GØY PÅ LANDET: Den arkitekttegnete eneboligen i Enebakk har en himmelsk utsikt over skogkledde åser.  Foto: Nils Petter Dale
GØY PÅ LANDET: Den arkitekttegnete eneboligen i Enebakk har en himmelsk utsikt over skogkledde åser. Foto: Nils Petter DaleVis mer

Oppsiktsvekkende villa i Enebakk

Synes du den er spennende utvendig, så bare se inni.

Den arkitekttegente villaen på 190 kvadratmeter ligger sydvestvendt i en ganske bratt skråning.

Huset, som kalles Villa Fredriksen etter den entusiastiske byggherren, har vidt utsyn over Ekebergdalen i Enebakk kommune og de skogkledde åsene bak. Dette er oppsiktsvekkende arkitektur som ikke unnlater å sette spor både hos beboere og i omgivelsene.

Sol og beboere i sentrum - Visjonen for huset var å sette beboerne i sentrum slik at de får nyte at solen og dagslyset flytter seg rundt omkring boligen.

- Her slippes det maksimalt med lys inn i ett og ett rom ettersom dagen går, forteller arkitekt Atle Geving i Full Tank arkitektur. Han står også blant annet bak rehabiltering av et sveitserstilhus i Arendal og et gammelt meieri i Enebakk.

Jord og himmel Formen på dette moderne huset er både himmelstrebende og jordnær.

Kommer du litt nærmere ser du at både hovedhuset og garasjen som ligger ved er bygget i samme stil og med spennende materialer.

TÅRNHUSET: Fra baksiden ser vi hvordan loftsstuen ligger som et eget rom på toppen av boligen.  Foto: Nils Petter Dale
TÅRNHUSET: Fra baksiden ser vi hvordan loftsstuen ligger som et eget rom på toppen av boligen. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Her er det både tjæret gran, mur, aluminium, glass og kobber lett synlig på utsiden av bygningene.

Tilpasset landskapet - Jeg ville tegne et hus som formet seg etter hele landskapsrommet på stedet, altså ikke bare topografien og horisonten her på tomten i Ekeberdalen, utdyper Geving.

Uten grenser - Villa Fredriksen er tenkt som objekt i en større sammenheng. Her ville jeg bryte ned barrierene mellom utearealene og det innvendige i huset, forteller arkitekten.

Stilrene interiører Innredningen er også spesiell og skulle matsje huset som hånd i hanske.

Her er det møbler og bord fra Holedesign og designer Roger Sveian, Norway Says-sofa fra L.K. Hjelle pluss stereo fra Kontrapunkt og kunst signert Tony J. Larson.

Prikken over i-en Designstolklassikere i stålnetting av Harry Bertoia og Vitra-gyngestoler i plast av Charles Eames samt Deltalight-lamper fra Lightcom er også med på å sette prikken over i-en på interiørene.

Glimt av lykke Fra de fleste rommene får du små glimt av fasaden.

Og fra de lerketrekledde terrassene og plattingene på alle tre plan får eierne nok av ute- og utsiktsplass.

Fra loftsstuen er det milevid utsikt mot lave åser og bølgende skogsterreng.

Trappen er et syn Den kule trappen som arkitekten tegnet til huset er en attraksjon i seg selv.

HIMMELSK: Stuen i midtetasjen strekker seg intenst mot lyset. Huset er kledd med tjæret gran, lerk, aluminium, glass og kobber.  Foto: Nils Petter Dale
HIMMELSK: Stuen i midtetasjen strekker seg intenst mot lyset. Huset er kledd med tjæret gran, lerk, aluminium, glass og kobber. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Den går lett og luftig gjennom alle tre etasjer og er laget av blant annet av små klosser i vokset furu. Sammen med de store, skinnende veggflisene med et livaktig mønster og lysspill i, ble trapperommet til en oppkvikkende opplevelse.

Storblomstrende kjøkken Kjøkkenet ligger som en egen, åpen og luftig sone like ved siden av trappen. Den deles av fra trapperommet med en høy og smal peis med glass til tre sider.

Den er for øvrig kledd med samme type store Höganes-fliser som hele veggen i trapperommet. Med dette grepet skapes det en sammenheng mellom de ulike sonene i den mellomste etasjen.

En drømmekunde Arkitekten understreker betydningen av den frie holdningen til den kunst- og kulturopptatte byggherren Freddy Fredriksen. Han var en drømmekunde som ville ha et hus med store rom og mye glass.

- Med slike kunder kan man komme langt, mener Atle Geving.

Fast i klypa Byggherre og arkitekt delte for øvrig også gleden av å benytte gode materialer som varer. Nettopp derfor fikk huset fikk tak og takrenner i kobber; et vakkert metall som bare blir finere med tiden.

Berikende kontraster Atle Geving var i tillegg bevissst på å bygge huset av materialer som står i kontrast til hverandre. Dette er forklaringen på at den mørke ytterkledningen står i et tydelig spenningsforhold til husets gjennomført lyse indre.

Alle innertak er belagt med akustiske plater.

For folk flest - Jeg satte beboerne i sentrum for solens bevegelse omkring i rommene. Jeg så faktisk på de kritthvite veggene som instrumenter for å avlese solens vandring i løpet av døgnet.

ENORMT MED HIMMEL: Det er utsyn fra alle oppholdsrom og nivåer i huset. Det luftige trapperommet ligger midt i boligen.  Foto: Nils Petter Dale
ENORMT MED HIMMEL: Det er utsyn fra alle oppholdsrom og nivåer i huset. Det luftige trapperommet ligger midt i boligen. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

- Jeg mener denne typen åpen arkitektur i langt større grad burde gjøres tilgjengelig for folk flest, sier arkitekten til Bonytt.no.

Innovativ og kjempestilig Da byggeprosjektet sto ferdig i 2008 uttalte ordføreren i Enebakk Tore Tidemann at han var svært begeistret for måten dette spektakulære prosjektet tilpasset seg den stort sett tradisjonelle byggeskikken i kommunen.

Det samme mente byråd for byutvikling i Oslo, Merete Agerbak-Jensen.

Om boligen: Boligareal: 190 kvm
Bruttoareal: 235 kvm
Aluminiumsprofiler, glass og rekkverk fra Arcsys.
Armaturerer fra Hans Grohe
Fliser fra Høganäs Byggkeramikk
Stuetapet fra J. Sveen Agenturer
Tregulv fra Bambus Norge
Belysning fra Lightcom
Lakkerte Schüco aluminiumsvinduer fra Panoramasystem
JKE kjøkken fra Kjøkkenspesialisten

Les også: Er dette Stavangers mest gjennomførte hus?
Dette tilbygget har du ikke sett maken til
Slik renser du innsausa grillrister
Det kuleste huset i skogen

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

STILLEROM:Fra loftsstuen er utsikten over de lave åsene noe for seg selv. Dette rommet er et sted for stille kontemplasjon.  Foto: Nils Petter Dale
STILLEROM:Fra loftsstuen er utsikten over de lave åsene noe for seg selv. Dette rommet er et sted for stille kontemplasjon. Foto: Nils Petter Dale Vis mer
SPENSTIG MIKS: Fra stuen i mellomste etasje ser vi oppover trappen. Loftsstuen med den enorme utsikten ligger som en egen enhet i tredje og øverste etasje.Foto: Nils Petter Dale
SPENSTIG MIKS: Fra stuen i mellomste etasje ser vi oppover trappen. Loftsstuen med den enorme utsikten ligger som en egen enhet i tredje og øverste etasje.Foto: Nils Petter Dale Vis mer
SONE FOR TRIVSEL: Med kjøkkenøya midt i rommet og glass hele veien rundt samt fyr på peisen er dette kjøkkenet et sted for trivsel.  Foto: Nils Petter Dale
SONE FOR TRIVSEL: Med kjøkkenøya midt i rommet og glass hele veien rundt samt fyr på peisen er dette kjøkkenet et sted for trivsel. Foto: Nils Petter Dale Vis mer
RENSKRAPET: Badet i mellomste etasje er renlinjet, elegant og med overlysvindu.  Foto: Nils Petter Dale
RENSKRAPET: Badet i mellomste etasje er renlinjet, elegant og med overlysvindu. Foto: Nils Petter Dale Vis mer
FULL TANK FOR FOLK FLEST- Jeg mener at  arkitektur som slipper inn lys og landskap inn i huset burde være lettere tilgjengelig for de mange, sier Atle Geving i Full Tank.  Foto: Nils Petter Dale
FULL TANK FOR FOLK FLEST- Jeg mener at arkitektur som slipper inn lys og landskap inn i huset burde være lettere tilgjengelig for de mange, sier Atle Geving i Full Tank. Foto: Nils Petter Dale Vis mer