PÅ REKKE OG RAD: Tomme flasker på rekke og rad, klare til påfylling. Foto: NTB SCANPIX
PÅ REKKE OG RAD: Tomme flasker på rekke og rad, klare til påfylling. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Øl litt utenom det vanlige? Bare én flaske får sekser

Blek, brun, blond eller belgisk - ale kategoriseres som overgjæret øl brygget på maltet bygg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

• Les alle vin og øl-testene her!

Ale er en fellesbetegnelse på en rekke øltyper. Variasjonen i stil og smak er meget stor, og en generell betegnelse er ikke mulig. Visse fellesnevnere finnes likevel. Ale kategoriseres som overgjæret øl brygget på maltet bygg.

Mesken gjærer som regel raskt ved en relativt høy temperatur på 15—24 grader celsius som resulterer i en søtlig, rik og fruktig stil, og med varierende grad av humle.

Den mest kjente ale typen her til lands er nok den relativt ferske kommersielle suksessen India pale ale eller IPA.

Dette er en øltype med tydelig humlekarakter og som regel en frisk og fruktig stil. Navnet kommer fra ale som ble eksportert til India på 1800-tallet som fikk en markant annerledes karakter etter båtreisen ikke helt ulikt vår egen linjeakevitt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn