Oppskriften som får gjestene til å stønne av nytelse

Slik lager de smuldrekake i Paris.

OPPSKRIFT PÅ SMULDREKAKE: Her kommer Clotildes versjon av smuldrekake.  Foto: Clotilde Dusoulier
OPPSKRIFT PÅ SMULDREKAKE: Her kommer Clotildes versjon av smuldrekake. Foto: Clotilde DusoulierVis mer

||| Jeg pleier et dypt og gjensidig tillitsforhold med smuldre-fruktkake-familien (du finner tre smuldrekaker her). Vi sender hverandre kort fra ferier for eksempel, husker fødselsdagene til hverandre. Jeg vender meg ofte til dem når jeg vil ha en enkel dessert som ikke vil holde meg på kjøkkenet halve dagen og som jeg vet vil smake godt. Om den fyller hele kjøkkenet og stua med varme og gylne dufter, ja, så er det en flott bonus.

Det er ikke dessert som får vennene til å skrike "WOW!", men den får vennene dine til å si "Mmmm....!" - og det er jo det som er viktig.

Moren min lager en sinnsyk eple-smuldre kake. Den er gjerne pynta med bjørnebær, selvplukket og fryst ned på sensommeren og hun serverer den alltid med crème anglaise i en tidløs glassmugge som vi uten skam slikker helt ren når kaken er fortært.

Hennes oppskrift - en av de første jeg kopierte i mitt oppskrifts-hefte for mange år siden - er så utrolig enkel, det er bare å veie opp like mye smør, sukker, mel og brødsmuler og en liten dæsj med melk. Men, samme hvor mye jeg prøvde å følge oppskriften til punkt og prikke (nei, du må faktisk tro meg...) blir den aldri helt det samme.

Så isteden for å forsøke å gjenskape min mors kake, krysser jeg fingrene for vi får nettopp den til dessert når jeg besøker foreldrene mine. (Når det er sagt, er jeg ikke den som klager dersom hun lager charlotte, terter eller crème renversée).

Og i mitt eget kjøkken pleier jeg å eksperimentere litt med oppskriften. Jeg legger til litt, trekker fra noe annet, bytter ut en ingrediens og så videre. I denne versjonen brukte jeg saltet smør og uraffinert sukker (som jeg alltid gjør), havremel i stedet for brødsmuler som gir en sprøere kake. Jeg bruker knuste mandler i stedet for mel som gir god nøttesmak. Og så bruker jeg modne mangoer som erter eplene med deres herlige kjøtt og eksotiske jeg. (Se syv gode oppskrifter med epler her)

Her finner du mine andre oppskrifter.

Og her finner du Christophers favoritt, de supergode caneles:

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har snart 700 som følger, målet er 1.000!)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Her finner du de beste tapasene

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Er dette Norges beste viltgryte?

Ti middager på ti minutter

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Smuldrekake med mango og eple Kake|Dessert