Oppdaget helt tilfeldig Gents største attraksjon bak et lag med maling i det gamle slakterhuset

Fresken fra 1448 står ikke en gang på programmet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

GENT (Dagbladet): Hemmelige oppskrifter på godterier, sennep laget av spesialeddik og genever så sterk og krydret at det nesten slår ut nederlenderne.

Dette er noen av spesialitetene du stifter bekjentskap til på det eldgamle slakterhuset i belgiske Gent.

Lyste Luther i bann Her får du også servert den lokale retten watersooi. Dette var livretten til den mektige tysk-romerske keiser Karl V (1500-1558), som selvsagt ble født i Gent.

Den driftige karen var den siste keiseren som ble kronet av paven.

KLENODIUM: Det gamle slakterhuset i Gent ligger midt i byen, omgitt av gamle kanaler og moderne trikker. Foto: EIVIND PEDERSEN
ELDGAMMELT: Denne eldgamle fresken på veggen i slaktehuset ble tilfeldigvis oppdaget etter at den i mange år hadde vært overmalt. Foto: EIVIND PEDERSEN
POPULÆR: Veerle Depouillon viser hva som er turistenes favoritt - et utvalg av lokale kjøttvarer, ost, sennep og selvsagt «verdens beste øl». Foto: EIVIND PEDERSEN
SMAK: De belgiske gin- og genevertypene er kjent for sin kraftige smak, forteller promotor Myriam Closse. Legg forøvrig merke til spekeskinkene som henger til tørk i det eldgamle taket i slakterhuset i Gent. Foto: EIVIND PEDERSEN
DAGENS: Promotør Myriam Closse byr på dagens rett; ost- og sennepsfylt kylling, pakket i lokal spekeskinke. Foto: EIVIND PEDERSEN
LOKAL: Veerle Depouillon strør litt finhakket persille over en av regionens mest typiske retter: waterzooi. Foto: EIVIND PEDERSEN
HUMOR: Navnet på dette serveringssteder tyder på at her har det skjedd alvorlige ting i gamle dager. Foto: EIVIND PEDERSEN
SPESIALITET: Waterzooi er en typisk lokal rett i Gent. I våre dager lages den med kylling som basis Foto: EIVIND PEDERSEN
GAVEPAKKE: Pakker med lokale produkter har slått veldig godt an, ikke minst som julegaver. Foto: EIVIND PEDERSEN
GAVEPAKKE: Pakker med lokale produkter har slått veldig godt an, ikke minst som julegaver. Foto: EIVIND PEDERSEN
STERK: Gent er kjent for sine sennepstradisjoner, som strekker seg helt tilbake til 1700-taller. Foto: EIVIND PEDERSEN
VELFYLT: Denne kyllingen er tilberedt med lokal spekeskinke og er stappet med ost og sennep. Foto: EIVIND PEDERSEN
SÆREGENT: For å bli litt kjent med regionens spesialiteter, er denne tallerkenen et naturlig valg. Foto: EIVIND PEDERSEN
FAVORITT: For fem euro får du denne retten, bestående av lokale lekkerier som kjøtt, ost, sennep og naturligvis et glass med «verdens beste øl». Foto: EIVIND PEDERSEN
SNADDER: Såvel kaffen som de søte fristelsene er fremstilt av lokale produsenter i Gent-området. Foto: EIVIND PEDERSEN

Det var han som innkalte Martin Luther til møte, der Luther ble lyst i bann.

Veide hekser Keiser Karl V var også konge i Spania i perioden 1516-1556.

Han skrev seg inn i historiebøkene da han satte opp en offentlig vekt i nederlandske Oudewater.

Der kunne kvinner som var mistenkt for hekseri, få avgjort sin sak. Etter at en gruppe aktede borgere hadde gjettet hennes vekt, var det vekten som avgjorde skjebnen.

Ettersom hekser var kjent for å veie lite, ellers kunne de ikke fly, så ble hun avslørt dersom hun veide mindre enn antatt.

BY I BELGIA: Universitetsbyen Gent er en usedvanlig vakker by. I middelalderen var den Europas største by, sammen med Paris. Byen preges av gammel arkitektur, ettersom den har unngått krigsødeleggelser. Foto: EIVIND PEDERSEN
BY I BELGIA: Universitetsbyen Gent er en usedvanlig vakker by. I middelalderen var den Europas største by, sammen med Paris. Byen preges av gammel arkitektur, ettersom den har unngått krigsødeleggelser. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Slik oppsto uttrykket «veid og funnet for lett».

Under maling I våre dager er det både lokal mat og et gammelt maleri som vekker størst begeistring når regionen skal markedsføre sine lokale spesialiteter.

Den største attraksjonen står ikke en gang på programmet. Ved en tilfeldighet ble det oppdaget at den ene veggen skjulte en overmalt freske - fra 1448.

- Her var en gang et lite, katolsk kapell. Den fargerike tegningen utgjorde altertavlen. Etter restaureringsarbeid er tegningen atter synlig og viser Jesus fødsel, forteller Myriam Closse.

Hun jobber på statslønn med å markedsføre lokale spesialprodukter fra provinsen Øst-Flandern.

Bortgjemt attraksjon Hun smiler litt når hun forteller om altermaleriet.

KLENODIUM: Det gamle slakterhuset i Gent ligger midt i byen, omgitt av gamle kanaler og moderne trikker. Foto: EIVIND PEDERSEN
KLENODIUM: Det gamle slakterhuset i Gent ligger midt i byen, omgitt av gamle kanaler og moderne trikker. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Ikke langt unna ligger St. Bavo-katedralen som huser den gedigne turistattraksjonen «Guds lam», malt av van Eyck-brødrene på 1500-tallet.

- Den bortgjemte fresken på slakteriet er kanskje en enda større attraksjon, sier hun.

Tørker skinker Nå er det de lokale håndverksproduktene som blir markedsført i den store og kjølige hallen.

Fortsatt henger dusinvis av spekeskinker til tørking i det eldgamle treverket under taket.

- Materialene kom i sin tid fra England. Nå skriker konstruksjonen etter restaurering, men pengene sitter langt inne hos myndighetene, sier Closse og sukker.

Italiensk metode I et moderne glasshus, som dekker halvparten av hallen, får du servert både lunsj- og middagsretter som er laget av lokale råvarer.

ELDGAMMELT: Denne eldgamle fresken på veggen i slaktehuset ble tilfeldigvis oppdaget etter at den i mange år hadde vært overmalt. Foto: EIVIND PEDERSEN
ELDGAMMELT: Denne eldgamle fresken på veggen i slaktehuset ble tilfeldigvis oppdaget etter at den i mange år hadde vært overmalt. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Her finner du også enkeltprodukter og gavepakninger med diverse produkter, noe som er spesielt populært å gi som julegaver.

- I vår region lages spekeskinker etter samme prinsipp som italiensk parmaskinke. Våre skinker, som kalles gandaskinke, er minst like gode, påstår markedsføreren.

Spesielt for turistene serveres en egen tallerken med diverse kjøtt- og pølseprodukter, ost, sennep, og selvsagt et glass Tripel Karmeliet-øl, som er et Gent-produsert øl med over åtte prosent alkohol.

Pris: Fem euro.

Oppdaget helt tilfeldig Gents største attraksjon bak et lag med maling i det gamle slakterhuset

- Turistene spør helst etter sennep og øl, forteller Closse.

Vintergodteri Noen eldgamle produkter har også gjenoppstått.

Et eksempel på dette er «snøballer», som bare selges i perioden fra oktober til april.

- Dette er gammelt fattigmannsgodteri, laget av margarin og dekket av tynn sjokolade. Det tåler faktisk ikke sommervarme, forklarer Closse.

Stoler på bøndene Hun mener den økende etterspørselen etter lokale produkter skyldes at folk flest ønsker å gå tilbake til det gamle og ekte, noe som gir kortreiste produkter ekstra tillit.

- Kundene vet at de får kvalitetsvarer, noe som gir inspirasjon til å gi produsentene enda større stolthet og lyst til å utvikle produktene, sier Closse.