Omtrent der stjernene treffer fjellets topp skal du være når sola står opp

Det er kaldt på 3000 meter uansett hvor i verden du er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Like etter midnatt møtes vi på en parkeringsplass. Vi skal opp 1400 høydemeter i nattas mulm og mørke for å se sola stå opp over Indonesia fra vulkanen Mt. Agung - Balis høyeste fjell som strekker seg opp 3142 meter over havet.

Som ildfluer beveger vi oss sakte oppover den bratte fjellsiden. Hodelykter som leter etter fotfeste til joggeskokledde føtter. Sakte framover på støvete underlag av lavastein.

Det er fire timer rett opp i natta. Omtrent der stjernene treffer fjellets topp skal vi være når sola står opp.

Svette, ingen tårer Selv om Bali er full av lange, hvite strender, og bleke turister med faktor 30 på solsenger under parasollene, er den lille øya langt øst i Indonesia så mye mer enn det.

Kom deg opp og ut når du først har brukt 20 timer på å fly hit. Øya tilbyr et vell av aktiviteter som bringer deg nærmere det ekte Bali.

Noen tar deg ut i regnskogen, andre ned i havdypet med fargerike fisk, mens andre igjen lar deg svette i timevis, og du takker høyere makter for alle knebøyene du tok i vinter.

Vi valgte det siste.

Tempelritual Allerede opp trappa til Pura Pasar Agung, tempelet som er startpunktet for turen vår, peses det i rekken av turister.

De små gruppene vi er delt opp i, blir til én stor på toppen av trappene når tempelet åpenbarer seg.

IMPONERENDE: Mt. Agung troner i solnedgang på Bali. Foto: ANITA ARNTZEN
IMPONERENDE: Mt. Agung troner i solnedgang på Bali. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Stille! Guiden vår, Ni Made, hysjer på oss ivrige fjellgeiter, med nok energi til å skravle høyt og le lenge.

Det skal snart ta slutt.

- Dere kan snakke sammen etterpå. Nå er det viktig at vi er stille, sier hun strengt.

Ritualet som utspiller seg ved tempelets trapp, er en bønn til gudene om en vellykket tur - og at den sovende vulkanen forhåpentligvis ikke skal våkne akkurat i natt.

NOK EN SOLOPPGANG: De lokale guidene overværer nok en soloppgang på toppen av Mt. Agung. Foto: ANITA ARNTZEN
NOK EN SOLOPPGANG: De lokale guidene overværer nok en soloppgang på toppen av Mt. Agung. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Etterpå blir alle kastet vann på for å få velsignelse. Så fortsetter vi rundt hjørnet av tempelet og turen er i gang. Det er 1400 høydemeter igjen å gå.

Stier inn i himmelen Mt. Agung er hellig for balineserne. Hinduene mener det ble til da guden Pasupati splittet universets akse, og laget Mt. Agung med en del av den.

Ved foten av fjellet ligger modertempelet på øya, Pura Besakih. Det er fra dette tempelet den andre ruta opp til fjellet går. En tur som er to timer lenger og klart mer krevende selv for vante fjellvandrende nordboere.

Fra Pura Besakih når du vulkanens høyeste punkt på den vestlige siden av krateret, som er 100 meter høyere enn det sørlige punktet du kommer til når du går opp fra Pura Pasar Agung.

Ved noe som føles som hvert 20. minutt er det pause. Høydemeterne forseres sakte. De er bratte og tidvis glatte.

- Går det bra?

Ni Made sjekker at vi henger med.

Andpustne klemmer vi ut et «ja da!» Vi har måttet kle av oss fleecen og skjerfet. Svetten siler. Men jo nærmere toppen vi kommer, jo kaldere blir det.

Klokka er 04.45. Bak oss ligger lysene fra hovedstaden i Denpasar, og tidvis flerrer lynet over himmelen. Akkurat nå ser vi for oss å sitte på toppen av vulkanen innhyllet i tåke og regn.

Ull på Bali Klokka 05.56 kryper vi sammen på toppen av en knaus. Det er ikke flere høydemeter igjen å gå. Det er kaldt.

LYSER OPP: Som ildfluer beveger vi oss sakte oppover vulkansiden, mens lysene fra Denpasar lyser opp horisonten. Foto: ANITA ARNTZEN
LYSER OPP: Som ildfluer beveger vi oss sakte oppover vulkansiden, mens lysene fra Denpasar lyser opp horisonten. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Tåka legger dråper av fukt i håret. Usikker på hva som er på sidene, klumper vi oss sammen på midten av knausen.

Litt varme fra menneskene rundt hjelper der vi sitter og ønsker at vi hadde lyttet til mors råd: Ta med ullundertøy.

Men nei da, det er jo Indonesia. Hvor kaldt kan det være?

Vi konstaterer at det er kaldt på 3000 meter uansett hvor i verden man er.

Soloppgang Så stiger sola opp. Klokka er 06.15.

SAKTE HJEM Hjemturen i nedoverbakke går sakte, med stramme skolisser, for å skåne tærne mest mulig. Foto: ANITA ARNTZEN
SAKTE HJEM Hjemturen i nedoverbakke går sakte, med stramme skolisser, for å skåne tærne mest mulig. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Langs eggen på vulkanen sprer skyene seg og strimer av sol trenger gjennom. Stemningen stiger.

Det som bare for få minutter siden var en blåfrossen gjeng med turister uten ord, blir en energisk forsamling som tar selfies, applauderer utsikten, og som svarer «ja takk!» når guiden tilbyr varm te eller kaffe fra termos og sin mors hjemmebakte banankake.

Apekatter og såre tær Turen ned fra Mt. Agung oppleves som hardere enn turen opp. Det er bratt. Det er glatt. Men for en utsikt som åpenbarer seg.

I det fjerne kan vi se Lombok med Mt. Rinjani, nedenfor er det regnskog, rismarker, templer og hav så langt øyet kan se.

- Apekatter! Roper Ni Made.

TIPS TIL TOPPEN:

Gode råd til Mt. Agung-turen:

• Ta med varme klær i en sekk. Det er kaldt på toppen, og lue er en fin ting.

• Ta med turmat og nok å drikke.

• Gode sko med myk såle. Joggesko holder.

En flokk apekatter holder seg på klar avstand nede i dalen.

Over steiner, under greiner. På alle fire på sølete, gjørmete stier. Skrubbsår på rumpa etter et fall. Asfalt. Endelig asfalt.

Tærne føles amputerte etter å ha trykket mot skotuppen i tre timer med nedoverbakke.

1400 meter over oss kneiser Mt. Agung i dagslyset. Sølete og slitne, men lykkelige, blir vi plukket opp av sjåføren som tar oss med tilbake til solkrem, strand og bintang i solnedgang.

ANDRE AKTIVITETER PÅ BALI:

Elverafting gjennom jungelen:
Cirka totimer rafting på Telaga Waja som starter i landsbyen Muncan ved foten av Mt. Agung, eller ta en enklere variant med rafting på elva Ayung som ligger rett i nærheten av nordre Kuta.
 
Sykkelturer:
Området rundt Kintamani, rett vest for Mt. Agung er et populært område. Tre timer på sykkel med stopp ved rismarker og i lokale landsbyer, ofte med en tur innom et balinesisk hjem for å se hvordan familiene lever her oppe i fjellene.

Med motor:
Motoriserte turer i terrenget, både motocross og ATV, kan nås fra området rundt Jatiluwih (Tabanan).

Dykketur:
Ta et nattdykk fra Tanjung Sari (Padang Bay), eller vrakdykk på USS Liberty som ligger ved Tulamben. Balis kyst har et yrende fiskeliv, så det spiller liten rolle hvor du hopper uti, selv om noen steder er mer spesielle enn andre.

Bali på beina:
Trekking til fots med lokal guide. I Piling (Tabanan) som er et stort område med både rismarker, landsbyer og regnskog kan man vandre i nesten uberørt natur i 8-10 kilometer.

SLIK KOMMER DU DEG RUNDT

Turtips:
• I nabolaget av hotellet ditt finner du små boder som formidler turer for ulike aktører. Det er like billige som å tenkte at du skal fikse alt selv.

• Byråene skiller lite i pris, så det er nesten ikke verdt å traske rundt for å lete opp den billigste aktøren.

• Når du kjøper tur gjennom et byrå, henter de deg der du bor til avtalt tidspunkt og kjører deg hjem når turen er over.

• Bali er primitivt når du kommer ut av de sentrale områdene. Du kan risikere å ikke få kjøpt f.eks vann, så ta med deg det du tror du trenger på turen før du drar fra hotellet.

Komme deg rundt på egenhånd:
• Leie moped
• Leie bil med sjåfør

Tips:
• Å leie moped i det trafikkerte Bali er en prøvelse. Hjelm er bare påbudt på motorveien. Selv om det er en fin måte å komme seg rundt på, bør du vurdere egne ferdigheter og sikkerhet før du drar av gårde.

• Å leie bil med sjåfør er mulig. Er dere flere, er prisen for en dag mindre enn en taxitur på fem minutter i Oslo by, men fullt overkommelig om du drar alene også. Prisen er alltid diskutabel, om du leier via hotellet der du bor eller finner en sjåfør langs strandpromenaden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer