EGG: Noen vil ha det kokt, andre stekt. Skulle du foretrekke egget rått, skal det også være trygt i Norge. Har eggene dine en tendens til å sprekke når du koker dem? Prøv å temperere dem før koking. Foto: JOHN T. PEDERSEN
EGG: Noen vil ha det kokt, andre stekt. Skulle du foretrekke egget rått, skal det også være trygt i Norge. Har eggene dine en tendens til å sprekke når du koker dem? Prøv å temperere dem før koking. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Også høna tar helg

Ti ting du kanskje ikke visste om egg.

Du har muligens fått med deg at det eneste næringsstoffet som mangler i egg er c-vitamin. Det skyldes at kyllingen rett og slett ikke trenger vitamin C i maten.

Den kan danne det selv. Egg er altså en slags naturlig multivitaminpille. Det er endel annet å få med seg om egg også.

Er du blant eggspiserne her i landet, er sannsynligheten stor for at du dobler inntaket i uka som kommer. Enten du maler egget eller ikke.

1. Høna er indisk At høna skulle være norsk, er det vel ingen som har hevdet, om de noengang skulle ha tenkt på det. Vil du kaste glans over påskesammenkomsten, kan du røpe hvor høna stammer. I følge Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og informasjonssjef i Nortura, så den første høna dagens lys i en subtropisk indisk jungel. 

2. Vikingmat Fra India spredde hønene seg. Egg ble mat over hele verden. Her i landet har vi hatt høner i alle fall siden vikingtida. Kanskje ble de spist som omelett, sammen med urter eller eksotisk krydder. Vikingene spiste veldig variert. De satt ikke og gnagde på et kjøttstykke. De danske vikingene spiste tapas. Det gjorde nok de svenske og norske også.    

3.Tar helg Høna er kjent for å være flittig og pålitelig, men det er grenser. Høna legger et egg hver dag i seks dager. Så tar hun pause. Høna tar faktisk helg, hun også.
 
4.Øreskiva avgjør skallet Hvite høner legger hvite egg og brune høner legger brune egg. Det er regelen, men ingen regel uten unntak. For å være helt sikker på skallfargen, må du fange ei høne og sjekke fargen på den lille øreskiva, en kalkskive på hver side av hodet. Denne viser fargen på eggeskallet.
 
5. Gamle høner, store egg Noen egg er små, andre er store. Egg er biologisk materiale, derfor ser vi en naturlig variasjon i eggstørrelsen. Generelt er det slik at unge høner legger de minste eggene, og så øker eggstørrelsen med hønas alder.
 
6.Strengen smelter Den hvite strengen inni egget kalles plommestrengen. Den holder eggeplommen opphengt i midten av egget, slik at plommen ikke skal komme inntil eggeskallet og utsettes for støt eller annen ytre påkjenning. Når egget blir kokt eller stekt, smelter plommestrengen sammen med  eggehviten, og merkes ikke når man spiser egget.

7. To plommer i egget «nybegynnerfeil» Å gjøre feil i ungdommen er ikke uvanlig. Så også med høna. Har du fått egg med to plommer i, og lurt på hvorfor? Det er faktisk ganske vanlig, og en kjent «nybegynnerfeil». Når unge høner akkurat har startet med å legge egg, hender det at et eggeskall slås rundt to eggeplommer. Det går seg til etterhvert. Siden alle hønene i et hønsehus er like gamle, kan man få flere egg med to plommer i samme eggekartong.
 
8. Små egg tykkere skall Du har kanskje lagt merke til at noen egg har tynt skall, mens andre har tykt skall. Høna har programmert en fast mengde eggeskall til hvert egg, og dette gjelder hele livet. Derfor har små egg fra unge høner tykkere eggeskall enn store egg fra eldre høner.
Tips: Har du barn som skal male egg i påsken, bruk små egg med tykt skall, de som er merket S eller M.
 
9. Egg uten hane Skulle du ha lurt på hanens rolle, er den liten. Det må ikke være noen hane til stede for at høna kan legge egg. Høna blir født med alle egganleggene liggende ferdig  i egglederne. Så vokser det fram, og verpes, et egg nesten hver dag.
 
10. Ingen kylling uten hane Hvordan blir det kyllinger av egget? Da må det ha vært en hane i hønseflokken, slik at egget er befruktet. I teorien kan det ruges fram en kylling dersom egget ligger ved 40-45 °C i 21 dager.
 
                 

VÅR: Egg, påske og vår hører sammen. Foto: METTE MØLLER
VÅR: Egg, påske og vår hører sammen. Foto: METTE MØLLER Vis mer