Oppe i skyene på Olympus-fjellet trodde grekerne at gudene utkjempet store slag

Hellas' høyeste fjell er i sentrum av gresk mytologi.

(Dagbladet): Den spisse fjelltoppen, ofte innhyllet i skyer og tåke, har fascinert innbyggerne nord i Hellas i tusener av år.

I dag er området en nasjonalpark med bratte turstier gjennom furuskog, som passer både til kortere turer og til flere dagers opphold i fjellområdet. Fjellet ligger en times kjøretur utenfor Thessaloniki, og om lag fire timer fra Athen.

Gudenes hjem I den greske mytologien er Olympus-fjellet i sentrum. På de høyeste toppene bodde ifølge myten de tolv olympiske gudene, mens andre mytologiske figurer holdt til i den frodige skogen under.

Zevs hadde sin trone på toppen som i dag er kjent som Stephani. Han fikk sin status som gudenes konge gjennom en rekke kriger og slag mot mektige fiender.

Ett av disse er slaget mot gigantene, som ifølge legenden nesten klarte å klatre opp fjellsiden før de ble beseiret.

Mange turmuligheter Siden den tid har fjellet blitt brukt til jakt, dyrehold og siden 1950-tallet til rekreasjon og fjellsport. I dag finnes det et nettverk av turruter på over 160 kilometer med stor variasjon i vanskelighetsgrad, ifølge fjellguiden Olympus Climbing.

Det finnes også flere store og godt utbygde fjellhytter som tilbyr overnatting, en god middag før eller etter klatringa, og gode tips og råd.

De aller fleste starter turen til Olympus-fjellet i Litochoro, en liten og hyggelig by om lag 90 kilometer fra Thessaloniki. Mange kjører også opp til Prionia, det høyeste punktet i fjellet du kan nå med bil, og herfra kan erfarne klatrere nå toppen på en dag.

Tilba gudene på fjellet Olympus-fjellets høyeste topp heter i dag Mytikas (2917 moh), og var tidligere kjent som Pantheon, gudenes møtested. Den siste turen opp til toppen her er litt mer teknisk utfordrende å gå enn resten av fjellet, og ikke alle turgåere velger det.

Mytikas ble besteget for første gang i nyere tid i 1913. Men kilder fra 100-tallet etter Kristus beskriver hvordan grekerne jevnlig besteg en annen av fjellets høyeste topper, og det er også oppdaget et hellig sted for Zevs som stammer fra tidlig kristen tid. Siden 2004 har Olympus Maraton blitt arrangert til minne om disse pilgrimsturene.

Løpet på 44 kilometer hvor man klatrer over 2800 høydemeter, starter på det hellige stedet Dion. Ruinene av templer og teatre her er verdt et besøk hvor man kan lære mer om kulturen rundt tilbedelsen av gudene. Og hvis man er sliten etter fjellturen, er det en kort vei ned til sjøen for et forfriskende bad.

DEN HØYESTE TOPPEN: I den greske mytologien var Olympus-fjellets høyeste topp, som i dag kalles Mytikas, sett på som gudenes samlingssted. Toppen er ofte innhyllet i tåkeskyer. Alle foto: Hilde Marie Tvedten
GRØNNE STIER: Turstiene oppover går gjennom tett furuskog og over elver.
SEVERDIGHETER: I nærheten av Prionia, der mange starter turen opp mot Mount Olympus, ligger Agios Dionysys-klosteret som ble grunnlagt i 1542. Om lag en halv times gange fra klosteret ligger en hellig kilde som pilgrimer besøker daglig.
SOLOPPGANG: På overnattingsstedet Spilios Agapitos (Refuge A) står man opp tidlig for å få med seg mest mulig av dagen i fjellet.
VAKKERT: Veien opp mot toppen er tung, men utsikten er fantastisk.
OVERNATTING I HØYDEN: Muldyr frakter forsyninger opp til hytta Christos Kakalos (Refuge C) 2650 moh. Dette er ett av ni steder med overnattingsmulighet i fjellområdet.
VARIERT: Olympus-fjellet har 52 fjelltopper, dype daler og skoger med et stort biologisk mangfold.
SPESIELLE FORMASJONER: Helt øverst opp mot toppen Mytikas er det en rekke spesielle fjellformasjoner.
FRA ANDRE SIDA: Utsikten mot toppen fra «Musenes platå», hvor det ligger to overnattingssteder.
DET MYTISKE FJELLET: Fra slettene nedenfor fjellet har grekerne sett opp mot Olympus-fjellet i tusener av år. Fjellet har en spesiell beliggenhet, en enslig topp bare 18 kilometer fra sjøen.