Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Oppskriftene du trenger til 17. mai

Så lett er det å imponere gjestene.

KLASSIKER: En waldorfsalat hører hjemme på koldtbord med respekt for seg selv. Her er oppskriften! Foto: Erik Hannemann
KLASSIKER: En waldorfsalat hører hjemme på koldtbord med respekt for seg selv. Her er oppskriften! Foto: Erik Hannemann Vis mer

Hva folk setter på bordet på nasjonaldagen er svært forskjellig fra landsdel til landsdel. Og fra familie til familie.

Jeg stilte et åpent spørsmål om dette på Facebook-siden min, og ut fra de mange, sprikende svarene er det likevel noen ting som går igjen.

Det aller vanligste Blant det aller vanligste er rømmegrøt, som gjerne serveres med spekemat - fenalår og spekeskinke.

I tillegg er potetsalat i en eller annen form uunngåelig. En vanlig kremete potetsalat gjør susen, men om du vil gå for noe mer heftig kan du prøve deg på den jeg liker aller best.

Det ble ikke nevnt, men jeg sitter med følelsen av at waldorfsalat (eller en avart) også spises rundt om i det ganske land.

Det kjekke tilbehøret De små skålene som gjør all den andre maten bedre er, etter min mening, de viktigste på koldtbordet. Remulade er nesten obligatorisk, men du kan gjerne ha litt aioli også.

En ting jeg ofte lager, fordi det passer til alt, er en sopp- og løkstuing. Den passer for eksempel godt til roastbiff.

Et litt friskere og freshere tilbehør får du om lager denne agurksalaten med mynte.

De som vil gjøre noe ekstra Jeg kan nesten ikke få sagt det sterkt nok, men altså: Det er dødslett å lage gravlaks. Og det tar deg bare noen minutter ved kjøkkenbenken (Deretter ligger den i kjøleskapet i tre dager). Du vil ikke tro hvilken status du får blant venner!

De kommer til å begynne og hviske om deg: - Hun lager sin egen gravlaks ..., sier de, og lar deg forstå at du nesten er magisk.

Har du først laget gravlaks må du nesten ha sennepssaus. Og når vi først er i gang med laksen kan ikke eggerøra være langt unna.

Brød på bordet Jo bedre brød, desto bedre blir koldtbordet. Det er ikke noe i veien for å lage rundstykker, fryse dem ned og varme dem i ovnen når du skal spise. Selv er jeg blitt veldig glad i focaccia. Når man vet hvor enkelt det er å lage så mye brød (Du fyller en hel langpanne ...), tyr man lett til den løsningen.

Ting som burde vært på bordet Så et hjertesukk: Dersom det hadde vært noe tak i oss, hadde vi sett andre ting på 17. mai-bordet. Hva tenker jeg på? Jo, jeg tenker på at vi burde vært flinkere til å fylle bordet med sesongens varer. Og hva er i sesong nå? Det er asparges og nykål. Jeg legger med et par oppskrifter med det, og de viktigste av de jeg har vært innom ovenfor.

Og så vi ikke glemme kakene!

Her er hele sjekklista som kan brukes til inspirasjon:
Løk og soppstuing Waldorfsalat Spekeskinke Fenalår Aioli Karbonader Agurksalat Gravlaks Rømmegrøt Hjemmelaget potetsalat Sennepssaus Potetstappe Flatbrød Eggerøre Rekesalat Asparges Remulade Roastbiff Laksemousse Empanadas Focaccia
(Over 10.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Slik lager du omelett
Slik lager du perfekte muffins
Her er verdens beste sjokoladekake
10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media