Øl til ni kroner halvliteren?

Ja takk. Slik kommer du i gang med ølbrygging.

KOM I GANG: Det er enklere enn du tror å brygge eget øl. Foto: Christopher Sjuve
KOM I GANG: Det er enklere enn du tror å brygge eget øl. Foto: Christopher SjuveVis mer

Jeg har to beskjeder til å alle som tenker på å brygge øl selv:

1) Det er ikke vanskelig

2) Sjansen er stor for at du brygger bedre øl enn det du kjøper i butikken, på første forsøk. Det er nemlig ikke vanskelig å brygge øl.

Når det er sagt, så er det en kunst å få kontroll på alle delene av bryggingen. Det går raskt å lære grunnprinsippene, men man blir aldri utlært. På den måten ligner det mye på poker.

Hvor lang tid tar ølbryggingen? Bryggingen: 6-7 timer til å begynne med, så går det kjappere etter hvert (det er ikke mye aktivt arbeid).
Gjæring: 2 uker
Tapping på flasker: en time eller to
Flaskemodning: Fra to uker

Det tar (mer eller mindre) like lang tid å lage 25 som 50 liter øl.

Hvor mye koster det å brygge øl? Når du har bryggeutstyret, koster ingrediensene for 100 liter omtrent 1500 kroner, men kan også koste mindre, avhengig av type øl du brygger. (Mer om utstyr nedenfor).
Vi skrev opprinnelig at det kostet 1500 kroner for 50 liter. Beklager, dette er nå rettet opp i.

Hallgeir Bakken har regnet ut at halvliteren kommer ned i ni kroner om du brygger ølet selv.

Prinsippene i ølbrygging Prinsippene i ølbrygging er ganske rett fram. Du trenger ikke mer enn malt, gjær, humle og vann.

ØLBRYGGING: Med en drill er det mye enklere å kverne malten (kornet). Foto: Christopher Sjuve
ØLBRYGGING: Med en drill er det mye enklere å kverne malten (kornet). Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Malt er korn som har spiret før det blir tørket.
Humle er tørkede blomster fra en slyngplante.
Gjær er gjær, men det finnes veldig mange typer. Vann er vann.

Malt, gjær og humle kjøper du. Vann har du i springen.

Selve bryggeprossesen kan brytes ned til noen enkle trinn:
Kvern malten (kornet).
Varm opp kvernet malt i vann.
Ha i humle (tenk på humle som krydder) og la det koke.
Kjøl det ned og ha i gjær. Dermed er gjæringsprosessen i gang (ca 14 dager).
Tapp på flaske og ha i litt sukker (sukkeret må til for å få kullsyre). Vent i noen uker og ølet er klart.

Det kan skrives bøker om hvert av disse trinnene, men de bøkene trenger du ikke lese for å lykkes. Vi begynner med en kort beskrivelse av det utstyret du trenger.

Dette trenger du - en vanlig startpakke for ølbrygging I prinsippet kan du lage øl på kjøkkenbenken (og helst med et steketermometer). Men, det vanligste er å kjøpe seg et bryggesett.

Du finner vanlige startpakker som koster fra noen hundrelapper og opp i 20 000-kronersklassen. Og det er heller ikke vanskelig å finne dyrere utstyr. Generelt stiger kvaliteten, holdbarheten, enkelheten i bruk og presisjonen med prisen.

Her er det grunnleggende utstyret du trenger:
En bryggekjele Et gjæringskar med gjærlås Flasker til å tappe på (og korker) En hevert Vaskemiddel I tillegg vil du gjerne ha en flaskebørste, flaskeskyller (ca 200 kroner), og en flaskefyller (kalles også tappestang, 60 kroner) som gjør tappingen til en lek.

Gjæringskar, flasker, hevert og vaskemiddel er det ikke veldig store forskjeller på. Slaget står om bryggekjelen. En bryggekjele er i sin enkleste form ikke mye annet enn en vanlig kjele.

ØLBRYGGING: Dette er et avansert apparat, men det er slett ikke nødvendig å kjøpe dyrt.  Foto: Christopher Sjuve
ØLBRYGGING: Dette er et avansert apparat, men det er slett ikke nødvendig å kjøpe dyrt. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

I den andre enden av skalaen finner du en programmerbar bryggekjele som regulerer temperaturer og har pumpe (som gjør at du slipper å røre). En pumpe kan for øvrig kjøpes separat.

De fleste kjelene trenger separat varmekilde, mens andre har eget varmeelement. Og det er her de store prisforskjellene slår inn.

Erik Schønsee i Bryggselv.no forteller at man bør være forsiktig med å kjøpe kjeler med eget varmeelement.

- Det er mange kjeler av denne typen med svær tvilsom kvalitet. Er du nybegynner og ikke vil bruke for mye penger, så sats heller på noen enkelt, er hans tips.

En enkel kjele med tappekran får du for under 2000 kroner. Det er enklere å brygge øl på et apparat som du programmerer på forhånd, men det koster altså mer. Et tips er å gå sammen to, tre eller flere og spleise. 

Hvilken bryggekjele du bruker, er opp til deg. Når du har skaffet deg den, begynner moroa!

Bryggeprosessen trinn for trinn I dette tilfellet brukes en Speidel Braumeister. Denne har egen varmekilde og er en av de mer kostbare typene (og det er et spleiselag som gikk sammen). Batchen ble brygget utendørs, det er ikke så vanlig, men det går fint!

Til dette ølet ble det kjøpt inn:
maltet korn gjær humle For nybegynnere er det alltid lurt å ha en oppskrift å følge (den får du der du kjøper malt, gjær og humle).

Mesking Det første du gjør er å varme opp vannet. Dette tar ofte litt tid. Vi har ofte kokt opp litt av vannet på komfyren og helt i det vannet som allerede er i bryggekjelen. De mest utålmodige går til innkjøp av gassbrennere eller frittstående induksjonstopper.

ØLBRYGGING: Slik ser malten ut etter at den er kvernet. Foto: Christopher Sjuve
ØLBRYGGING: Slik ser malten ut etter at den er kvernet. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Du kan få kornet malt opp, men det er ikke vanskelig å kverne kornet selv. Om du kobler på en drill, går dette som en lek. Bare ha en pose som samler opp knust malt rundt kverna (ikke vist på bildet).

I denne bryggekjelen er det en «indre kjele» med en sil under og over. Det er i den indre kjelen du har i malten.

Det fine med Speidel er programmeringen. Ulike oppskrifter vil angi ulike tider og temperaturer. Her kan man med noen tastetrykk bestemme hvordan du skal meske (som denne delen av bryggingen kalles). Det kan for eksempel være 60 minutter på 66 grader, før man øker til 78 grader i 10 minutter. Det hele går automatisk med denne typen bryggekjele.

(Det som teknisk sett foregår er at stivelsen i kornet brytes ned til sukkertyper).

Når meskingen er ferdig, skal kornet ut. Men før man fjerner alt kornet, skal man (i de fleste tilfeller) «vaske», det vil si helle vann gjennom det kornet. Tenk på kornet (og den «indre kjelen») som en tepose som skal løftes ut. For å få ut alle godsakene helles det nå vann gjennom «teposen» før den kastes.

Kornet kastes eller kan brukes til dyrefôr.

Ha i humle Nå skal man ha i humle. Og det varierer fra øltype til øltype hvilken og hvor mye man skal bruke.

ØLBRYGGING: Dette apparatet gjør mye av den manuelle jobben for deg, som å røre (innebygd pumpe) og å passe på temperaturene.  Foto: Christopher Sjuve
ØLBRYGGING: Dette apparatet gjør mye av den manuelle jobben for deg, som å røre (innebygd pumpe) og å passe på temperaturene. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

OBS: Ikke gjør som vi gjorde første gang - hell humlen rett i kjelen. Bruk humleposer! Ellers tetter tappekranen seg (ja, det var en erfaring det også).

Humlen kokes gjerne i en times tid eller mer. Og det er vanlig å ha i litt mer humle mot slutten av koketida (men alle detaljene får du i en oppskrift når du kjøper malt, humle og gjær. En annen teknikk er å ikke koke humle i det hele tatt, men ha det rett i gjæringskaret).

Når humlen har kokt ferdig, skal det kjøles ned. Jo raskere jo bedre. De mest avanserte kjølesystemene kobles til vann. Kaldt vann kommer inn, går gjennom hele spiralen og kjøler brygget ned.

Gjæring Nå skal brygget over i en gjærtank med gjærlås. Det er nå du har i gjær. Gjæringen tar omtrent to uker.

Så er det klart for tapping. Her er det mange småtriks som gjør livet lettere for ølbryggeren.

Det viktigste er rengjøringen. Det gjøres enklest med en flaskebørste og en smart innretning som klarer å spyle flaskene innvendig.

Vaskemiddelet er spesiallaget til brygging. Det er veldig sterkt, og du må bruke hansker. Det pussige med vaskemiddelet er at det nøytraliseres helt når det kommer i kontakt med brygget, så det er ikke farlig at noe av dette middelet er i flaskene når du tapper i ølet.

ØLBRYGGING: Å vaske ut kornet gjør man når det har mesket (varmebehandlet på flere temperaturer) ferdig.  Foto: Christopher Sjuve
ØLBRYGGING: Å vaske ut kornet gjør man når det har mesket (varmebehandlet på flere temperaturer) ferdig. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Når flaskene er rene, har du i litt sukker for å få i gang andregangsgjæring som altså gir kullsyren. Du får kjøpt ferdige «sukkerbiter» (men dette kan du også lage selv).

Nå får du bruk for en flaskefyller. Den stikker du ned i flaskene og fyller fra bunnen, slik at det ikke skummer over.

Korking Det finnes hovedsakelig to typer korker, den vanlige «bruskorken» og en med vippekork, hvor korken er festet i flaska. Bruker du bruskorker, må du ha en korkemaskin (finnes i flere varianter og koster 200-400 kroner).

Når flaskene er fylt og korken satt på, kommer det vanskeligste: Ventingen.

Noen øltyper blir fortere modne enn andre. Det kan ta bare to-tre uker før ølet drikkbart, men som regel har det svært godt av å lagres litt lenger. Det varierer fra øltype til øltype.

Til slutt en takk til Vaglen nanobryggeri hvor tre karer lærer stadig mer om denne morsomme hobbyen.

Du får kjøpt utstyret du trenger i flere butikker. Her er et par eksempler hvor du kan bestille varene fra nettsidene også:
Bryggselv.no
bryggeland.no
brygging.no
ølbrygging.no 
humleogmalt.no
Sjekk også ut Norges hjemmebryggerforening.

ØLBRYGGING: Dette er kjølesystemet som man setter rett oppi brygget. Det finnes andre løsninger, for eksempel plater man setter kjelen på.  Foto: Christopher Sjuve
ØLBRYGGING: Dette er kjølesystemet som man setter rett oppi brygget. Det finnes andre løsninger, for eksempel plater man setter kjelen på. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

ER DU IVRIG HJEMMEBRYGGER OG HAR TIPS OG TRIKS? IKKE NØL MED Å BRUKE KOMMENTARFELTET NEDENFOR!

Les også:
Matquiz: Klarer du alle ti?
De raskeste middagene
10 retter med kjøttdeig
Gryterettene som redder hverdagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ØLBRYGGING: Her tappes ølet til gjæringskaret. Det hadde vært enda enklere om vi ikke gjorde feil ved å ha humlen direkte i kjelen, men brukt humleposer slik at det ikke tetter seg.  Foto: Christopher Sjuve
ØLBRYGGING: Her tappes ølet til gjæringskaret. Det hadde vært enda enklere om vi ikke gjorde feil ved å ha humlen direkte i kjelen, men brukt humleposer slik at det ikke tetter seg. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
ØLBRYGGING: Sukkerbiter fås kjøpt ferdig, men det kan også lages selv.  Foto: Christopher Sjuve
ØLBRYGGING: Sukkerbiter fås kjøpt ferdig, men det kan også lages selv. Foto: Christopher Sjuve Vis mer