STARTER TIDLIG: Kari Innerå lager påskelammet i god tid før påske for Dagbladets journalist. Det kan lønne seg å planlegge litt, ifølge Kari Innerå.
Foto: Nina Hansen /Dagbladet
STARTER TIDLIG: Kari Innerå lager påskelammet i god tid før påske for Dagbladets journalist. Det kan lønne seg å planlegge litt, ifølge Kari Innerå. Foto: Nina Hansen /DagbladetVis mer

OL-mester Kari Innerå deler sin egen vri på det klassiske påskelammet

Perfekt påskelam

(Dagbladet): Påsken er ei tid full av tradisjoner. De flotte skiturene med Kvikk Lunsj og appelsin, det religiøse, og kanskje den mest utbredte tradisjonen: Påskelammet.

For Kari Innerå (30) var akkurat dette en viktig del av oppveksten på øya Andørja i Troms.

- Jeg vokste opp på en liten gård hvor vi hadde sau og lam. Jeg delte barndommen min med disse dyra, og lam er en råvare jeg har jobbet med hele mitt yrkesliv, sier Innerå til Dagbladet.

I dag er hun Kjøkkensjef på CRU vin og kjøkken og Fru K på Tjuvholmen. Hun har også vunnet OL-gull med kokkelandslaget i 2008.

Confitert lam 30-åringen vil gjerne vise oss en lammerett som bryter med den klassiske oppfatningen om hvordan påskelammet skal tilberedes.

- Jeg har ikke lyst til å lage noe tradisjonelt. Confitert lam gir deg en annen konsistens. Det bakes, og det kommer ikke luft til. Da får lammet en fin tekstur og smaker litt annerledes, forteller hun.

KJØKKENSJEF: Kari Innerå har vunnet nordisk mesterskap i kokkekunst i 2007 og OL-gull med kokkelandslaget i 2008. Hun har også jobbet på Bagatelle i Oslo.
Foto: Nina Hansen /Dagbladet
KJØKKENSJEF: Kari Innerå har vunnet nordisk mesterskap i kokkekunst i 2007 og OL-gull med kokkelandslaget i 2008. Hun har også jobbet på Bagatelle i Oslo. Foto: Nina Hansen /Dagbladet Vis mer

Når det kommer til tilbehør er det visse ting man kan ha i bakhodet. De fleste retter har noen gode venner de passer veldig bra sammen med, det samme gjelder lammet, ifølge Innerå.

Venner av lammet - Lammets venner er sennep, timian, sitron og hvitløk. Dette er noe du bør inkludere i retten. Sylta sopp, sylta epler og poteter er tilbehør som er godt til. Å confitere er en «feit» framgangsmåte for lammet. Da er det fint med litt syre i garnityren.

Påskelammet smaker best når det deles med familie og venner. Da er det en fordel at kokken ikke må tilbringe hele dagen på kjøkkenet.

- Du kan lage maten dagen før påskeaftenen. Med litt planlegging blir det ikke så mye arbeid på de store dagene, råder Innerå.

Selv har hun, helt siden hun var liten, spist lam året rundt.

Tradisjoner - Min far er fantastisk med lam, alt fra fenalår til fårikål. Vi utnytta hele lammet og spiste det hele året. Jo eldre jeg blir, jo mer ser jeg hvor mye av karrieren min som skyldes innflytelse fra mor og far i barndommen, forteller hun.

Og hvis kjøkkensjefen kommer seg hjem til påske, vet hun godt hva som venter.

- Da har jeg planer om å invitere til påskelam. Vi feiret veldig tradisjonell påske da jeg vokste opp. Det var Kvikk Lunsj, appelsin, kakao og yatzi på kveldene. Og selvfølgelig lam som varmmat.