Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Oppsikts­vekkende funn om julestemning

Dansk forskning.

STORE FORSKJELLER: Danske forskere har «funnet» julestemningen i hjernen. Foto: Anders Hougaard
STORE FORSKJELLER: Danske forskere har «funnet» julestemningen i hjernen. Foto: Anders Hougaard Vis mer

(Dagbladet): Mange jakter i disse dager på julestemningen. Mandariner knaskes, juledekorasjonene hentes fram og adventslys tennes i håp om å kjenne barndommens kriblinger innta kroppen.

Men hva er egentlig denne julestemningen vi alle higer etter? Forskere ved danske Rigshospitalet har undersøkt saken nærmere.

Konklusjonen har overrasket både dem selv og andre: Julestemning er noe konkret og målbart. 

Økte blodtilstrømningen Forskerne MR-scannet hjernen til ti personer som feirer jul og ti personer som ikke har noe forhold til høytiden. Personene har blitt vist både hverdagslige bilder og fotografier av julerelaterte ting som nisser, juletrær og julegaver. 

Testen viste at utslagene i hjernen varierte veldig mellom de to gruppene når de ble vist julebildene. Resultatene er publisert i den anerkjente British Medical Journal

Fysikeren Bryan Haddock, som deltok i forskningen, legger ikke skjul på at resultatet var uventet.

- Vi så at reaksjonen blant personene i «julegruppa» var annerledes. Resultatet overrasket oss. Vi så at julebildene økte blodtilstrømningen i deler av hjernen, sier han til Dagbladet.

Migreneforskning I utgangspunktet var undersøkelsene del av migreneforskning. 

- Vi måtte gi forsøkspersonene noe å se på mens de ble scannet, og det var der ideen om å vise fram julebilder dukket opp. De så på rundt 80 bilder mens de ble scannet, vanlige bilder og julerelaterte bilder. Etterpå spurte vi personene hvilke forhold de har til jula.

- Betyr resultatene at julestemningen er noe konkret, noe målbart?

- Ja. Man kan selvfølgelig ikke få hele julemagien over i målinger, men vi kan måle de fysiologiske endringene i hjernen, sier Haddock. 

Kattunger og familiemedlemmer Leder for norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, mener det danske teamet har gjort spennende funn.

-  Funnene i studien var tydelige. Dette har  ikke har vært undersøkt på samme måte før. Det viser at det skjer en aktivering i noen nettverk i hjernen når man ser bilder som kan gi julestemning.

Aamodt understreker at det er viktig å utføre kontrollstudier før man gjør videre konklusjoner. Hun tror ikke at utslagene er spesifikke for julestemning.

BILDER: Forsøkspersonene ble blant annet vist disse bildene. Foto: Privat
BILDER: Forsøkspersonene ble blant annet vist disse bildene. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tror heller det er knyttet til reaksjoner som skjer i hjernen som skjer når glade og nostalgiske følelser aktiveres. Hvis det var noe annet som gir litt tilsvarende følelser, vil man antakeligvis gjøre ganske like funn.

Det trekker også forfatterne av studien fram. Fysiker Haddock utelukker ikke at man vil kunne se tilsvarende utslag dersom en person blir vist bilder av en kattunge eller et familiemedlem.

- Det er mulig. Siden vi bare testet med julebilder er det det eneste vi kan si med sikkerhet. Vi vil gjerne gjøre forsøket igjen med en annen testgruppe, sier han.  

Flere mulige hjerneutslag Aamodt trekker fram at julestemningen vil kunne gjøre utslag på flere deler av hjernen.

- Her er det et synsinntrykk, så det er områder i hjernen som kommuniserer med synsbanene og synsbarken som blir aktivert. Dersom personene ble eksponert for spesielle julelukter, ville luktbarken på undersiden av pannelappen i hjernen og områder i tinninglappene lyst opp. Hvis det var en julesang, ville man fått reaksjoner i hørselsbarken i tinninglappene, sier hun.

- Betyr det at julestemning er en fysisk tilstand?

- Ja, vi ser at det fysiske reaksjoner i hjernen når personer opplever julestemning. Funksjonell MR er en metode som brukes i hjerneforskning og kan bidra til at vi forstår mer av hva som skjer i hjernen ved ulike følelser, sinnstemninger og også sinnslidelser. 

- Er julestemning viktig for oss?

- Ja, for mange er det nok det. Julestemning vekker gode følelser hos mange. Tradisjon, rotfølelse, og bindingen til familien er sentrale elementer i julen for mange . Dette gjelder de som har positive juleminner. For de med dårlige erfaringer med julefeiring vil det kanskje være stikk motsatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media