PENT MEN DUMT: Krydder på gjennomsiktige glass minster smaken mye fortere enn om du oppbevarer det i mørke glass eller metallbokser. Illustrasjonsfoto: CHRISTOPHER ELWELL / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
PENT MEN DUMT: Krydder på gjennomsiktige glass minster smaken mye fortere enn om du oppbevarer det i mørke glass eller metallbokser. Illustrasjonsfoto: CHRISTOPHER ELWELL / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Oppbevaring: Fem måter du ødelegger maten på

Slik får du maten til å holde seg ekstra lenge.

Det er trist å kaste mat, og spesielt trist å kaste dårlig mat som kunne vært fin om du bare hadde oppbevart den litt bedre.

Nordmenn med datoskrekk kaster 300.000 tonn spiselig mat hvert år, men det er også mye mat som blir dårlig før den burde. Heldigvis er det lett å gjøre noe med.

Her er fem årsaker til at maten din ikke varer så lenge som den kunne ha gjort.

Under finner du også to oppskrifter som blir bedre med mat som ikke lenger er duggfrisk.

#1 Oppbevarer maten for kaldt

Nei, det er ikke alt som holder seg bedre om du setter det i kjøleskapet.

Selv om kulde i mange tilfeller bidrar til å øke holdbarheten, kan det rett og slett ødelegge enkelte matvarer eller produkter. For eksempel har tomater og agurk det mye bedre i litt høyere temperatur, 10-14 grader.

Det gjør også andre matvarer som for eksempel brød, som har det mye bedre på benken enn i kjøleskapet.

(Brød bør forøvrig oppbevares i papir, ikke plast, med ett hederlig unntak som bekrefter regelen.)

Om ikke kulden ødelegger varene direkte, kan temperatursvingninger gjøre det. De fleste vet kanskje om dette når det gjelder vin, men de aller fleste matvarer har godt av mest mulig konstant temperatur.

#2 Oppbevarer maten for varmt

Mens vi er inne på store temperatursvingninger - få steder varierer temperaturen så mye som rundt komfyren. Ved å til stadighet bli varmet opp og nedkjølt, forringes kvaliteten og forkortes levetiden på de fleste matvarer drastisk.

Her er det mange som synder av bekvemmelighetshensyn. Det er utrolig praktisk å ha sauser, oljer og eddiker i nærheten av komfyren. Det er noe av det dummeste du gjør med oljen din, spesielt om du har investert litt i en som er ekstra god.

Sitrusfrukt: Inviter de søte inn, men de sure må være igjen ute

Merk også at hyllen over kjøleskapet kan bli varm - om ikke den varme luften ledes ut andre steder. Her bør du altså ikke oppbevare matvarer, bruk heller denne plassen til kjøkkenutstyr.

Til kamp mot matsvinn: Holdbart.no selger mat med opptil 90 prosent rabatt.

#3 Oppbevarer for fuktig

Det hjelper ikke at vi har fint vann i springen i Norge, vann er mange matvarers verste fiende.

Skal du lage syltetøy, er anbefalingen å ikke tilsette vann til bærene, og sørge for at glassene er helt tørre før du har i syltetøyet.

Kondens kan også føre til at holdbarheten reduseres. Dette gjelder både matvarer som avkjøles for hurtig - med lokk, eller som feilaktig oppbevares i kjøleskap eller fryser. Kaffe, for eksempel, bør ikke oppbevares i kjøleskap, fordi du kan oppleve kondens.

Mye frukt og grønt, spesielt bær, er også spesielt sensitive for fukt. Du kan gi bær et eddikbad for å drepe bakterier og sørge for at de holder lenger, men noe av det viktigste du gjør om du vil at de skal vare lenge, er å sørge for at de ikke oppbevares for fuktig.

Salat er også skjørt og liker ikke for fuktige miljøer. Du kan redde slapp salat med et bad i iskaldt vann, men da er det viktig at du tørker den ordentlig før du setter den tilbake i kjøleskapet, for eksempel med en god salatslynge.

#4 Oppbevarer for lyst

En annen ting som er drepen for matvarer er lys. Det er årsaken til at du bør velge olivenolje på mørke flasker eller i metallbokser, og at du ikke bør ha krydderet ditt over i små glasskrukker, enda det ser aldri så lekkert ut.

Du vil ikke bli dårlig av å spise krydder som har stått ute i dagslys. Men krydderet vil miste smaken sin mye fortere enn om du oppbevarer det i lukket skuff eller skap, og du må bruke mye mer for å få den samme, gode smaken.

Klassiske krydderhyller med glassbokser er faktisk noe av det dummeste du kan gjøre med krydderet ditt. Kjøper du krydder på glass bør du oppbevare dem i skap eller skuffer, eller ha dem over på metallbokser dersom du ønsker at de skal stå fremme.

Alt i ett: Smart indisk krydderboks

#5 Oppbevarer for luftig

Den siste av matdreperne er luft. Ønsker du at maten skal holde seg lenger, er det smart å stenge lufttilførselen.

Du kan bruke tette bokser eller glass, pakke inn maten i poser eller tett plast - eller vakuumere maten for aller best holdbarhet.

Vi har god erfaring med den lille vakuumeringspistolen OBH Nordica Handy på faste matvarer, mens flytende og skjør mat trives best på tette bokser og glass.

Hvitevareprodusenten Siemens har valgt å gjøre det ekstra enkelt for deg, og har en egen vakuumskuff i enkelte av sine kjøleskap,

Så lenge holder maten seg i fryseren