RETT I DO:  - Menn bør sette seg ned på toalettet på flyet, oppfordrer SAS-informasjonssjef Knut Morten Johansen. - Dette vil gjøre reisen hyggeligere for alle, mener han.
&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: Travellink&nbsp;</span><div><br></div>
RETT I DO: - Menn bør sette seg ned på toalettet på flyet, oppfordrer SAS-informasjonssjef Knut Morten Johansen. - Dette vil gjøre reisen hyggeligere for alle, mener han.  Foto: Travellink 

Vis mer

Ønsker egne kvinnedoer på flyet

Er du lei av grisete toaletter i lufta?

(Dagbladet): Mange norske flypassasjerer ønsker seg separate dametoaletter, og er til og med villig til å betale ekstra for gode toalettfasiliteter når de er om bord i flyet.

- Alle kvinner vet hvor forferdelige toaletter som menn bruker, kan bli. Derfor er jeg ikke overrasket over at et ganske høyt antall norske reisende ønsker egne toaletter for kvinner, sier country manager i Travellink Norge, Hege Bergsløkken.

Ja til urinaler

Tidligere i sommer kunngjorde Airbus at de vil være først ute med å erstatte noen av toalettene om bord på flyene med separate urinaler, slik enkelte menn kjenner igjen fra blant annet det norske forsvarets fly, Hercules.

I følge en spørreundersøkelse gjennomført av Travellink er mange reisende positive til separate dame- og herretoaletter.

- Fire av ti nordmenn ha separate toaletter på flyene, og 20 prosent av de reisende synes det er merkelig at dette ikke har vært innført tidligere. Nesten like mange tror dette vil kunne føre til at toalettene holder seg renere, mener Hege Bergsløkken.

DELER GODENE: Nei, det blir ikke atskilte dame- og herretoaletter på norske fly med det første. Foto: Travellink
DELER GODENE: Nei, det blir ikke atskilte dame- og herretoaletter på norske fly med det første. Foto: Travellink Vis mer

Men drømmen om egne kvinnedoer ser ut til å gå rett i dass.

Sitt ned

- Dette ligger ikke inne i våre planer nå. Imidlertid har jeg også uttalt tidligere, med støtte fra helsefaglig personell, at også vi menn alltid må sitte når vi gjør vårt fornødne av alle slag. Som kjent kan vi menn være særdeles sleivete på toalettet i våre forsøk på å treffe doskåla. Kombinerer vi dette med turbulens oppe i lufta, så bør det være ganske klart at vi setter oss, og med det bidra til at også medpassasjerene får en hyggelig reise, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Dagbladet.

Lavpris-forslag

Noen lavprisselskaper har også foreslått en egen avgift for å benytte toalettet under sine flygninger. Nesten åtte av ti av de spurte mener at dette er et dårlig alternativ.

- Vi har aldri foreslått at passasjerene skal betale for å gå på toalettet, beroliger kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

- 16 prosent støtter forslaget om toalettavgift, i håp om positive konsekvenser. 12 prosent av de spurte betaler gjerne en liten avgift hvis dette fører til at toalettene holdes renere.

- I Norden er det spesielt nordmenn og finner som har flest ønsker for sine toalettbesøk om bord i fly. Ideen om separate dame- og herretoaletter har mye støtte i Norge. En del nordmenn tror til og med at en liten avgift for toalettbesøk kan ha positive konsekvenser, slik som f.eks. renere toaletter og kortere køer.

- Danskene har helt motsatte synspunkter, der tre av fire mener at urinaler er en dårlig idé, forteller Hege Bergsløkken.

Må dele sete

- Generelt sett opplever vi ikke at dette er noe stort problem, og separate dametoaletter på flyene er ikke noe vi i Norwegian har planer om å innføre.

- Husk at det er liten plass om bord og dersom vi skulle vi hatt separate toaletter ville dette innebære færre passasjerseter som igjen ville ført til høyere billettpriser. Alle som flyr og benytter seg av toalettene om bord har et felles ansvar for å opprettholde rensligheten, sier Lasse Sandaker-Nielsen.