Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Området rundt Venice-skiltet er et av de bedre stedene å være, men om kvelden øker kriminaliteten i takt med skumringen

Har lenge vært kjent som «annerledes»-delen av LA.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LOS ANGELES (Dagbladet): Lavprisruter direkte til Los Angeles gjør det enda lettere å feriere på vestkysten. Men det betyr også at du ikke trenger å gjøre alt på en tur. Heng i Venice og ta det like kuli som de lokale. Det er ferie.

Venice har lenge vært kjent som «annerledes»-delen av Los Angeles. Det er den fortsatt.

Sist mai oppsummerte TimeOut Venice på følgende måte: «Området har beholdt den eksentriske spiriten og de store kontrastene. Dette er stedet å dra hvis du liker å se på folk».

- Mangefasettert Andrew Deener er professor i sosiologi ved universitetet i Connecticut, og har skrevet en avhandling om Venice.

Da han dro dit første gang var forventningene lave.

Han trodde han kom til å møte det stereotypiske Los Angeles. Det overflatiske. De utallige Hollywood-typene.

Da han kom til palme- og paradegate nummer én i Venice, strandpromenaden Venice Boardwalk, fant han det motsatte av det han forventet.

- Det var så mangefasettert og dynamisk at jeg ikke kunne tro det, skriver han.

VENICE BY NIGHT: Midt i Venice henger det velkjente skiltet som lyser opp i skumringstimen. Men ikke gå ned her på nattestid. I hvert fall ikke på stranda. Foto: KAIA ERIKSEN
GODT MERKET: Disse skiltene finner du langs hele strandpromenaden i Venice. Foto: KAIA ERIKSEN
GATEKUNST: I 1905 ble det bygget kunstige kanaler i det som i dag er Venice i Los Angeles. Morsomt område å se, men ikke forvent at du finner kafeer her. Gatekunst derimot er det mye av. Dette veggmaleriet for eksempel. Foto: KAIA ERIKSEN
PÅ HJUL: Sykling er populært langs stranda fra Santa Monica og gjennom Venice. Skateboard, rollerblades og mer ukjente rullende kreasjoner er også et vanlig syn. Foto: KAIA ERIKSEN
COOLT: Is og varme er en uslåelig kombinasjon. Også i Venice. Foto: KAIA ERIKSEN
PÅ ETT BRETT: Skatere finner du overalt i Venice. De er et nesten like vanlig syn som surfere. Venice har egen skatepark sentralt plassert på stranda. Foto: KAIA ERIKSEN
GRØNNE FINGRE: Omni ble nylig ansatt ved den «The Green Doctors»-filialen på Venice Broadwalk. Her selges det marihuana til medisinsk bruk. Foto: KAIA ERIKSEN
FASADE MED SOLNEDGANG: Venice Beach's Suites & Hotel er malt i knæsje farger med solnedgang- og palmemotiv. Foto: KAIA ERIKSEN
PARADEGATA: Langs strandpromenaden bør du henge og se på folk. Enten fra en uteservering eller på et håndkle på stranda. Foto: KAIA ERIKSEN
SELFIES: Like populært i Venice som alle andre steder. På stranda er det spesielt tett mellom selfie-stengene. Foto: KAIA ERIKSEN
KJENDISROCKEREN: Stanley «The Baron» Behrens har vært med bandet War på turne og spilt slagere som «Why can't we be friends». Opprinnelig født i Bronx i New York. Bor nå i Venice. Foto: KAIA ERIKSEN
GATELANGS: Main street er en av de koseligste gatene i Venice. Heng på cafeer og gå på shopping i nisjebutikkene. Men hold deg unna algepulver i salat hvis du ikke har smakt det før og vet at du liker det. Foto: KAIA ERIKSEN
BAYWATCH: Det er på Santa Monica den ikoniske livredderserien Baywatch ble spilt inn. Med minimalt av godvilje funker Venice Beach også. Foto: KAIA ERIKSEN
«VENICE BEACH FREAKSHOW»: En av de mest kjente turistattraksjonene i Venice. Foto: KAIA ERIKSEN
UNDERHOLDER: Amerikas minste mann, Gabriel Pimentel (bakerst), er en av dem som opptrer på «Venice Beach Freakshow» på Venice Beach. Foto: KAIA ERIKSEN
GATEKUNST: Rosa elefanter på høylys dag er ikke et uvanlig syn i dette nabolaget. Foto: KAIA ERIKSEN
HIPSTERMEKKA: Abbot Kinney er et hipstermekka med sine kafeer, barer, uteserveringer og nisjebutikker. Foto: KAIA ERIKSEN
ALTERNATIV SPÅKONE: Kunst, kitsch og dette budskapet finner du langs strandpromenaden. Foto: KAIA ERIKSEN

Kontrastene ser du med en gang.

Snobber og uteliggere I Venice ser du snobbete strandhus til titalls millioner kroner i en gate og uteliggere i parallellgata.

En dag i denne delen av Los Angeles kan du for eksempel begynne rett ved turistattraksjonen Venice-skiltet.

Her møter du alt fra folk som snakker med stemmen i hodet sitt, til hasjrusa hippier, uteliggere og andre turister.

Det er mange som mener det ikke er lurt å oppholde seg i dette området om kvelden. I hvert fall ikke på selve strandpromenaden, rett nedenfor skiltet.

Der øker kriminaliteten i takt med skumringen. Men på dagen er det uten tvil et av de bedre stedene du kan være i verden.

Med utsikt mot Venice-skiltet, på hjørnet i en hvit murbygning i Pacific Avenue, på Cafe Collage, får du sandwicher, sterke, koreanske tacos og frokost-burritos. De har også god, svart iskaffe.

Vintage-shopping Vegg i vegg med Cafe Collage ligger «Gotta have it» som selger vintageklær. Kult lokale med stæsj som er morsomt å se på selv om du ikke er interessert i å kjøpe noe.

Hvis det er asiatisk du vi spise til middag er Mao's kitchen ved siden av vintagebutikken et bra valg. Her får du kinesisk husmannskost. Deilig snacks blir servert uanmeldt og gratis før maten.

Og nok en hyggelig overraskelse kommer sammen med regningen, en lykkekake til dessert. Men hvis du vil ha alkohol til maten, må du dra et annet sted.

VENICE BY NIGHT: Midt i Venice henger det velkjente skiltet som lyser opp i skumringstimen. Men ikke gå ned her på nattestid. I hvert fall ikke på stranda. Foto: KAIA ERIKSEN
VENICE BY NIGHT: Midt i Venice henger det velkjente skiltet som lyser opp i skumringstimen. Men ikke gå ned her på nattestid. I hvert fall ikke på stranda. Foto: KAIA ERIKSEN Vis mer

I samme gate, 904 Pacific Avenue, finner du Charlie's, som er en butikk som bare selger amerikanskproduserte klær og produkter for å gjøre sitt i kampen mot masseproduksjon og utnytting av billig arbeidskraft.

Når du først har gått såpass langt for å shoppe kan du like gjerne fortsette.

Nisjebutikker og spesialøl Den gode nyheten er at du er rett i nærheten av et mekka, nemlig midtre del av Abbot Kinney og Main street.

Her er det hundrevis av meter med nisjebutikker, hipstercafeer, spesialøl og til og med et marked.

På «Farmers market» finner du forseggjorte babyklær, tørket frukt, lokalprodusert olje, ost, foodtrucks - matvogner - med ferske tacos og utdrag fra repertoaret til det lokale gospelkoret.

Foodtrucks kan du også finne mange av hvis du drar til Abbot Kinney den første fredagen i måneden. Da er butikker og gallerier langåpne i trendgata.

Men denne dagen er forbeholdt den yngre garde i sin nåværende form. Det vil si de som akkurat har blitt gamle nok til å kjøpe sin egen øl.

Strandpromenaden i Venice er den mest turistifiserte delen av området. Her selges det trøyer med mer eller mindre gøyale slagord, hotpants og solbriller der glassene er formet som to øl, for eksempel.

Grønnkledde menn Du finner også de grønnkledde mennene og kvinnene som selger marihuana til medisinsk bruk i dette området.

«The green doctors» står det på store marihuana-blader ved inngangen.

GRØNNE FINGRE: Omni ble nylig ansatt ved den «The Green Doctors»-filialen på Venice Broadwalk. Her selges det marihuana til medisinsk bruk. Foto: KAIA ERIKSEN
GRØNNE FINGRE: Omni ble nylig ansatt ved den «The Green Doctors»-filialen på Venice Broadwalk. Her selges det marihuana til medisinsk bruk. Foto: KAIA ERIKSEN Vis mer

Omni er en av mennene som nylig ble ansatt ved den ene filialen på Venice Broadwalk. Han har jobbet her i noen måneder og elsker det.

Det er alltid et hint av marihuana i luften i Venice. Nesten hvor enn du går. Alt er nok ikke til medisinsk bruk.

Musikken som spilles er som regel reggae eller gangster-rap. Sistnevnte kommer ofte susende forbi i en bærbar gettoblaster på en sykkel.

Noen sykler fram og tilbake for å bli sett.

Muskelstrand For eksempel den menneskelige versjonen av Bukkene Bruse. Tre store karer. Den ene villere i blikket enn den andre.

Først kommer den minste av dem med en «vanlig», muskuløs kropp. Så kommer den neste som har trent dobbelt så hardt og lenge som den første. Til slutt kommer den største av dem.

Overkroppen hans er så stor at Hulken hadde blitt misunnelig. Det er en viss fare for at den er kunstig framstilt.

Apropos kroppsbyggere var treningsanlegget i Venice Muscle Beach stedet som bygget opp kroppene til folk som Arnold Schwarzenegger, for å nevne den mest kjente.

Her pumpet Terminator-stjernen jern hver eneste dag. Det er også han som pryder det røde bygget som er en del av treningssenteret, iført speedo med armene hevet i en seiersposering.

Men det er en stund siden Arnold og bodybuildervennene hans holdt til her.

«Venice Beach Freakshow» Nå er det for det meste vanlige folk som trener på Muscle Beach. Ofte er det helt tomt på treningsanlegget også.

Rett i nærheten av treningsanlegget ligger skatebowlen i betong, med utsikt mot Stillehavet den ene veien og graffiti-installasjoner den andre veien.

Hvis du er i Venice på en lørdag eller søndag kommer du til å høre en heseblesende stemme i løpet av dagen. Han skriker i mikrofonen sin:

- Hunden vår har fem bein! Møt Amerikas minste mann. Møt boblemannen! Se kvinnen med skjegg.

Han reklamerer for «Venice Beach Freakshow». Fem dollar i inngangspenger for et tjue minutters underholdning.

Føler seg hjemme Du føler deg ikke bra når du går opp trappene, men når du går ut igjen har du faktisk lært noe om kikkeren i deg selv.

«Boblemannen» forteller om hvordan han gikk gjennom puberteten og hadde sykdommen som gir ham byller over hele kroppen samtidig. «Tenk dere hvordan det var.»

Han ler av det. Sykdommen hans er ikke smittsom eller dødelig. Og her på «Venice Beach Freakshow» føler han seg hjemme, sier han.

Etter å ha vist fram byllene på overkroppen sin tar han på seg trøya det står «normal» på. Over normal er det en stor rød strek.

«VENICE BEACH FREAKSHOW»: En av de mest kjente turistattraksjonene i Venice. Foto: KAIA ERIKSEN
«VENICE BEACH FREAKSHOW»: En av de mest kjente turistattraksjonene i Venice. Foto: KAIA ERIKSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media