Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Oppskrift: Det beste tilbehøret til kalkun

Mange til middag? Tilbehøret du kan lage allerede i dag!

LAG TILBEHØRET DAGEN FØR: Spar deg selv for tid og stress ved å lage tilbehøret allerede i dag. Det kan varieres i det uendelige, her får du Craig Whitsons beste sideretter.  Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
LAG TILBEHØRET DAGEN FØR: Spar deg selv for tid og stress ved å lage tilbehøret allerede i dag. Det kan varieres i det uendelige, her får du Craig Whitsons beste sideretter. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Det er mye tilbehør som følger med en kalkunmiddag, og mange stresser med å rekke alt i tide.

- Mitt beste tips når man skal lage mat til mange, er å lage stuffing og annet tilbehør dagen før. Da behøver du kun å varme opp, forklarer Steve Westerby, produktutvikler i Nortura.

Bruker du stuffing i kalkunen må du huske at den skal steke en time lenger.

Kalkunkongen Amerikaneren Craig Whitson er for mange kanskje er mest kjent som grillkongen.

Whitson har også mye erfaring med kalkun fra hjemlandet USA, der tradisjonen med å spise den store fuglen står sterkere enn den gjør her.

- Da jeg flyttet til Norge fra USA i 1980, husker jeg at når jeg snakket om kalkun var det mange som ikke synes det var noe spesielt, forteller han.

- Det er veldig mange folk som tror at kalkunkjøtt er tørt, og de er redd for at den skal bli for lite stekt, sier Whitson.

- Jeg har laget kalkun på kursene mine i mange år, og det er utrolig hvor positiv overrasket folk blir når de får kalkun som er saftig. 

Deler sine oppskrifter - Det jeg vanligvis serverer til kalkunen er potetstappe, grønne bønner med bacon, stuffing, saus, middagsboller - servert med honningsmør, tranebærsaus, søtpoteter og mais, forklarer Whitson.

Whitson deler gjerne sine beste kalkun-oppskrifter med Dagbladets lesere lenger ned i saken.

Bruk hele kalkunen Tilbehør som saus er enkelt å lage, så lenge du vet hvilke råvarer du skal bruke.

Noen frosne kalkuner kommer med ferdig renset innmat. Innmaten består av hjerte, lever, krås og hals, og vil ligge i skroget på kalkunen, som regel i en pose.

- Du må ikke kaste kalkunens innmat! Den er perfekt å lage kraft av, og kan brukes til en god saus, forklarer Steve Westerby produktutvikler i Nortura. 

I videoen over forklarer han hvorfor du ikke bør kvitte deg med innmaten før du har utnyttet den til det fulle.

Så mye kalkun trenger du Lurer du på hvor mye kalkun du trenger for å mette gjestene dine? Bruker du oppskrift og handlelisten vår smart, regner vi ut for deg, men som hovedregel regner vi et halvt kilo kalkun per person.

Det høres kanskje mye ut, men husk at det er mye bein i en kalkun, som du ikke skal spise. (Men ikke kast beina, legg dem i kjøleskap eller fryser og kok kraft på dem når du skal være hjemme noen timer en kveld.)

• Fire personer: To kilo
• Fem personer: To og ett halvt kilo
• Seks personer: Tre kilo
• Åtte personer: Fire kilo
• Ti personer: Fem kilo
• Tolv personer: Seks kilo

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media