Økt med 50 prosent på to år, og det har aldri vært en bedre tid å reise hit på enn nå

Er i ferd med å bli en av verdens hotteste ferieøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SRI LANKA (Magasinet Reiselyst): Jobben går i arv fra far til sønn, og styltefiskerne er et av Sri Lankas mest ikoniske syn.

Den eldgamle tradisjonen hvor fiskerne klamrer seg fast i en tynn stolpe er et populært skue for turister, og derfor litt av symbolet på de nye tidene som rår på den stadig mer populære ferieøya.

- Sardinstimen går inn hit når det er flo. Av og til koker det i vannet, forklarer styltefiskerne.

- Det hender vi får flere tusen fisk. Noen ganger er det nesten ingenting å få. Som regel går mange timer av gangen. Er vi ekstra heldige, legger turister igjen noen sedler som takk for motivet, smiler de lurt.

En liten perle Det er nye tider på den lille øya i Det indiske hav. Stolte tradisjoner lever likevel videre, men i dag er turister med kamera en like viktig inntektskilde som de små sardinene de napper opp fra havet.

Vi er på rundreise i Sri Lanka, og styltefiskerne utenfor vår base på strandparadiset Unawatuna er bare et av usedvanlig mange spesielle høydepunkt på øya - som trass i variasjonen faktisk ikke er større enn Svalbard.

<strong>STRANDPERLE:</strong> Etter tunge år med borgerkrig og tsunamiødeleggelser er Sri Lanka i ferd med å bli et av verdens hotteste reisemål. Foto: RUNAR LARSEN
STRANDPERLE: Etter tunge år med borgerkrig og tsunamiødeleggelser er Sri Lanka i ferd med å bli et av verdens hotteste reisemål. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Unawatuna er et slikt sted hvor du har tenkt å tilbringe et par dager, men plutselig har hele uka gått.

Sånn går det gjerne når drømmen om paradis betyr ei strand skjermet av korallrev, flankert av palmetrær hvor pastellfargede gjestehus lokker med hengekøye og kortreist mat til en billig penge.

Strandrestaurantene er laget av bambustrær og palmeblader. Vi sitter barføtt i strandkanten og drikker ferskpresset mangojuice mens morgensola stadig blir varmere. Palmetrærne kaster en deilig skygge, mens bølgene skvulper rolig inn fra havet.

Døden kom fra sjøen Idyllisk? Så sannelig. Samtidig blir vi ydmyke i forhold til havets krefter som rammet landet romjula i 2004.

<strong>IKONISK:</strong> For styltefiskerne er turistpenger snart like viktig som fiske. Det er likevel et av øyas mest ikoniske motiv og mer spesielle yrker. Foto: RUNAR LARSEN
IKONISK: For styltefiskerne er turistpenger snart like viktig som fiske. Det er likevel et av øyas mest ikoniske motiv og mer spesielle yrker. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Hundrevis av turister og lokale omkom her i Unawatuna. I vestlig media var det stort sett Thailand som ble omtalt, siden det tross alt var flest turister der.

Men foruten Indonesia, var lille Sri Lanka det landet som ble aller hardest rammet av tsunamien. 35 000 mennesker omkom.

- Hele restauranten ble smadret. Vi har bygget oss sakte, men sikkert opp igjen. I dag har vi dessuten gode varslingssystem dersom det skulle skje igjen, forklarer en servitør rolig.

VISSTE DU AT:

Sri Lanka er det landet i verden som har hatt størst økning i turisme de siste åra, bare slått av Bhutan.

I 2014 forventes 1,5 millioner turister til landet - som er 50 prosent økning på bare to år, ifølge tall fra Sri Lanka Tourism Development Authority.

Historiene om den skjebnesvangre dagen er mange, men det føles naturlig å unngå temaet.

Galle Fort 15 minutter nordover står festningsbyen Galle støtt som fjell. Det gjorde den også da den skjebnesvangre bølgen traff land.
 
Portugisiske kolonister etablerte et handelssentrum i kystbyen på 1500-tallet, men det var sjøfarere fra Nederland som bygget Galle Fort.

Den UNESCO-vernede byen innenfor fortet er rett og slett nydelig. Det en glede å vandre rundt i gamlebyen, hvor små kunsthandlere og kafeer serverer godbiter av fysisk og åndelig føde.

Krig og fred Innholdsmessig likner Sri Lanka mye på Indas sørlige delstater.

Den tåreformede landmassen i Det indiske hav er litt som India, men på valium. Tempoet er lavere, servicen høy.

Et slør av kolonitidas herskapelighet ligger som et teppe over det hele, kombinert med religiøs harmoni mellom hinduer, kristne og muslimer.

Likevel har Sri Lanka hatt mye plass i vestlige nyhetssendinger på grunn av menneskeskapte tragedier.

Norge - anført av Erik Solheim - ledet fredsforhandlinger mellom tamiler og singalesere, i landets blodige og komplekse borgerkrig som tok livet av 80 000 mennesker. Det som i praksis var en territorial konflikt, endte med offentlig fred så seint som i 2009.
 
Forandring fryder I dag er steder som var stridens kjerne i nord åpnet og trygt for turister. Som Trincomalee. Det er en fredelig, men relativt uinteressant by for den som ser etter deilige strender. Noe du sannsynligvis gjør om du har reist til Sri Lanka.

Nilaveli Beach Resort, et avslappende strandsted noen kilometer nord for togstasjonen i Trincomalee er et bedre valg.

<strong>FRUKTFAT:</strong> Lokalt marked i Galle byr på fruktelig mye godt. Foto: RUNAR LARSEN
FRUKTFAT: Lokalt marked i Galle byr på fruktelig mye godt. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Fra bungalowen ser du rett ut mot Det indiske hav, hvor badetemperaturen er deilig og bølgene behagelige.

Utenfor resorten ligger Pigeon Island, kjent for fantastiske snorkle- og dykkemuligheter.

Hot reisemål Setter du kursen videre sørover, venter Arugam Bay, kjent som øyas surfeparadis, men også et yndet sted for badenymfer og strandløver.

I motsetning til isolerte Nilaveli, er den lille strandbyen godt utviklet for turister.

REISEFAKTA SRI LANKA:

Transport
Fra Oslo Lufthavn til Colombo (med kort mellomlanding i Doha) med Qatar Airways er raskeste og samtidig billigste løsning, pris fra 4500 kroner tur-retur.

Flytid med mellomlanding cirka 12 timer. Også Turkish Airlines har bare én mellomlanding. Pris fra 6000 kroner tur-retur.

Det finnes mange andre alternativer, da med to mellomlandinger.

Visum
Skaff deg elektronisk visum før ankomst. Koster 30 dollar og ordnes på www.eta.gov.lk.

Overnatting
Billige og mer kostbare hotell finnes over hele øya. Her er noen av de mer eksklusive overnattingsstedene. Priseksempel i dobbeltrom med frokost:

• Heritance Kandelama (nordvest i jungelen) fra 900 kroner. Hjemmeside: www.heritancehotels.com/kandalama.

• Cinnamon Citadel i Kandy, fra 650 kroner. Hjemmeside: www.cinnamonhotels.com

• Heritance Tea Factory i Nuwara Eliya, fra 900 kroner. Hjemmeside: www.heritancehotels.com/teafactory

• Fortress Resort & Spa i Galle, fra 1750 kroner. Hjemmeside: www.fortressresortandspa.com

Rundreiser
• Flere norske turoperatører skreddersyr reiser eller arrangerer gruppeturer på øya, for eksempel Hvitserk, Mantareiser, Mithudama Travel, Ving og Apollo. 

• Det er trygt og moro å reise på egen hånd, men trafikken er kaotisk så lei sjåfør for hele oppholdet eller etapper.

• Buss og tog er greit, men tar gjerne lang tid.

• Les mer på det offisielle turistkontorets hjemmeside: www.srilanka.travel.

Nå som freden hersker og strandperlene glimrer, er Sri Lanka hottere enn noen gang.

Optimismen er gryende, og infrastrukturen stadig bedre. Sånn sett har det aldri vært en bedre tid å reise på enn nå. Men glem ikke at også paradis har hatt tunge stunder.

<strong>TEPLANTASJER:</strong> Teplantasjene ligger som et grønt teppe over områdene rundt Kandy. Foto: ELISABETH NORHEIM
TEPLANTASJER: Teplantasjene ligger som et grønt teppe over områdene rundt Kandy. Foto: ELISABETH NORHEIM Vis mer

GÅ IKKE GLIPP AV:

Fottur og safari
Bare noen mil innover fra kysten troner fjellene høyere enn Galdhøpiggen, med spektakulære fjellformasjoner og hellige topper vel verdt et par solide fotturer.

Yala nasjonalpark byr på nærkontakt med ville elefanter og rikt fugleliv. Og en leopard, om du er veldig heldig.

Les mer: www.yalasrilanka.lk

Teplantasjer
Te er big business. De fleste store teplantasjene i Ella, Kandy og Nuwara Eliya tar imot besøk, hvor man kan overvære produksjon fra grønn plante til ferdig te klar for eksport.

Les mer: www.heritancehotels.com/teafactory

Festivaler
Kandy er landets kulturelle hovedstad, og hellige sentrum med flotte buddhistiske templer.

Hver sommer arrangeres den fargerike paraden Esala Perahera med landets største relikvie, Buddhas tann, i sentrum.

Utsmykkede elefanter, dansere og mange tilreisende i festhumør holder det gående i flere dager. Ellers på året er det også daglige forestillinger med dans, sang og fakirer.

Elefanter
På elefantbarnehjemmet i Kegalle, en times kjøretur unna Kandy, spaserer hver morgen flokken med foreldreløse elefanter ned til elva for å bade.

Elefantbarnehjemmet er veldig kommersialisert, og ønsker du nærkontakt med dyrene er det nærliggende elefantsykehuset et bedre alternativ.

Les mer: www.millenniumelephantfoundation.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer