Opplev London uten å tømme lommeboka

Her er lista over ting du ikke trenger å betale for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LONDON (Dagbladet): Å være turist i London kan være en kostbar affære. Spesielt hvis man reiser med hele familien.

Men visste du at den britiske hovedstaden kan by på massevis av gratis opplevelser for store og små?

Det er helt genialt Som student har man ikke akkurat flust med penger. Emily Burchell (22) og Yasmine Smith (23) reiser likevel til London for å få med seg siste nytt.

Dagbladet møter venninnene i Covent Garden. Det er lørdag formiddag, og det myldrer med mennesker rundt oss.

- Er det ikke fantastisk? Her finner man gatemusikanter, gjøglere og folk som hopper på trampoline. Det er alltid noe som skjer, og det elsker vi. Penger koster det heller ikke, sier jentene, som kommer fra byen Crawley i West Sussex.

I dag har de tatt turen til London for å få med seg hva hovedstaden har å by på av gratistilbud.

- Vi studerer og har jobber på si, men økonomien er nokså begrenset. Da gjelder det å benytte seg av det som ikke koster noe. Hvis man gjør research, er det faktisk veldig mye man ikke trenger å betale for. Det er helt genialt, mener Emily og Yasmine.

Gratis konsert På Royal Festival Hall ved Southbank sitter Thierry Mulhauser (26) og Katharina Zimmermann (22) dypt konsentrert.

Dagens klassiske konsert kom de over ved en tilfeldighet.

- Egentlig skulle vi ha lunsj i sola, men plutselig fikk vi se en plakat som reklamerte for gratis konsert. Da bestemte vi oss for å spise innendørs og få med oss musikken, sier studentene fra henholdsvis Sveits og Tyskland.

- Vi har bare bodd i London i seks måneder, men har allerede lagt merke til at det er mye man kan gjøre gratis. Det fine med denne byen er at du finner kultur på hvert gatehjørne. At man ikke trenger å betale, er perfekt for oss som ikke har så mye penger, sier vennene.

London uten en penny Dagbladet har laget en oversikt for deg som vil se London uten å tømme lommeboka.

Operasang, gateteater og svimlende utsikt?

Alle disse tingene er mulig uten å bruke en eneste penny:

Gateteater og operasang Covent Garden er alltid full av liv og røre. Plassen ved Operaen, midt i London sentrum, kan tilby gratis underholdning i helgene.

Her står nemlig skuespillere, musikanter og gjøglere i kø for å opptre. Det eneste du trenger å gjøre, er å møte opp en lørdag eller søndag formiddag.

Dermed gjenstår det bare å rusle mellom de mange bodene og få med seg det som skjer. En fin gratis-opplevelse.

Svimlende utsikt Pariserhjulet London Eye tar deg opp i høyden, men koster penger. Hva med å prøve et rimeligere alternativ?

Gå til Primrose Hill for eksempel. Derfra har du storslått utsikt over hele byen. Dessuten kan du få øye på en eller flere av områdets kjente innbyggere.

Jude Law, Kate Moss og Ewan McGregor er blant stjernene som bor i Primrose Hill. Londons skyline kan også nytes fra Oxo Tower ved Southbank og takterassen på shoppingsenteret One New Change.

Park-piknik Når sola skinner, er det lite som kan sammenlignes med å gå tur i Londons vakre parker. Hyde Park har alle hørt om, sikkert også Kensington Gardens.

Den britiske hovedstaden har en rekke andre flotte grøntområder også. Fra Notting Hill til Themsen er det massevis å velge mellom.

Hvorfor ikke ta dra på piknik i Green Park ved Piccadilly eller St. James' Park foran Buckingham Palace? Lunsj med utsikt er aldri å forakte.

Fargerikt vaktskifte Befinner du deg i nærheten av Buckingham Palace, kan det være verdt å få med seg det tradisjonsrike vaktskiftet som foregår daglig (klokka 11.30) i perioden mai til august.

Nøkkelseremonien i Tower of London (klokka 21.30) er også en fin opplevelse.

<strong>FORNØYDE:</strong> Emily Burchell (22) og Yasmine Smith (23) reiser til London to ganger i måneden. -  Det spinkle budsjettet vårt går til klær og hår, så gratis opplevelser er helt topp, ler jentene. Foto: MARIANNE WIE
FORNØYDE: Emily Burchell (22) og Yasmine Smith (23) reiser til London to ganger i måneden. - Det spinkle budsjettet vårt går til klær og hår, så gratis opplevelser er helt topp, ler jentene. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Vær imidlertid ute i god til med å reservere gratisbilletter til sistnevnte, da mange ønsker å få med seg dette.

Dra på TV-innspilling Hvis du planlegger London-turen, er det en rekke TV-innspillinger du kan være med på gratis.

Dette gjelder britiske produksjoner som «The Graham Norton Show», «Alan Carr: Chatty Man» og «Ant & Dec's Saturday Night Takeaway».

Også norske kjenninger som «Skavlan» (produseres i London for å lokke til seg enda flere internasjonale celebriteter).

Akademisk lunsj University College London (UCL) har 25 000 ansatte og studenter, og er dermed større enn de fleste britiske universiteter.

Professorene ved UCL holder gratis forelesninger året rundt. Hvis du ønsker en annerledes lunsj og vil lære noe i samme slengen, kan dette være midt i blinken.

Forelesningene holdes i Darwin Lecture Theatre.

Kunst og kultur Å dra på museum i London er ofte gratis. Du kan utforske British Museum, Natural History Museum og Science Museum uten å betale ett eneste pund.

Det samme gjelder gallerier som Tate Britain, Tate Modern og National Gallery.

Tate Britain og Tate Modern kan skilte med mesterverker fra 1500-tallet og fram til i dag, mens National Gallery ved Trafalgar Square rommer et imponerende utvalg med kunst fra tidlig 1900-tall og fram til nå.

Klassisk musikk Ved lunsjtider er det klassisk gratiskonsert i St. Martin in the Fields-kirken på Trafalgar Square.

Det er en oase for deg som ønsker en pause fra London-støyen. På Royal Festival Hall er det også mye som skjer.

Konserthallen, som ligger ved Southbank, har en rekke musikalske innslag for deg som ikke ønsker å åpne lommeboka. Les på hjemmesiden deres angående tidspunkt.

Se kjendiser På Leicester Square har de største filmene premiere, og dermed kommer også de største stjernene hit.

<strong>KREATIV DANS:</strong> Profesjonelle dansere opptrer i fargerike kostymer til glede for hundrevis av tilskuere. Foto: MARIANNE WIE
KREATIV DANS: Profesjonelle dansere opptrer i fargerike kostymer til glede for hundrevis av tilskuere. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Om du befinner deg i London og har ønske om å se filmheltene dine i levende live, kan det anbefales å ta turen til Leicester Square.

Ta med kamera, vær tidlig ute og forbered deg på store folkemengder. Sjekk på forhånd når filmene har premiere.

Bondegård i byen Hva med å gjøre noe annerledes med de aller minste?

London har flere bondegårder der du kan hilse på sauer, geiter, høner, kaniner og ri på ponny. Kanskje ikke det man forbinder med en storbyferie, men morsomt likevel.

En av de mest populære er Vauxhall City Farm i Tyers Street ved Vauxhall t-banestasjon.

Mudchute Park and Farm er et annet alternativ. Hit kommer du enklest ved å ta Dockland-toget fra Tower eller Bank.

• Les også: Her er den ekte fotballen.

<strong>KLASSISK:</strong> Gå innom St. Martin in the Fields-kirken hvis du befinner deg i nærheten av Trafalgar Square. Her holdes det daglige gratiskonserter. Foto: MARIANNE WIE
KLASSISK: Gå innom St. Martin in the Fields-kirken hvis du befinner deg i nærheten av Trafalgar Square. Her holdes det daglige gratiskonserter. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer