Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Oppskrift på perfekt ribbe

Eyvind Hellstrøms egen ribbeoppskrift garanterer sprø svor.

HELLSTRØMS OPPSKRIFT: Over halvparten av Norges befolkning spiser ribbe i kveld. Med denne oppskriften er du garantert suksess. FOTO: Erik Hannemann
HELLSTRØMS OPPSKRIFT: Over halvparten av Norges befolkning spiser ribbe i kveld. Med denne oppskriften er du garantert suksess. FOTO: Erik Hannemann Vis mer

Ribbe er kongen på det norske julebordet. Nordmenn spiser hele 3 millioner kilo ribbe i løpet av jula. Over halvparten av oss spiser ribbe på julaften, mens 31 prosent spiser pinnekjøtt.

Når det er sagt spiser de aller fleste både ribbe og pinnekjøtt i løpet av hele juletiden.

I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om ribbe. Hopp direkte til oppskriften på ribbe hvis du føler deg klar for det.

Hvor mye ribbe per person? Dette er den ene dagen i året du ikke skal gå tom for mat. Det vil simpelthen ikke aksepteres at ribbefatet er tomt. Det holder antakelig med 300 gram ribbe per person. Men, for å være på den sikre siden ville jeg ikke anbefale mindre enn 500 gram pr snute. De gode nyhetene er at da har man nok ribbe til julefrokosten også.

Hvor lang tid tar det å lage ribbe? Det er lurt å beregne god tid. Vanligvis tar det ca 2,5 time å steke ribbe (vanlig tynnribbe). Ribba gjør seg stort sett selv, men det er lurt å ha god tid. Ribba skal ikke stresse deg! Mitt forslag er at du setter av tre timer.

Hvordan ruter du svoren på ribba? Den enkleste måten å sikre ruter i svoren på er å kjøpe en ribbe som er ferdig rutet. Om du skal gjøre det selv må du ha en skarp kniv. Skjær et rutemønster i svoren, sørg for at du ikke kommer ned i kjøttet.

Om kniven din ikke er skarp nok (og den må være veldig skarp om dette skal være en enkel jobb!) kan du bruke en tapetkniv.

Det finnes også spesialkniver for å rute svoren på ribba. Ribbekniven er som regel laget med tre tynne tapetkniver. Da går dette rasende fort.

Hvordan få sprø svor på ribba? Så til spørsmålet alle mener noe om. Hvordan få svoren på ribba sprø?

Det finnes flere måter å få svoren sprø på. Den sikreste metoden er å først steke ribba med svoren ned i én time, og så steke den siste 1,5 timen med svoren opp. Den siste halvtimen er det lurt å øste innimellom for å hindre at det svir seg. Videoen ser du her.

Hva serverer man som tilbehør til ribbe? Det aller vanligste å servere til ribbe er kokte poteter, surkål, medisterkaker og medisterpølser.

Surkålen kan enten lages av vanlig kål eller av rødkål. De smaker ikke særlig forskjellig. Her kan du se hvordan man lager surkål - veldig enkelt.

Medisterkaker blir også mye bedre om du lager dem selv. Sjekk ut denne videoen .

Skal man ha saus til ribbe? Det er vanlig å bare servere stekesjyen fra ribba (det som er i formen). For at det skal bli litt mer saus kan du smelte litt ribbefett og blande med stekesjyen.

For oss som liker god, brun saus er stekesjyen et ypperlig utgangpunkt. En god jevning lages av ribbefett og mel - stek melet i ribbefett i noen minutter. Lag ellers sausen som vanlig brun saus. Bruk godt med stekesjyen fra ribba og kraft og/eller fløte.

Hva drikker man til ribbe? Øl og akevitt er selvskrevent til ribbe. Noen liker å drikke mørke og kraftige juleøl, men det blir for krafttig for de fleste.

Man kan også drikke rødvin til ribbe. Her er våre forslag.

Hva er juleribbe? Det er ingenting som heter juleribbe, selv om navnet stadig dukker opp i butikkene. Den ribba de aller fleste spiser til jul er tynnribbe. Det er den klassiske formen for ribbe (hvor kotelettkammen er skåret fra).

Midtribbe skjæres slik at kotelettraden er med. Da får man en rett med mer rent kjøtt, men som også krever noe lengre steketid.

I familieribbe, en relativt ny betegnelse, er det meste av kotelettbenet/-raden fjernet, men sidekammen beholdt, slik at man får et kjøttstykke med jevnere tykkelse, som krever kortere steketid og som er lettere å skjære opp.

JULEDRIKKE: Denne akevitten kan du drikke til ribbe og pinnekjøtt, samt lutefisk med kraftig tilbehør (bacon, sennep og ertepuré). FOTO: Petter Berg/HM Foto
JULEDRIKKE: Denne akevitten kan du drikke til ribbe og pinnekjøtt, samt lutefisk med kraftig tilbehør (bacon, sennep og ertepuré). FOTO: Petter Berg/HM Foto Vis mer

Betegnelsen høyribbe er ikke lenger i bruk, men betegner et bryststykke som er tatt ut bak nakkekammen.

I dagligtalen er det ribbe og tynnribbe nærmest synonymt.

Lykke til med å skape en god og velsmakende jul!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media