STRANDMAT: Den hawaiianske retten poke kalles surfesashimi og er perfekt strandmat, men vi lager den gjerne selv midt på vinteren og drømmer om varme dager. Illustrasjonsfoto MARIDAV / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
STRANDMAT: Den hawaiianske retten poke kalles surfesashimi og er perfekt strandmat, men vi lager den gjerne selv midt på vinteren og drømmer om varme dager. Illustrasjonsfoto MARIDAV / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Oppskrift på Poke: Denne retten kommer du til å lage igjen og igjen

Den hawaiianske gatematen tar verden med storm.

Har du vært på Hawaii eller i Los Angeles de siste årene, har du nok hørt om poke.

Det er ikke akkurat sushi, ikke akkurat tunfisktartar, ikke akkurat ceviche. Men et sted midt i mellom, og absolutt like godt!

Nå sprer den seg langsomt men sikkert, som den siste mat-dillen.

Kjekt å vite om du skal lage mat med rå fisk

Surfernes sashimi Retten er hawaiiansk, men har klare japanske referanser.

Akkurat slik peruanerne lånte av en japanske sushi- og sashimitradisjonen fra sine japanske innvandrere og laget ceviche, gjorde hawaiianerne sin egen vri på den rå fiskeretten, og poke ble født.

Navnet spiller på hawaiianske poke  - som betyr del, eller å kutte eller dele.

Og for dem som lurer på det, det uttales ganske rett frem - på-keh.

Se hvordan du uttaler andre vanskelige matord.

Slik du vil ha det Tradisjonelt blir poke laget av gulfinnet tunfisk - ahi - men det er nå også vanlig å lage retten av andre vanlige sushi-fisk som laks.

Sjømaten kuttes i terninger som marineres i en blanding av shoyu (en variant av soyasaus) og sesamolje, med sesamfrø og hakket vårløk, og med eventuelle tilvalg som chili, tangflak, mango, avokado (og i Venice - selvsagt også kale.)

Du kan servere poke som det er - som en forrett - eller på kokt sushiris eller salat.

Poke er en yndet rett blant sufere, og har derfor fått tilnavnet surfe-sushi.

Den nye trendmaten Texen er tatt ut av tex-mex, kimchi og ceviche er på alles lepper, ramen er vår nye kosemat, og vi har fått smaken på kubanske sandwicher. I 2016 er det poke sin tur.

Poke-restauranter er allerede åpnet flere steder, blant annet i New York. Eat-Poke London har pop-up-restauranter på ulike matmarkeder og vi tipper det ikke er lenge før poke vil dukke opp her hjemme også. På Restaurant day, et matmarked - eller kanskje på en av de nye gatemat-restaurantene som for eksempel Hitchhiker.

I mellomtiden kan du jo prøve selv, vi har jobbet oss frem til en oppskrift vi elsker, som

Se også hva kokkene tror vi skal spise i 2016.

SÅ ENKELT, SÅ GODT: Poke fra Poké Poké på Venice Beach med sesamfrø, vårløk og wakame (tangsalat) - blant de beste matopplevelsene på vår gourmetferie langs Californiakysten. Foto: ELISABETH DALSEG
SÅ ENKELT, SÅ GODT: Poke fra Poké Poké på Venice Beach med sesamfrø, vårløk og wakame (tangsalat) - blant de beste matopplevelsene på vår gourmetferie langs Californiakysten. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer