mange som kombinerer med øyene Koh Pagnan (kjent for månefestene) og dykkerparadiset Koh Tao, som begge ligger veldig nærme Koh Samui.

Passer for: Den som liker luksus og aktiviteter, for her er det godt utbygget for turister. Men kombinasjonen med de to andre øyene gir likevel en variert og fin opplevelse.

Koh Chang

Øyhoppere

Koh Chang er den største i en liten øygruppe ved samme navn helt på grensen til Kambodsja, så her kan man enten bare nyte livet på selve Koh Chang, eller hoppe litt fra øy til øy. Det er enkelt å hoppe fra øy til øy med lokale båter. Om du ikke ser etter noe annet enn myk strand, flatt vann og utsikt mot horisonten, har du virkelig kommet til rett sted. Øygruppen er så nærme Kambodsja at mange velger å fortsette turen inn i nabolandet.

Passer for: De som synes det er greit å sitte seks timer på buss til Trat, ta taxi derfra til havna og båt videre over til øyene på egenhånd. Reisen er noe enklere om man velger charter med Apollo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer