KJØTT: Kjøtt er mer enn filet og biff. Her et illustrasjonsfoto fra Norturas slakteri i Tønsberg Foto: JØRN H. MOEN
KJØTT: Kjøtt er mer enn filet og biff. Her et illustrasjonsfoto fra Norturas slakteri i Tønsberg Foto: JØRN H. MOENVis mer

Oksehale, jur og svineknoke: Kjøttstykkene du burde prøve om du har litt ekstra tid!

Ikke alltid vært undervurderte og sjeldne spesialiteter.

Har du litt ekstra tid å bruke på kjøkkenet? Da kan du virkelig få noen kulinariske opplevelser ved å velge å lage mat av deler av dyret du kanskje vanligvis ikke bruker.

En ekstra bonus er at det ofte også kan være noen kroner å spare.

Høyrygg, brisket (den fremre kjøttdelen av oksebrystet), oksehale og oksekjaker, svineknoke, nakke og sider av lam/får er eksempler på gode kjøttstykker de fleste hopper over når de handler inn til middag.

Les også: Den beste biffen du aldri har hørt om

God egensmak De synes slakterne er synd.

- Folk må få øynene opp for disse stykningsdelene, de har SÅ mye bedre egensmak enn vanlige biffer og fileter, sier Anders Eide, salgssjef ved slakteriet Mydland vilt og delikatesse i Tromsø.

- Dette er utsøkt kjøtt som trenger litt tid under varmebehandlingen, det være seg i gryte med friske rotgrønnsaker og en god skvett vin eller på lav temperatur i stekeovn for så å bli svidd av på panna eller i grillen.

Han anbefaler å bresere kjøttet til det er mørt, for så å ta det ut av kraften og kjøre kraft og grønnsaker til fin saus/suppe med stavmikser.

- Svi av kjøttet litt i panne eller på grill. Smak til saus, kok gjerne litt inn om den er veldig tynn, server med friske grønnsaker etter sesong og god norsk potet, med smør og persille. Dette er kjøtt med mye egensmak, og fortjener og ikke bli krydret i hjel.

Les også: Nå kommer Korni tilbake

Usikre på tilberedning Eide tror årsaken til at denne type kjøttstykker ikke finner veien til så mange norske kjøkken er at folk er usikre på hva de skal gjøre med disse delene.

GI LABB:Svineknoke ble mye mer brukt for noen tiår siden enn hva som er tilfellet i dag. Men om du tilbereder det riktig, kan du få deg en nydelig smaksopplevelse. Foto: METTE MØLLER.
GI LABB:Svineknoke ble mye mer brukt for noen tiår siden enn hva som er tilfellet i dag. Men om du tilbereder det riktig, kan du få deg en nydelig smaksopplevelse. Foto: METTE MØLLER. Vis mer

- De trenger litt tid og kjærlighet for å ikke fremstå som seige og tørre. Når det er sagt er det enkle regler som gjelder: Lav temperatur, god tid og ferske råvarer. Folk bruker etter mitt syn for lite tid på god mat, alt skal gå fort og helst være ferdig.

- Varer som dette kan stå i gryte i ovnen i flere timer, mens man gjør andre ting, så det er egentlig ingen unnskyldning - man må bare planlegge litt.

Trond Øyvind Gyberg, driftsjef ved Jens Eide Slakteri, er enig:

- Jeg tror grunnen til at folk ikke bruker mer enn de velkjente kjøttstykkene er at de vet for lite om mulighetene som finnes, og at de kanskje er redde for å prøve noe nytt. Det kan også ha litt med tidsklemma å gjøre. Dette er gjerne produkter som tar tid å lage.
Bedre økonomi Idar Håland, daglig leder ved Håland Kjøtt AS, mener utviklingen i dagligvarehandelen og gode økonomiske tider har gjort at folk flest har råd til biff og filet omtrent ukentlig.

- Da har det som tidligere var helt vanlige deler av dyret blitt undervurdert, sjeldne og spesialiteter.

- Noen eksempler på slike undervurderte stykningsdeler hos ku og okse er jur, lunge, høyrygg og kjake.
Høyrygg er godt kjent som suppekjøtt. Men dette er en sterkt undervurdert stykningsdel, i likhet med oksekjaken. Når disse langtidsstekes på lav varme, opptil 15-20 timer, så får du noen smaker som bare er fantastiske. Personlig er oksehalen min store favoritt.

Lyst på et tilbakeblikk på all den rare maten vi spiste for noen tiår siden? Les om kinakålens og grillkyllingens glansdager på 1980-tallet

OKSEHALE: Smaken er i baken. Foto: NTB SCANPIX
OKSEHALE: Smaken er i baken. Foto: NTB SCANPIX Vis mer