Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Eksplosiv økning i Norge

Oppdaget veggedyr som kravlet over setene - besetningen nektet å fly

Økende problem flere steder i verden - også i Norge.

EVAKUERTE FLY: Da besetningen oppdaget veggedyr som «kravlet over setene» i et British Airways-fly som skulle ta av fra Heathrow, nektet de å være med. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
EVAKUERTE FLY: Da besetningen oppdaget veggedyr som «kravlet over setene» i et British Airways-fly som skulle ta av fra Heathrow, nektet de å være med. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange er veggedyr det store marerittet. De små, nesten usynlige dyrene som sniker seg med i bagasjen din etter et hotellopphold i utlandet og tar bolig i ditt eget hus eller leilighet.

BEHANDLING: Runar Heed i Oslo Skadedyrkontroll i gang med å behandle et rom for veggedyr. Foto: Oslo Skadeyrkontroll
BEHANDLING: Runar Heed i Oslo Skadedyrkontroll i gang med å behandle et rom for veggedyr. Foto: Oslo Skadeyrkontroll Vis mer

Flere steder i verden er utbredelsen av veggedyrene økende, og særlig i USA er oppmerksomheten stor.

Og du kan finne veggedyrene på de utroligste steder. Nylig ble et fly fra selskapet British Airways «evakuert» i London før avgang til Ghana fordi besetningen nektet å bruke flyet. De hadde nemlig observert veggedyr i noen av setene.

Det skriver Condé Nast Traveler og flere andre medier.

Besetningen forlot flyet bare minutter før avgang fra Heathrow. Passasjerene måtte vente i fire timer før British Airways fikk gjort klart et reservefly.

British Airways har selv bekreftet episoden, og sier i en uttalelse til Yahoo News UK:

- Våre passasjerers komfort er høyeste prioritet, så med en gang dette sjeldne tilfellet ble konstatert på Heathrow, tok vi det aktuelle flyet ut av trafikk øyeblikkelig.

Øker i Oslo

Veggedyr er på ingen måte noe tropisk eller eksotisk fenomen. Dyrene lever like godt i Norge som i tropene. Det har ikke minst Oslo Skadedyrkontroll erfart.

SJEKK UNDER SENGA: Ekskrementer etter veggedyr synes som svarte prikker på undersiden av madrassen eller senga. Foto: Folkehelseinsituttet
SJEKK UNDER SENGA: Ekskrementer etter veggedyr synes som svarte prikker på undersiden av madrassen eller senga. Foto: Folkehelseinsituttet Vis mer

- Oppdragsmengden er økende. Det er det ingen tvil om, sier Runar Heed i Oslo Skadedyrkontroll til Dagbladet.

Han har jobbet med skadedyrbekjempelse i ti år, og sier at det i begynnelsen var snakk om en slik jobb i måneden.

- Nå har vi veggedyr-oppdrag ukentlig, sier han.

De fleste tilfellene kan relateres til reiser.

- Det er gjerne et oppsving etter ferier, men vi har oppdrag året rundt. Mange oppdager ikke dyrene før etter ei god stund. Da kan de også være vanskeligere å bekjempe, sier Heed.

Reisevirksomhet

- De fleste tilfellene stammer fra dyr som har blitt med hjem etter overnattingsturer, men vi har også flere eksempler på at veggedyrene har spredd seg fra leilighet til leilighet i for eksempel bygårder, sier han.

- Er disse dyrene vanskelig å ta knekken på?

- Det avhenger av hvor lenge de har vært til stede, og hvordan leiligheten er utformet. Oppdager du veggedyr rett etter ei reise og bor i en ny leilighet med betonggulv, er de relativt enkle å fjerne med en behandling.

- Har de derimot fått leve uforstyrret over en lengre periode, noen måneder, er de blitt mange flere. Og er leiligheten i tillegg utstyrt med for eksempel tregulv med masse sprekker, er det vanskeligere å få bukt med dem. Da kreves det mer intensiv behandling. Vi kjører blant annet mange møbler til frysebehandling, og har også måttet rive lettvegger for å komme dyrene til livs, sier Heed.

Stjerner ingen hindring

Nordmenn reiser mer enn noensinne, og slik sett er det ikke unaturlig at det kommer flere veggedyr til landet som blindpassasjerer.

Men det finnes forholdsregler.

BØR UNNGÅS: Denne krabaten vil du helst ikke ha med deg hjem. Men stadig flere har det. Veggedyrene blir mer og mer vanlig i Norge. Foto: Hallvard Elvem / Folkehelseinstituttet
BØR UNNGÅS: Denne krabaten vil du helst ikke ha med deg hjem. Men stadig flere har det. Veggedyrene blir mer og mer vanlig i Norge. Foto: Hallvard Elvem / Folkehelseinstituttet Vis mer

- Det viktigste er å sjekke hotellet når du sjekker inn. Bruk lommelykta på mobilen og lys under senga. Se på treverket på sengeramma eller under madrassen. Dyrene ser du neppe, men ser du svarte prikker tyder det på at det er ekskrementer fra veggedyr. Da er det bare å gå ned i resepsjonen og bytte rom snarest. Og husk at veggedyr kan du finne på alt fra enkle herberger til dyre luksushotell. De bryr seg ikke om hvor mange stjerner hotellet har, sier Heed.

- Hvordan merker man veggedyr?

- Den lommelyktsjekken er viktig. Men våkner du om morgenen med kløende stikk på kroppsdeler som har ligget utenfor dyna, kan det også være en god indikasjon, sier Heed.

Problem i USA

Veggedyr er internasjonale, men et såpass stort problem at de små krypene får stadig mer medieomtale.

Reisenettstedet Condé Nast Traveller offentliggjorde nylig statistikk over de ti verste byene for veggedyr i USA. Lista er utarbeidet av skadedyrbekjemperen Orkin.

Her er byene med flest tilfeller av veggedyr i USA fra 1. desember 2016 til 30. november 2017:

  1. Baltimore
  2. Washington, D.C.
  3. Chicago
  4. Los Angeles
  5. Columbus, Ohio
  6. Cincinnati
  7. Detroit
  8. New York
  9. San Francisco/Oakland/San Jose
  10. Dallas/Fort Worth

400 prosent økning

Folkehelseinstituttets tall underbygger tendensen også i Norge. Fra 2007 til 2015 registrerte instituttet 400 prosent økning i bekjempelsen av veggedyr.

Her kan du lese Folkehelseinstituttets råd om hvordan du unngår veggedyr, og hva du bør gjøre om du skulle være så uheldig å få de i hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!