Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Omtanke forandrer barnas hjerne

Utviklingen skjer i 4-5 årsalderen.

MÅLTE HJERNEAKTIVITET:  I et av forsøkene ble 20 barn fra 5 til 11 år  undersøkt med MR teknologi  mens de hørte på historier om andre mennekser som hadde ulike sinnsstemninger. Illustrasjonsfoto: Istockphoto
MÅLTE HJERNEAKTIVITET: I et av forsøkene ble 20 barn fra 5 til 11 år undersøkt med MR teknologi mens de hørte på historier om andre mennekser som hadde ulike sinnsstemninger. Illustrasjonsfoto: Istockphoto Vis mer

Har du prøvd å fortelle en 2-åring at hun må være litt stille fordi du snakker i telefonen, og opplevd at dine behov absolutt ikke blir tatt hensyn til? Små barn har en ganske egosentrisk tilnærming til verden de første leveårene.

Selv om de helt fra nyfødtalder kan kommunisere med oss, har de ikke forutsetning for å se verden utifra andre folks perspektiv.

Dette skjer ikke før barn er 4-5 år gamle og forskerne kaller det perspektivtaking eller fortståelse av sinnet.

Forandrert hjerneaktivitet Nå viser ny forskning at de områdene i hjernen som styrer denne ferdigheten hos voksne forandrer aktivitet hos barn akkurat når de når 4- 5-årsaldren.

20 barn fra 5 til 11 år ble undersøkt med MR- teknologi mens de hørte på historier om andre mennesker, som hadde ulike sinnsstemninger. De ble også vist et lite rollespill med dukker og bedt om å svare på spørsmål i etterkant.

Studien er publisert i tidsskriftet Medical News Today.

- Vi ser at hjerneaktiviteten hos barn begynner å ligne mer på voksnes når de begynner å utvikle evnen til å ta andre menneskers perspektiv, sier Hyown Gweon, en av forskerne bak studien.

Går fortere hos noen Studien viste også at de barna som gjorde det best på oppgaver der de måtte bruke perspektivtenking, som for eksempel å høre på historier om andre menneskers tanker, var de som hadde mest aktivitetet i disse hjerneområdene.

Fortsetter i skolealderen - Denne studien er viktig fordi den viser at det tar flere år for barn å utvikle disse evnene, selv om barn først begynner å tolke andre menneskers handlinger fra cirka 4-årsaldren. Denne utviklingen fortsetter utover skolealderen, og studien viser at barn er cirka 8 år før disse områdene i hjernen er like spesialisert som hos voksne, sier stipendiat Carolien Konijnenberg ved enheten for kognitiv utviklingspsykologi ved Universitetet i Oslo til Foreldre & Barn.

Konijnenberg gjorde selv en masteroppgave der hun sammenlignet 3- og 4-åringer, og hvordan de kunne forholde seg til andres perspektiv.

Studien viste at de eldre barna gjorde det bedre enn de yngre.

Kan trenes opp Selv om alder er viktig for denne utviklingen kan den også trenes opp.

- Ved å lese, vise bilder og snakke om andres følelser kan foreldre og lærere hjelpe barn til å utvikle disse evnene, sier hun.

Kan forstå autisme Forskerne bak den amerikanske studien tror resultatene kan hjelpe oss å forstå og undersøke barn med autisme som ofte har mer begrensede evner til å sette seg inn i andre menneskers tanker og følelser.

HJERNEN: Når barn begynner å utvikle evnen til å sette seg inn i andre menneskers perspektiv, kan man se det på bilder i hjernen. Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com
HJERNEN: Når barn begynner å utvikle evnen til å sette seg inn i andre menneskers perspektiv, kan man se det på bilder i hjernen. Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com Vis mer

- Kanskje ser mønsteret og aktiviteten i denne delen av hjernen annerledes ut hos dem? skriver Hyown Gweon

Les også:
Gråt skader babyens hjerne
Har du et vidunderbarn?
Derfor får du ufordragelige barn
Slik snakker du med barn om følelser

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VEIKRYSS: Den temporoparietal veikryss (TPJ) er et område av hjernen  som er kjent for å spille en avgjørende rolle i prosesser der det  gjelder å se seg selv i forhold til andre. Det er her man ser forandret aktivitet hos barna når de begynner å kunne sette seg inn i andre menneskers perspektiv. Elektromagnetiske forstyrrelser av TPJ har vist seg å påvirke individers evne til å få moralske avgjørelser.  Illustrasjonsfoto: Istockphoto
VEIKRYSS: Den temporoparietal veikryss (TPJ) er et område av hjernen som er kjent for å spille en avgjørende rolle i prosesser der det gjelder å se seg selv i forhold til andre. Det er her man ser forandret aktivitet hos barna når de begynner å kunne sette seg inn i andre menneskers perspektiv. Elektromagnetiske forstyrrelser av TPJ har vist seg å påvirke individers evne til å få moralske avgjørelser. Illustrasjonsfoto: Istockphoto Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media