Oppdag Kroatia fra vannet: Har over tusen øyer og 4800 kilometer kystlinje

Herlig mat, bukter med asurblått hav og idylliske strender.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KROATIA (Magasinet Reiselyst): Sola steker fra skyfri himmel, vannet er paddeflatt, vinden smårusker i håret og skipet tøffer sakte ut på havet.

På toppdekket ligger skipets gjester spredd utover på solstoler og badehåndklær, og det er en klar eim av Piz Buin i luften. Dette er cruiselivet.

De tusen øyers rike Det er bare en halvtime siden skipet forlot havna i Opatija, en keiserlig by på sørkysten av Istria-halvøya som er start- og stoppested for vårt utvalgte cruise.

De neste fire dagene skal vi hoppe fra øy til øy i den kroatiske skjærgården.

POSTKORTVAKKERT: Minicruise er den perfekte måten å bli kjent med Kroatias skjærgård på. Med små båter kan man ankre opp nesten midt på stranda, og det er bare å hoppe uti det krystallklare vannet. Foto: TORILD MOLAND
SPREKE PASSASJERER: Skipet har sykler om bord, så når anledningen byr seg er det bare å trille i vei. Foto: TORILD MOLAND
EN NY HVER DAG: Fargerike havnebyer med livlige restauranter er perfekte kveldsstopp. Neste dag våkner du opp til en ny, spennende utsikt. Foto: TORILD MOLAND
ØLPAUSE: Etter en lang sykkeltur på Mali Losinj, er det velfortjent ølpause i en liten landsby. Foto: TORILD MOLAND
LEVVA LIVET: Om bord handler det meste om å nyte livet, mens vakker natur sakte passerer forbi. Foto: TORILD MOLAND

Vi starter oppdagelsesferden med å ankre opp i en liten bukt. Badevannet er krystallklart og skinner i de vakreste blånyanser. Sikadene synger i buskene og et flagg blafrer daft i vinden.

Det eneste som bryter den fredelige stemningen, er gledeshylene fra to av skipets passasjerer som kaster seg i vannet fra «tredje etasje».

Vi andre kryper stille ned badetrappa og nyter at det varme vannet pakker inn våre solsvette kropper.

Lonely Planet-favoritt Det er tid nok til å slappe av mens båten stille tar oss til neste destinasjon. En time sørover venter nydelige Rab, som ifølge Lonely Planet er den vakreste øya i hele Kvaerner-området.

Akkurat i det sola farger husene glødende oransje, smyger skipet seg stille inn mot byen Rab.

POSTKORTVAKKERT: Minicruise er den perfekte måten å bli kjent med Kroatias skjærgård på. Med små båter kan man ankre opp nesten midt på stranda, og det er bare å hoppe uti det krystallklare vannet. Foto: TORILD MOLAND
POSTKORTVAKKERT: Minicruise er den perfekte måten å bli kjent med Kroatias skjærgård på. Med små båter kan man ankre opp nesten midt på stranda, og det er bare å hoppe uti det krystallklare vannet. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Rab er kanskje områdets mest travle by, med sprelske gatesangere, barstoler på rekke og rad i de trange gatene og høylytte gjester på det store torget.

Pag-ost Overgangen er stor til naboøya Pag, som består av forblåste steinhauger, golde jordlapper, og noen sauer.

De er opphavet til Pags mest kjente eksportartikkel: Pag-ost, som selges i hele Kroatia, men bare lages på denne lille øya.

Osten er skarp og salt, akkurat som øya selv, og minner om en litt bitter blanding av parmesan og manchego. Sammen med fersk prosciutto-skinke og et glass lokal vin, er din evige troskap til Kroatia forseglet.

Perfekt feriefølelse Neste stopp er Mali Losinj, en av Kroatias fineste øyer, som byr på endeløse olivenlunder, verdens nydeligste havneby og idylliske sykkelstier langs vannkanten.
 
Skipet har nemlig sykler om bord som du kan bruke når du vil. Sykkelstiene snor seg langs den brokete kysten, inn i små bukter og ut på vindfulle nes.
 
Vel tilbake på skipet venter det sedvanlige: Herlig mat, en rolig natt og dagen etter - nye bukter med asurblått hav og idylliske strender.

EN NY HVER DAG: Fargerike havnebyer med livlige restauranter er perfekte kveldsstopp. Neste dag våkner du opp til en ny, spennende utsikt. Foto: TORILD MOLAND
EN NY HVER DAG: Fargerike havnebyer med livlige restauranter er perfekte kveldsstopp. Neste dag våkner du opp til en ny, spennende utsikt. Foto: TORILD MOLAND Vis mer