Offisielt er det regntid i Thailand, men du finner både sol og billige billetter

Her er Thailands sommerfavoritter.

(Magasinet Reiselyst): Selv om det offisielt er regntid i Thailand helt til oktober, er ikke det noen grunn for å kansellere flybillettene. Snarere tvert imot - regntid betyr at det er billigere både å fly og bo.

Men noen steder er bedre enn andre på denne tiden, og den lille øya Koh Samet i Thailandsbukten er et av de beste.

Det regner nemlig langt mindre i Thailandsbukten enn ute ved Andamanhavet, og her er det heller ikke farlige maneter som på Phuket på denne tiden.

Annerledes
Ikke et vondt ord om de populære resortene på fastlandet. Men det avslappende slaraffenlivet vi ser etter denne gangen, er vanskeligere å finne i langstrakte Hua Hin og hektiske Pattaya.

Ved havna i Ban Phe, to timers rask kjøretur fra flyplassen i Bangkok, går det ferjer ut til Koh Samet. Men sjekker du inn på noen av øyas mer fasjonable overnattingssteder, fraktes du med privat speedbåt.

Overfarten tar knapt et kvarter. Det føles som å reise fra én verden til en annen.

Så fort vi får vann på alle kanter, senkes skuldrene. Det føles automatisk mer avslappende.

DET LATE LIV: Dette er muligens det mest actionfylte du kan gjøre på Koh Samet. Yulie Pavlycheva synes den avslappende stemningen på Ao Prao er herlig. Foto: RUNAR LARSEN
FIFFENS FAVORITT: De mest eksklusive resortene på øya har idyllisk beliggenhet i vest. Ao Prao er favoritten til Bangkoks rike og berømte. Foto: RUNAR LARSEN
PARTYSTRANDA: Stranda Ao Wong Duan er akkurat passe travel. For virkelig fest må man til den livligste stranda Hat Sai Kaew på nordøstkysten, hvor det er masse barer, liv og underholdning. Hit kommer også thaier på ferie for å synge i karaokebarene. Foto: RUNAR LARSEN
MATLAND: Pad thai fra Lima Coco, på Ao Prao, er som alltid upåklagelig. Man trenger ikke dra på fine restauranter - selv om de finnes også her - for å få god mat. Foto: RUNAR LARSEN
SOLSLIKKERE: Irina, Alexander og Saly fra Moskva har revet seg løs fra strandstolen på Ao Wong Duean for å kjøle seg ned i deilig badevann. Foto: RUNAR LARSEN
LOKAL IGGY POP: Jet Leang lever kunstnerlivet på stranda Ao Hin Khok. Foto: RUNAR LARSEN
FANCY MIDDAG: En middag på stranden i solnedgang er nesten obligatorisk på en av de fine resortene som ligger langs stranda Ao Prao i vest. Foto: RUNAR LARSEN
TURISTSTED MED HISTORIE: På Hua Hin har den thailandske kongefamilien feriehus. He har turismen vært bygget ut lenge. Foto: RUNAR LARSEN
LOKAL FAVORITT: Det finnes en rekke andre øyer du kan besøke i Thailand i sommerhalvåret. Cha Am ligger tre timer fra Bangkok, og mange reiser derfra for litt sol og strand. Foto: DANIEL OHLSSON
ROLIG ØYGRUPPE: Koh Chang har rolige strender og ligger også nært Kambodsja. Foto: MARTE VEIMO

Vest er best
Koh Samet er det klassiske bildet av thailandsk idyll. Den t-formede øya har grønn regnskog på midten, beskyttet som Khao Laem Ya nasjonalpark, med gule og hvite sandstrender i øst og vest.

Strendene har vaiende palmer på den ene siden, og krystallklart vann på den andre.

Det er stranda som er attraksjonen på seks kilometer lange og på det største to kilometer brede Koh Samet - eller Samed Island som den også er kjent som. Mens brorparten av hotellene og gjestehusene våkner til soloppgang i øst, er strendene på det eksklusive strekket Ao Prao velsignet med solnedgangens varme farger.

Vest er best på Koh Samet, og det er nettopp her vi skal sjekke inn.

Tour de Beach
Ao Prao Resort er av typen «rustikk luksus». Trehyttene er som integrert i naturen, og fra avstand er det vanskelig å se at det finnes bebyggelse her i det hele tatt.

Turisme er den store inntektskilden på Koh Samet, men ettersom øya har status som beskyttet nasjonalpark, er det begrensede utbyggingsmuligheter. Fram til 1981 var det faktisk ulovlig å overnatte på Koh Samet.

Etter at myndighetene åpnet for turisme, har det gradvis blitt mer og mer populært - og bungalower bygges på de underligste steder. Men det er befriende fritt for høyblokker.

Typisk Thailand I en strandstol nedenfor resorten nyter russiske Yulie Pavlycheva det late livet i sola. Hun er overbegeistret for Koh Samet - og savner bare en ting før hjemreisen til Vladivostok

ROLIG ØYGRUPPE: Koh Chang har rolige strender og ligger også nært Kambodsja. Foto: MARTE VEIMO
ROLIG ØYGRUPPE: Koh Chang har rolige strender og ligger også nært Kambodsja. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

- Jeg skulle hatt mere tid! Tidligere har vi feriert i Pattaya, men dette er jo noe helt annet. Det er sånn jeg egentlig har sett for meg Thailand, sier hun - og svarer følgende på spørsmål øyas høydepunkt:

- Solnedgangen, her på Ao Prao. Den er helt fenomenal! Og flammeshowet når mørket har senket seg er heller ikke så verst.

Billig scooter Det er lenge til sola synker ned i horisonten og fakirene våkner opp, så etter en kjapp middag på Lima Coco drar jeg ut på en ettermiddagsetappe av Tour de Beach.

- En scooter, takk!

Førerkort? Ikke så nøye, så lenge du betaler 400 baht og legger igjen en kopi av passet ditt hos utleieren.

Trafikken er begrenset av dårlige veier, og selv om øya er under ei halv mil fra topp til tå, er det langt å gå.

Iggy-kloning En rask titt på kartet avslører at det burde vært mulig å spasere rundt hele øya. Men med 30 fuktige varmegrader blir mye av moroa borte. Etter en kjapp rundtur til noen av de minst befolkede strendene i sør, parkerer jeg i skyggen av en palme ved enden av Ao Hin Khok. Her sitter en thailandsk kloning av Iggy Pop og trer perler på ei snor.

- Det skal bli armbånd, forklarer den tynne mannen med det lange håret som selger ulik håndverkskunst.

Iggy-kopien heter Jet Leang, og foruten utseendet har han fint lite til felles med den amerikanske rockeartisten.

- Jeg kom hit for 28 år siden. Hvorfor? Aner ikke!

Han smiler forsiktig og tenner en tjukk selvrullet røyk, før han stirrer søkende ut i luften gjennom en sky av tobakksrøyk.

- I feel ok here.

Og det må vi jo si oss veldig enige i - vi føler oss også veldig ok her.