Vestlendingene har høyest feriebudsjett

Økonomieksperten advarer: - Kan komme hjem til blåmandag

I år svir nordmenn av 24 300 på sommerferien.

SNART FERIE: Sommerferien står for døra, og en undersøkelse viser at nordmenn er villige til å bruke et betydelig beløp på den. Arkivfoto: NTB Scanpix
SNART FERIE: Sommerferien står for døra, og en undersøkelse viser at nordmenn er villige til å bruke et betydelig beløp på den. Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske husholdninger planlegger å bruke i gjennomsnitt 24 300 kroner på sommerferien i år, ifølge en spørreundersøkelse.

Undersøkelsen er utført av YouGov for banken Nordea. Den viser at beløpet nordmenn har planlagt til ferie er 16 prosent høyere i år enn de planla for i fjor.

- Mye tyder på at nordmenn er langt mer optimistiske til sin egen økonomisk fremtid nå om dagen, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

SLÅR UT HÅRET: Undersøkelsen viser at dem som ferierer i utlandet regner med å bruke en betydelig høyere sum enn dem som skal ha Norges-ferie. Foto: NTB Scanpix
SLÅR UT HÅRET: Undersøkelsen viser at dem som ferierer i utlandet regner med å bruke en betydelig høyere sum enn dem som skal ha Norges-ferie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Økt optimisme bidrar gjerne til at pengene sitter litt løsere. Spesielt ved begivenheter vi prioriterer høyt, som for eksempel sommerferien, fortsetter hun.

Blåmandag?

Hun tillater seg likevel å komme med en advarsel og minner om at det etter sommeren er ventet renteoppgang.

- Det er fort gjort å komme hjem til en økonomisk blåmandag dersom du ikke legger en plan for forbruket ditt. Pengene sitter gjerne litt løsere når vi er på ferie, og da er det fort gjort å bruke over evne. Med en god plan for hvor mye du kan og vil bruke kan du lettere holde oversikten over pengebruken, lyder hennes råd.

Undersøkelsen viser at de som planlegger Norges-ferie har tenkt å bruke kun 12 500 kroner, mens de som skal utenlands har et langt høyere budsjett: 30 400 kroner.

Vestlendingene er de som skal bruke mest penger på sommerferien, 26 600 kroner, mens sørlendingene nøyer seg med 20 900 kroner.

De 800 som deltok i undersøkelsen har svart på hvor mye de tror sommerferien vil koste totalt for sin husstand.

147 milliarder kroner

På nyåret viste en undersøkelse fra bransjeorganisasjonen Virke Reise et annet bilde av nordmenns planlagte ferieforbruk. Den tydet på at feriebudsjettene i norske husholdninger er strammere i år sammenlignet med i fjor.

Nordmenn brukte til sammen snaut 147 milliarder kroner på korte og lange feriereiser i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det tilsvarer cirka 27 800 kroner per innbygger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer