Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Oralsex? Les dette først

- Man kan bli litt kvalm, men ikke skikkelig syk.

KVALM ETTER SEX? I så fall kan det være partneren din er unøyaktig med intimhygienen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
KVALM ETTER SEX? I så fall kan det være partneren din er unøyaktig med intimhygienen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com Vis mer

- Nei, ikke nå. Jeg føler meg skitten, sier partneren kanskje.

Og du tenker; er det så farlig da?

- Hvis den du har oralsex med er skitten, kan du få i deg rester av avføring. Det vil si tarmbakterier, forteller daglig leder ved Sex og samfunn, Siv Gamnes til Kvinneguiden.

Ikke farlig, men ... For at oralsex skal bli en positiv opplevelse for begge parter, er det viktig at intimhygienen er på plass hos både den som gir og den som mottar. Hvis den ene parten føler seg skitten, eller er skitten, kan det påvirke dynamikken rundt seksualakten.

- Selv om den ene parten mener at det ikke gjør så mye om den andre partner ikke er helt ren, synes kanskje den som føler seg skitten at det ikke er ok med sex. I alle fall ikke oralsex, sier Gamnes.

Gir du oralsex til en som er skitten nedentil, kan du få i deg rester av urin og avføring. Men fordi spyttet vårt har visse antiseptiske egenskaper, skal det ganske store mengder tarmbakterier til før vi blir skikkelig syke.

- Det er ikke farlig å få det i seg.

- Man kan bli litt kvalm eller dårlig i magen. Men blir mengdene store nok, blir du syk ja, sier hun.

Virussmitte ved oralsex Seksuelt overførbare sykdommer kan smitte ved oralsex. Både syfilis og gonoré var nesten utryddet fra landet for noen tiår siden, men er i omløp igjen.

- Statistisk er det nokså liten sjanse for overføring av HIV-viruset ved bare oralsex. Generelt er HIV et lite smittsomt virus og det smitter hovedsakelig ved samleie. Her er sjansen så liten som mellom en til tusen og en til ti tusen, gitt hele slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom, skriver doktor Johannes Thorvaldsen ved Lommelegen.no.

Overføring via oralsex er beskrevet, men sjansen er altså betydelig mindre enn ved samleie.

- I teorien smitter virus og bakterier via slimhinnene, da snakker vi om for eksempel gonoré, klamydia og herpes. Herpes smitter fra underliv til munn og hals, og omvendt. Det vil si at om giver har herpes i munnen, kan mottaker få herpes i underlivet. Og hvis mottaker har herpes i underlivet, kan giver få herpes i munnen, forklarer Gamnes.

8 av 10 nordmenn har herpes, men bare en brøkdel vet om det.

HIV smitter via blod, men finnes også i sæd. Det smitter ikke via slimhinnene, og man sier det må være et åpent sår for at smitten skal få innpass.

- Men det kan også smitte vaginalt dersom jenta har menstruasjon og slimhinnene er åpne for infeksjon, sier Gamnes.

- Motsatt vei må giver ha sår nedentil eller i munnen.

Kreft i munnhulen
Viruset som imidlertid smitter lettest er HPV (humant papillomavirus), dette er årsak til kjønnsvorter, celleforandringer og kreft.

Ifølge Kreftregisteret er det nettopp oralsex og HPV-smitte som er årsak til økning av kreft i munnhule og svelg de siste årene.

I tillegg til livmorhalskreft er HPV også årsak til 85 prosent av analkreft, 50 prosent av peniskreft og 24 prosent av øre/nese/hals kreft. I tillegg er det noen studier som indikerer at HPV kan være årsak til 20 prosent av lungekreft og 14 prosent av tykktarmskreft.

De siste årene har det vært en kraftig økning av HPV-relatert kreft i tunge og mandler, spesielt hos menn.

Risiko for analkreft hos menn som har sex med menn er høyere enn risiko for livmorhalskreft hos kvinner. I enkelte land har man derfor valgt å gi gratis HPV-vaksine til begge kjønn. I Norge må gutter og menn betale selv dersom de ønsker vaksine.

Hud mot hud, kinn mot kinn Det finnes også seksuelt overførbare sykdommer som smitter via såkalt kontaktsmitte.

- Kjønnsvorter er vorter som er lokalisert til området rundt endetarmen eller kjønnsorganene, skriver BedreHelse.

DYRISK: Vi liker ikke å tenke på det, men vi mennesker er på mange måter som dyr, særlig når det kommer til sex. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
DYRISK: Vi liker ikke å tenke på det, men vi mennesker er på mange måter som dyr, særlig når det kommer til sex. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer

Kjønnsvorter (HPV/condyloner) smitter ved hud mot hud-kontakt og kan derfor også smitte utenfor kondomets beskyttelse. Viruset kan også smitte fra fingre til genitalområdet.

Ordet hepatitt betyr leverbetennelse. Hepatitt A, B og C er alle varianter av det samme viruset, og de har noe ulike smitte- og sykdomsforløp. A-varianten (HAV) smitter via avføring, mens B-varianten (HBV) er den som lettest smitter via seksuell kontakt. C-varianten smitter sjelden via seksuell kontakt, men felles for alle er at de angriper leveren og et av symptomene er gulsott.

Plager i underlivet God underlivshygiene er viktig for å både gi og motta oralsex.

- God hygiene vil si at man er ren, og føler seg ren, at man lukter godt. Det gir en god opplevelse, sier Gamnes.

Det er ikke bare ved urenslighet du kan få underlivsplager. Vasker du deg for mye, vil det kunne forstyrre normalfloraen i underlivet og gjøre deg sårbar for soppinfeksjoner og bakterieangrep.

- Normalt klarer kroppen å opprettholde en flora i skjeden av gunstige bakterier, melkesyrebakterier, men hos noen er det altså vanskelig. Hyppige samleier kan forstyrre denne balansen og tilstanden bakteriell vaginose kan oppstå, sier gynekolog og overlege ved regionsykehuset i Trondheim Mette Moen.

- Babyolje eller vanlig rapsolje, som du får kjøpt i butikken kan brukes. Det holder i massevis for å holde underlivet rent, sier Lene Helland, sykepleier på Hudlegekontoret i Moss til Klikk.no.

Der ser de ofte at pasienter som klør og svir i underlivet bare vasker seg mer og mer - og med det gjør problemet større.

- Er det først blitt riktig ille kan det være svært vanskelig å rette opp igjen balansen i underlivet, sier Helland.

Les også:

U, a, g og r? Ja takk!

Lett å bli fristet til utroskap

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media