Om en muffins er pyntet som en liten kake er det en cupcake

Og da er det best å bruke isskjetrikset. Se video.

(Dagbladet): Du må nesten sitte igjen med litt søt glasur på nesetippen for å kunne vite at det er en cupcake og ikke muffins du har spist.

For, en cupcake skal være pyntet som en liten kake, mens muffinsen gjerne har litt mer mat i seg og har en helt enkel glasur dersom den har glasur på toppen i det hele tatt.

Dette er en helt klassisk, lys cupcake som kan varieres og tilsettes flere smaker i selve røren, og veldig mange ulike glasurer passer til.

Her lager jeg en fantastisk god glasur basert på en søt, luftig og blank marengs som jeg så pisker inn godt romtemperert smør i.

Den må bare smakes.

Klassiske lyse cupcakes med deilig hvit glasur
Cupcakerøre 90 g romtemperert smør
75 g sukker
2 hele egg
1 eggeplomme
200 g hvetemel
1/4 ts natron
1 ts bakepulver
1 1/2 dl skummet kulturmelk

Marengssmørkrem 2 store eggehviter
90 g sukker
1 ts vaniljesukker
175 g romtemperert smør

Framgangsmåte Sett stekeovnen på 180 grader. Kle et muffinsbrett med papirformer.

Pisk smør og sukker hvitt og luftig i en miksmasterbolle. Det tar om lag 5 minutter.

Tilsett eggene, samt plommen, ett om gangen og visp dem godt inn før du tilsetter neste. Bruk en slikkepott til å skrape ned røren langsmed kanten innimellom slik at alt blir med i vispingen.

Sikt sammen hvetemel, natron, bakepulver og vaniljesukker i en annen bolle, eller bruk en ballongvisp til å fjerne eventuelle klumper. Tilsett det tørre og kulturmelken vekselvis mens mikseren går på lav hastighet.

Visp til alt er blandet, men ikke lenger enn nødvendig.

Fordel røren i muffinsformene. Jeg bruker bestandig en isskje til denne fordelingen.

Sett brettet på nest nederste rille i stekeovnen. Stek muffinsens i ca. 20 minutter.

Sjekk med en tynn kakepinne for å se om de er gjennomstekte. Stikk pinnen midt i en av kakene. Kommer pinnen tørr ut, er kakene ferdige.

Hvelv cupcakene ut av brettet og la dem avkjøles på en bakerist.

Glasuren Ha eggehviter og sukker i en miksebolle over vannbad.

Det vil si at du koker opp litt vann i en kasserolle mens miksebollen er plassert oppi kasserollen, men den skal ikke nå ned til det varme vannet.

Med en håndvisp pisker du rundt slik at det begynner å bli litt luftig. Når væsken har blitt så varm at du nesten brenner fingeren når du  sjekker, tar du ut bollen og fester den på miksmasteren. Visp til det blir hvitt og luftig og det er avkjølt. Det tar ca. 10 minutter.

Mens mikseren går på medium hastighet, tilsetter du smøret i små terninger. Skrap ned langs kantene av bollen innimellom.

Når alt er blandet inn, visper du videre i ca. 2 minutter. Det skal ikke være noen luftbobler i glasuren.

Fordel glasuren på de avkjølte cupcakene.

Flere oppskrifter og tips finner du på frutimian.no.