REDDET DEN GAMLE KOMMODEN: Den hundre år gamle kommoden kostet det under 400 kroner å kjøpe og nesten ingenting å restaurere. FOTO: Marian Parson / missmustardseed.com
REDDET DEN GAMLE KOMMODEN: Den hundre år gamle kommoden kostet det under 400 kroner å kjøpe og nesten ingenting å restaurere. FOTO: Marian Parson / missmustardseed.comVis mer

Olje og eddik-triks redder møblene

Enkelt og billig.

Har du et gammelt og slitt tremøbel som du ønsker å "fornye", men vet ikke helt hvordan?

Marian Parson, som driver nettstedet missmustardseed.com, har tilsynelatende en enkel og ikke minst billig løsning på dette; nemlig en blanding av olje og eddik.

- Jeg kjøpte denne 100 år gamle kommoden for 60 dollar (cirka 360 kroner). Treverket var både uttørket og hadde en del vannmerker, og de som solgte den til meg mente at den måtte bli restaurert.

Enkel og billig løsning Men Parson bestemte seg for å prøve å smøre kommoden med en blanding av olje og eddik, og ble positivt overrasket over resultatet.

- Det beste er at selv nå, en måned etter jeg behandlet kommoden, ser den fortsatt like fin ut.

- Jeg har prøvd med både olivenolje og vegetabilsk olje, eplecider eddik og hvit eddik, og de ulike kombinasjonene har fungert like bra.

Nedenfor ser du hva en blanding av olje og eddik gjorde med Parsons kommode:

Glatter ut ripene Sissel Bjørge ved Norsk Treteknisk Institutt forklarer til Bonytt.no at oljen vil trekke inn i treverker og hjelpe til med å "glatte" ut ripene.

- Det finnes også flere ulike spesialprodukter for behandling av treverk, understreker Bjørge.

- Dette er produkter som inneholder nøye sammensatte blandinger av ulike oljer / voks. For større vedlikeholdsarbeider er det nok lurt å legge turen til fargehandelen.


Løser opp og tilfører fett Line Augustin hos Alanor, importør av produkter for vedlikehold i hjemmet, har følgende forklaring på hvorfor dette fungerer:

- Blandingen av olje (vegetabilsk eller olivenolje) og eddik gjør at gammelt treverk raskt vil se bedre ut, fordi oljen tilfører fett til treverk som er uttørret. Eddiken hjelper til med å løse opp gammel skitt og voks. (Eddik brukes derfor også til blant annet til vinduspuss), supplerer Augustin.

Hun påpeker at selv om resultatet umiddelbart ser flott ut, vil ikke dette være en optimal løsning.

- Olivenolje/vegetabilsk olje er en flyktig olje, det vil si at den har ingen herdende egenskaper.

SLITT TREVERK: Slik så kommoden ut før den ble behandlet med en blanding av olje og eddik. FOTO: Marian Parson / missmustardseed.com
SLITT TREVERK: Slik så kommoden ut før den ble behandlet med en blanding av olje og eddik. FOTO: Marian Parson / missmustardseed.com Vis mer

- Siden oljen ikke er herdende, vil den derfor fordampe relativt raskt, og man må fornye behandlingen jevnlig. Overflaten vil også bli klebrig og fingermerker vil synes. I tillegg vil slik olje harskne, og kan føre til vond lukt.

Behandling av gammelt treverk Augustin har følgende anbefalinger til deg som ønsker å friske opp gamle tremøbler:

1. Vaske/rengjøre med egnet møbelrens, da unngår man bruk av vann på treverket (som kan føre til fiberreisning og oppløsing av gammelt lim). Møbelrensen fjerner gammel skitt, fett og tidligere voksbehandlinger, og er svært skånsom på alle typer overflater i tre, også skjellakkpolerte overflater som er svært ømfintlige.

2. Gamle møbler som er behandlet fra før, anbefaler vi kun å vokse med Liberon Black Bison Antikkvoks etter rengjøring med møbelrens.

Antikkvoksen får fram treverkets naturlige glød uten å ødelegge den gamle opprinnelige/originale behandlingen. (Gamle møbler kan få sin verdi kraftig redusert om den originale overflaten fjernes/ødelegges) Antikkvoks fås som fargeløs, og i mange ulike trefarger. Velg fargen som tilsvarer møbelets farge. Den fås som pasta og i flytende form.

Ubehandlede overflater/gjenstander oljes med egnet olje etter rengjøring med møbelrens.

Les også:
Du kan faktisk sminke parketten fin
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Så ofte bør du vaske sengetøyet
Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

RESULTATET: Slik ble kommoden seendes ut etter at den ble behandlet med en blanding av olje og eddik. FOTO: Marian Parson / missmustardseed.com
RESULTATET: Slik ble kommoden seendes ut etter at den ble behandlet med en blanding av olje og eddik. FOTO: Marian Parson / missmustardseed.com Vis mer