Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Onani kan redde sexlivet

Kos og klem i forholdet er viktigere enn sex etter fødsel.

STOR ENDRING: Selve svangerskapet, fødselen og tiden etterpå kan være en stor påkjenning for begge i forholdet. Da er sex det siste man bør stresse med. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
STOR ENDRING: Selve svangerskapet, fødselen og tiden etterpå kan være en stor påkjenning for begge i forholdet. Da er sex det siste man bør stresse med. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM. Vis mer

Hvor lang tid det bør gå før man har sex igjen etter en fødsel, varierer svært mye fra person til person og kommer an på flere faktorer.

For eksempel kommer det an på hvordan graviditeten har påvirket kvinnens kropp, hvor tøff fødselen var, hvor raskt kroppen klarer å lege seg selv etter den store påkjenningen og ikke minst søvnrytmen til den nyfødte.

- Bruk god tid - Noen er klare for sex rett etter fødselen, andre er ikke det før etter en god stund. Men de fleste er fysisk klare etter cirka seks uker, sier jordmor Siri von Krogh til Kvinneguiden.

Jordmoren mener at det første steget på veien mot et normalt sexliv igjen, er å ikke stresse med tanken på at det går uker eller måneder før man klarer å være seksuelt aktiv med partneren.

- Det viktigste er å ta seg god tid og være åpen for at det kan være litt som å ha sex igjen for første gang, selv om man egentlig kjenner hverandre godt, sier von Krogh.

At man mentalt sett føler at sexen med partneren kan bli litt klønete og merkelig etter mange måneder uten den type kontakt, er én ting.

Men ofte er det de fysiske smertene som er hovedårsaken til at samleiet blir vanskelig.

For å minske smertene de første gangene man har sex igjen, er det viktig å legge stor vekt på forspillet.

- Bruk god tid på forspill. Dere kan eventuelt bruke glidemiddel dersom smerten skyldes tørrhet i skjeden. Har kvinnen smerter som hun ikke forstår årsaken til, bør man oppsøke fastlegen eller gynekologen man bruker for å få en sjekk, råder jordmoren.

Dårlig samvittighet Det kan være en tøff påkjenning både for kvinnen og mannen at man som par ikke klarer å være seksuelt aktiv med hverandre over lang tid.

Dårlig samvittigeht er for eksempel en faktor som kan slå begge veier;

- Den dårlige samvittigheten for at man ikke har sex kan gjelde både for kvinner og menn. Det kan igjen føre til at man får en mismatch i forhold til å ønske å ha sex, sier von Krogh.

Her råder hun par å heller begynne med å kose forsiktig med hverandre.

- Start for eksempel med å bare klemme og ta på hverandre og så slutte der. Slik bygger man det opp litt før man har samleie igjen. Det er viktig å ta hensyn til partneren og dens ønsker og ikke presse noen til å ha sex om de ikke har lyst til det, sier hun.

Samtidig understreker jordmoren at det er lurt å oppsøke hjelp hos lege eller gynekolog i enkelte tilfeller.

- Dersom det er vanskelig å ha sex etter så lenge som cirka seks måneder etter fødsel, er det greit å oppsøke en fagperson.

Onani letter på trykket En fødsel, og det nye livet i etterkant, gjør sterkt inntrykk på en hver person, i till til at begge parter kan bære med seg visse traumer fra fødselsopplevelsen.

Og som om kvinnens dårlige samvittighet ikke er nok, bygger også mannens naturlige sexlyst seg opp etter hvert som det går lang tid med sexfrie uker.

I enkelte tilfeller kan det selvsagt være motsatt også, at det er kvinnen som ønsker å ha sex, men at det er mannen som ikke klarer å ha sex.

- Ja, dette gjelder for begge parter. Men her er det greit å huske på at dersom man ikke kan ha sex med partneren, så går det fint an å onanere litt også, spesielt når trykket blir for stort, anbefaler jordmoren.

- Den fysiske kontakten kan man få gjennom å ta og klemme på hverandre i hverdagen, og så kan man sørge for utløsning av den seksuelle spenningen selv.

- Ikke svartmal forholdet - Det er klart at det å få barn påvirker sexlivet, har Anette Storm-Aafoss, spesialist i sexologisk rådgivning, tidligere uttalt til Klikk.no.

- Men ikke svartmal forholdet selv om sexen ikke har tatt seg opp et halvt år etter fødselen. Mange kvinner kan fortsatt ha smerter i underlivet og slite med søvnmangel, minner hun om.

Kvinner som ammer utskiller dessuten hormoner som gjør at de ikke har så stor seksuell lyst.

For enkelte tar det lang tid før hormonene balanserer seg.

- Mitt viktigste råd: Ikke stress med at dere har sex «for sjelden», sier sexologen.

- Mange fortvilte småbarnsforeldre kommer til meg fordi de har så lite sex. De blir så glade når jeg kan berolige dem med at sex én gang i måneden er en helt normal frekvens for par med nyfødte barn.

Les også:
Derfor slutter dere å ha sex med hverandre
Unngå å bli forbikjørt i barselstiden
- Greit med porno i forholdet
Han skammer seg over denne fantasien

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

SLAPP AV: -  Start med å bare klemme og ta på hverandre og så slutte der. Det er viktig å ta hensyn til partneren og dens ønsker og ikke presse noen til å ha sex om de ikke har lyst til det, sier jordmoren. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
SLAPP AV: - Start med å bare klemme og ta på hverandre og så slutte der. Det er viktig å ta hensyn til partneren og dens ønsker og ikke presse noen til å ha sex om de ikke har lyst til det, sier jordmoren. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media