Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Økning i antall elever som vil jobbe med mat og vin

NHO Reiseliv optimistiske til årets søkertall for restaurant og matfag.

LITEN ØKNING: - Vi opplevde i fjor en ørliten vekst i søkere til restaurant- og matfag, og vi er optimistiske til årets søkertall, sier Eddy Kjær, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
LITEN ØKNING: - Vi opplevde i fjor en ørliten vekst i søkere til restaurant- og matfag, og vi er optimistiske til årets søkertall, sier Eddy Kjær, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

I dag er siste frist for å søke videregående opplæring og formidling av læreplass.

Ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet har spesielt antall søkere til restaurant- og matfag på VG1 hatt jevn nedgang siden 2007.

Men i fjor opplevde restaurant- og matfag for første gang på flere år en svak økning i antallet elever som søkte på programfaget.

Eddy Kjær, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv bekrefter også økningen.

- Vi opplevde i fjor en ørliten vekst i søkere til restaurant- og matfag, og vi er optimistiske til årets søkertall. Det er mange gode krefter som har jobbet sammen for å øke rekrutteringen, sier Kjær.

Startet rekrutteringskampanje - Som utdanningsdirektorat jobber vi for å øke statusen og rekrutteringen til yrkesfagene generelt, men vi har ikke spesifikke tiltak mot enkeltfag, sier Marit Dorothea Bjørnstad kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet.

- Det er ofte bransjene selv som setter inn tiltak.

Ivar Laukholm, kjent som kong Haralds «laksekokk», og leder for Kokkenes Mesterlaug Sør-Helgeland, hadde sett seg lei alle vrangforestillingene knyttet til det å jobbe i mat- og restauranbransjen.

- Jeg startet en kampanje på sosiale medier for å vise ungdommen ansiktene bak yrkene. Det er dessverre mye uvitenhet og fordommer mot bransjen.

Rekrutteringskampanjen Laukholm startet viser bilder av personer som jobber i mat- og restauranbransjen, der de presenterer sitt yrke og arbeidssted sammen med teksten «Jeg valgte å bli».

- På denne måten vil folk kanskje se at vi som jobber i bransjen hadde ikke valgt disse yrkene og blitt i dem, dersom alle fordommene stemte, forklarer Laukholm.

Mange har blitt med for og dele sin entusiasme for det å jobbe med mat og vin, blant annet kapteinen på juniorkokkelandslaget, Christer Rødseth og Karl Erik Pallesen daglig leder og eier av Fisketorget i Stavanger.

Internasjonale jobbmuligheter - En av de mest positive tingene ved å utdanne seg til kokk er at du kan bruke utdannelsen i hele verden, det er det ikke mange andre yrker du kan gjøre det samme med, sier kokk og kokebokforfatter Tom Victor Gausdal.

- I tillegg så er mulighetene til å stige i gradene fort rimelige store, og utover å være kokk, så er det masse grener innenfor næringsmiddelbransjen som hungrer etter å ansette.

Les også:
 - Det hjelper ikke å sitte på rumpa å tro at det detter flinke kokker ned fra himmelen!

Gausdal selv gikk i lære hos Bent Stiansen på ærverdige Statholdergaarden.

- Det er utrolig viktig at det finnes gode steder som tar lærlinger og opplæringen på alvor.

Gausdal mener at å bidra med flinke fagutøvere til yrket blant det viktigste han kan gjøre. 

BLI KOKK: Christer Rødseth er en av kokkene Ivar Laukholm har fått med på kampanjen han startet på sosiale medier for å fremme rekkruttering til restaurant- og matbransjen.
BLI KOKK: Christer Rødseth er en av kokkene Ivar Laukholm har fått med på kampanjen han startet på sosiale medier for å fremme rekkruttering til restaurant- og matbransjen. Vis mer